7 Ağustos 2015 Cuma

HULUSİ AKAR


HULUSİ AKAR
1952 yılında Kayseri’de dünyaya geldi. “Taş Mektep” adıyla sinema filmi de çekilen Kayseri Lisesi’nde orta öğrenimini tamamlayan, Askeri Lise kökenli olmayan Akar, Kayseri Lisesi’nden mezun olduktan sonra girdiği Kara Harp Okulu’ndan 1972 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra 1973’te Piyade Okulu'na geçti.  1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezuniyetiyle birlikte kurmay subay oldu. 

Kurmay Subaylıkla ilk 7. Piyade Alayı'nda karargâh bölük komutanlığı yaptı. Daha sonraki yıllarda Kurmay subay olarak yaptığı önemli görevlerden biri Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (Afsouth Napoli/ İtalya) istihbarat başkanlığında istihbarat subaylığı idi. Kara Kuvvetleri istihbarat başkanlığında istihbarat şube müdürlüğü, kara kuvvetleri komutanı özel kalem müdürlüğü, genelkurmay başkanı özel kalem müdürlüğü ve Bosna-Hersek’te Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerinde bulundu.

1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etti. Akar’ın General rütbesindeki ilk görev yeri Tunceli’nin Hozat ilçesi oldu. Terörün yoğun olduğu 1998 - 1999 yıllarında, Akar burada İç Güvenlik Tugay Komutanı olarak görev yaptı. Orgeneral Akar, 2002’de tümgeneralliğe terfi ettikten sonra önce Kara Harp Okulu, ardından Kara Harp Akademisi Komutanı olarak görevlendirildi. 2007’de korgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’nın ardından 2009-2011 döneminde İstanbul 3. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 

2011’de orgeneral rütbesine “1. sırada” terfi etti. Terfide en üst sırada olması, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve ardından Genelkurmay Başkanlığı’na yükselebilmesinin yolunu açtı. 2011’de dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifası üzerine komuta kademelerinde yaşanan boşluklar, Orgeneral Akar’ın 4 yıl beklemeden, 2013’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yükselmesini sağladı. 3 Ağustos 2015'te başlayan YAŞ (Yüksek Askeri Şura)'nın 2. gününde Genel Kurmay Başkanı seçilmiştir.

Orgeneral Akar’ın, 2005 yılında tümgeneral rütbesindeyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptığı İngilizce doktora çalışmasının adı, “Ermenistan’a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu’nun Hikâyesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri”. Rapor, yakın zamanda 49/51 Kitap Yayınları tarafından “Ermeni Belgeleriyle 1915 / General Harbord Raporu” ismiyle belgesel de olmuştur. 

Orgeneral Akar, İç Güvenlik harekâtındaki başarılarından dolayı üstün cesaret ve feragat madalyasına sahiptir. Aynı zamanda TSK üstün hizmet madalyası ile TSK şeref madalyasını da taşımaktadır. Bosna-Hersek’te SFOR harekâtındaki görevinden dolayı ABD Liyakat Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası sahibidir. 

Diyetisyen Şule hanım ile evli olan Akar’ın iki çocuğu vardır.


Hiç yorum yok: