31 Mayıs 2014 Cumartesi

RASİM ÜNAL KENDİ KALEMİNDEN



30 Eylül 1949 tarihinde kendi köyüm olan Elbaşı Nahiyesinde öğretmen olarak göreve başladım.O zaman on yedi yaşını yeni idrak etmiş bir gençtim.Köyümde başarılı olabilmem için öncelikle kendimi kabul ettirmem gerekiyordu.Çocukluk yıllarım tamamen köyümde geçmişti.Her kademeden çok sayıda arkadaşım vardı.Onlarla aramızda bir farklılık olması gerekiyordu.Bu farklılığı yaratabilmek için çok çalıştım.Öğrencilerimi çok yönlü iyi yetiştirdim.Sabırla bekledim.İki sene içinde arzu ettiğim seviyeye ulaştım.Akranlarım olsun,köyümüzün ileri gelenleri olsun herkesten saygı ve hürmet görmeye başladım.İşte o zamandan itibaren tasarladığım amaçlarımı ele almanın ve bu konularda gayret göstermenin zamanı geldiğine inandım.

Çocukluğumdan beri yardım etmeyi ve yardımlaşmayı çok severim.Öğretmen olduktan ve idari kademelerde görev aldıktan sonra bu özelliğim biraz daha gelişti.Artık bunları planlı bir şekilde ve programa bağlı olarak ele almaya başladım.Elbaşında yetişmiş bir eğitimci olarak köyüme karşı vefa borcumu ödemem gerekiyordu.Bu nedenle iki amaç tespit ettim.Bunlar;Tarım alanında örnek çalışma yapmak ve gerekli rehberlikte bulunmak,diğeri ise her sene öğretmen okuluna en az on öğrenci kazandırmaktı.Köylüme kendimi çok iyi anlattığımı düşünüyorum.bu yüzden her konuda fikirlerimi onlarla paylaşmaya devam ediyorum.Okuldaki öğretmen arkadaşlarımla da anlaşarak her öğretim yılında dördüncü ve beşinci sınıfların eğitim ve öğretim faaliyetlerini üstlendim.Bu özverili çalışmalarım sonucunda ilk yıl yedi,ikinci yıl on,üçüncü sene ise onbeş öğrencim sınavlarda başarılı oldu.Ondan sonraki yıllarda bu sayı artarak devam etti.Son senemde 30 öğrencim sınavda başarılı oldu.Bu kısa süre zarfında,yalnız öğretmen okulunu kazanan seksen civarında öğrencim olmuştu.

1963 yılında Elbaşı’dan ayrıldım.Yeşil Hisarın G.B.köyüne tayin oldum.Hiç bir karşılık beklemeden bu köyde de çok hizmetlerde bulundum.El üstünde tutuluyordum.Bu nedenle öğretmenliğimin en zevkli yıllarını bu köyde geçirdim.Bir sene sonra İlk Öğretim Müfettişi olarak bu köyden ayrılıp Niğde ilinde göreve başladım.Gerek Niğde ilinde gerekse İstanbul ilinde idari kademelerde bulundum.Her iki ilde de bana müracaat eden hemşehrilerime kanuni ölçüler içerisinde,elimden geldiği kadar yardımcı oldum.İstanbul da Beşiktaş ilçesinde ikamet ediyordum.Halen burada ikamet etmekteyim.Görevim gereği işlerimin çok yoğun olması nedeniyle,Beşiktaş’ta ikamet eden hemşehrilerimizle tanışma fırsatını yakalayamamıştım.Ancak işleri gereği bana müracaat edenlerle tanıştım.Bu sayının da Beşiktaş ‘ta oturanların yüzde beşi bile olmadığını sonradan öğrendim.

Emekli olduktan sonra 1983 yılında Beşiktaş’ta bir Kırtasiye dükkanı açtım.Bu vesile ile Beşiktaş’ta çok sayıda hemşehrim olduğunu öğrendim.Ancak bu hemşehrilerimin organize bir çalışma içinde olmadıklarını,aralarında iletişim sağlayamadıklarını,münferit yapılan bazı yardımlaşmaların dışında bu konularda tatmin edici faaliyetlerin olmadığını müşahade ettim.Yakınen tanıdığım hemşehrilerim ile bu konuda fikir alış-verişinde bulundum.Kendilerine ik yol önerdim.Ya partileşip çevre oluşturarak etkin olmayı,ya da Dernekleşerek birlikteliği sağlamak şeklinde;her iki görüşte bir hayli tartışıldı ve sonuç olarak Dernekleşmede karar kılındı.

Yaptığımız uzun çalışmalar sonucunda kuruluşla ilgili her türlü işlemleri tamamlarak Beşiktaş Emniyet Müdürlüğüne müracatta bulundum.Bir ay sonra kuruluşumuzun yapıldığını,faaliyetlere başlanabileceği tarafımıza bildirildi.Derneğimizin başarısı için bütün olabilecek olumsuz düşünceleri bir tarafa bırakarak büyük bir heyecanla çalıştık.Hemşehrilerimizi işyerlerinde ziyaret ederek bilgi verdik,olumlu tepkiler aldık ve çok sayıda üye kaydımız oldu.

Ziyaretlerimizin en güzel tarafı ise hemşehrilerimizin bize olan güvenlerinin tam olduğunu bir kere daha görmemiz oldu.Yapmış olduğumuz ilk Genel Kurul toplantısında Derneğimiz bünyesinde bir Danışma Kurulu ile birde Hanımlar Komisyonu oluşturulması konusunda tavsiye kararı alınmıştır.Danışma Kurulu Derneğimizin gelişmesi ve güçlenmesi bakımından çok büyük yarar sağlamıştır.Özellikle Dernek Merkezimizin satınalınmasında etkin olmuşlardır.Bu vesile ile de Derneğimizin devamlılığı sağlanmış olmaktadır.

Hanımlar Komisyonu ise başlı başına bir özveri ve yardımlaşma örneği göstermiştir.Özverili çalışmaları sonucunda dokuz sene boyunca ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlamışlardır.

Hemşehrilerimizin birbirleri ile tanışmaları ve hasret gidermeleri için on iki kere yemekli tanıtım toplantısı ,bir kere de piknik düzenlenmiştir.

Bütün bunların yanında Yönetim Kurulunun aylık toplantıları dışında çoğunluğun katılım ile ayda bir kere toplantı yapılması düşünülmüş ancak bu arzumuz hemşehrilerimiz tarafından yerine getirilmemiştir.

Hemşehrilerimizin yardım ve desteği sayesinde on iki seneden beri üniversitelermizde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilerimize her yıl artan miktarlarda karşılıksız burs verilmektedir.Bu uygulama halen devam etmektedir.2007/2008 öğrenim yılında ise bu imkandan 69 öğrencimiz yararlanmıştır.Bu başarı bu imkanı bizlere sağlayan hemşehrilerimizin başarısıdır . onlara teşekkürü bir borç biliyoruz.

Danışma Kurulumuzun bir toplantısında alınan karar doğrultusunda 1995 yılından itibaren Derneğimizin yayın organı konumunda olan bültenimizi çıkarmaya başladık.Bu yayınımız 2004 yılından itibaren Dergi haline dönüşmüştür.ofset baskı ve on altı sayfadan ibaret olan bu dergimizin yayınına halen devam edilmektedir.15 seneden beri bizi destekleyen ve güç veren bütün hemşehrilerimize teşekkürü borç biliyoruz.

Sponsor bulunduğu taktirde dergimizin yayınına devam edilecektir.Ayrıca bu alanda eğitim almış,özellikle burs verdiğimiz öğrencilerimizin yardımlarını bekliyoruz.

Değerli Hemşehrilerim;bir annenin çocuğuna yıllar boyunca,onun sevinç ve üzüntüleriyle haşir neşir olarak büyütüp yetiştirdiği gibi,bizler de aynı duygularla hareket ederek derneğimizi büyütüp geliştirdik.Bugünkü haline getirdik.Et ve Tırnak misali birbirimizle bütünleştik ve kenetlendik.O Birlikteliğin getirdiği güçle hizmetlerimizi en iyi şekilde yerine getirme gayreti içerisinde olduk.Bu azim ve kararlılığımızda en küçük bir sapma olmamıştır.O şevk ve heyecanla çalışmalarımızı,aynı şekilde sürdürmeye kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Saygılarımızla….

RASİM ÜNAL

8 Mayıs 2014 Perşembe

BUKET ÖZSOY GÜRELİ

BUKET  ÖZSOY GÜRELİ
1963 Kayseri, Bünyan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da yaptı.
1980-1985 Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi- Resim Bölümünde eğitim gördü.
1986-1996 Kültür Bakanlığı, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Labaratuvarı’nda fresk ve mozaik restorasyonu konusunda mesleki eğitim alarak, uzman restoratör olarak çalıştı.
1992 Kültür Bakanlığı bursu ile 4 ay İtalya’da eğitim ve araştırma yaptı.
1996 dan itibaren kendi atölyesi Adasanat’ ta çalışmalarına devam etmektedir.
Kendisi gibi sanatçı olan Mehmet Güreli ile evlenmiştir.  Eşiyle birlikte İstiklal caddesi üzerinde kendi sanat atölyelerini kurmuş olup bu atölyeye kızlarının adını vermişlerdir.

RESTERASYON PROJELERİ
1987 – 1992 “Bizans Büyük Saray Mozaikleri Resterasyonu” Projesi, Avusturya Bilimler Akademisi / Kültür Bakanlığı
1991 “San Vitale Kilisesi-San Apollinare Kilisesi mozaikleri restorasyonu” projeleri (İtalya-Ravenna)
1992 – 1996 “Ayasofya Kubbe Mozaikleri Restorasyonu” Projesi, Unesco –Kültür Bakanlığı.

SERGİLER
1984 Yapı Kredi Bankası Bebek Galerisi, ikili resim sergisi
2003 “AED 1. Uluslararası EX-libris yarışması sergisi” (Ankara-İstanbul)
2004 “Iv. Bienal İnernacional de EX-libris yarışması sergisi” El Colectivo A3, El İnstituto de Zacatecano de Cultura. “Ramon Lopez Velarde” y El İnstituto de Cultura de Guadalupe (Meksika)
2004 “3. Bienal İnternacional d’ Art Grafic yarışması sergisi” (İtalya-İspanya)
2004 “Kültür Bakanlğı 65. Dev let Resim-Heykel yarışması sergisi” Ankara
2004 “ARTİST 2004″14.İstanbul Sanat Fuarı,ADASANAT
2004 “İMOGA” İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi,Kolleksiyon sergisi
2005 “Figür yorum” karma resim sergisi, Maltepe sanat merkezi
2005 “1.international ex-libris trienale of Lefkas” -Yunanistan
2006 “78′liler Vakfı karma Sergisi ” Eski Tütün Deposu,Tophane-İst.
2006 “15. İstanbul Sanat Fuarı TÜYAP ” 78′liler vakfı karma sergi, İstanbul
2007 “IMOGA kolleksiyonu sergisi ” Beşiktaş Çağdaş, İstanbul
2007 “Beyoğlu Ressamları Resim sergisi ” Asmalımescit, İstanbul
2008 ” 9 anlatım 9 expression ” , Galeri Planet Ankara
2008 “İstanbul Sanat Fuarı TÜYAP ” 78′liler vakfı karma sergi, İstanbul
2010 “34-İST-2010″ karma sergi, ADASANAT
2010 “33.FISAE uluslararası exlibris yarışması sergisi”, İstanbul

KİŞİSEL SERGİLER

2009 “Geçen zamanlar, dondurulmuş anlar ” kişisel sergi , Adasanat - İstanbul