31 Mayıs 2015 Pazar

KAYSERİ BEDESTENİ "Kayseri Hançerli Sultan Vakfı Bedesteni”


KAYSERİ BEDESTENİ (KAYSERİ HANÇERLİ SULTAN VAKFI BEDESTENİ)

Kayseri tarihi çağlardan beri uluslararası boyutlara ulaşarak zamanla gelişen ticaretiyle köklü bir ticari yapı geleneğine sahiptir. Selçukluların en önemli ticaret merkezlerin biri olan Kayseri’de çarşılar, şehrin etrafında, sur dışında yer alırken, Osmanlılar döneminde, ticari yapıların hepsi şehir merkezinde, sur içinde yapılmaya başlanarak, geleneksel ticaret dokusu oluşmaya başlamış ve zamanla büyümüştür. 1497’de Kayseri Sancak Beyi Mustafa Bin Abdulhay tarafından “Kayseri Hançerli Sultan Vakfı Bedesteni” ve etrafındaki 38 dükkan, kapalı çarşının ilk yapısı olarak yaptırılarak ticari dokunun oluşumunu başlatmıştır. Bedesten hem fiziki hem de işlevsel olarak zamanla değişmiştir. Çevresel ve ekonomik nedenler, doğal afetler, kasten bozulma, yanlış restorasyon uygulamaları, kullanıcıları tarafından yapılan gelişigüzel değişikler gibi fiziki nedenlerle ayrıca yapıldığı dönemdeki “alışveriş” işlevi, hitap ettiği kitleler, sattığı ürünlerin kalitesi gibi Bedesteni oluşturan birçok bileşen günümüze gelene kadar farklılaşarak, olumsuz yönde değişmiş, yapı ve çevresini “çöküntü ticaret“ alanı haline getirmiştir.
TARİHÇESİ:
Osmanlılar Fatih döneminde Kayseri’yi kesin olarak ele geçirince, ticari yapı yatırımı yapmaya başlamışlardır. “Hançerli Sultan Vakfı Bedesteni”nin de, II. Beyazıd döneminin Kayseri valisi Mustafa Bin Abdulhay tarafından 1497 M. tarihinde yaptırıldığı, kitabesinden anlaşılmaktadır. Kapalı çarşının çekirdeği ve ilk yapısı olan Bedesten, Ulu Cami’nin çok yakınındadır. 1501 tarihli vakfiyesine göre, bir ana bölüm ve kuzey ve güney yanlarına bitişik iki çarşı olmak üzere toplam üç bölümden oluşmaktadır ve üç tarafına bitişik 38 dükkanı ile çarşının oluşumunu başlatmıştır.  Ayrıca bedestenin günümüze ulaşamamış bir çeşme üzerinde mescidi bulunduğu vakfiyesinden anlaşılmaktadır. Bursa’daki Mustafa Bey Vakfiyesine bağlı olan yapı; vakıf kayıtlarında “Hançerli Sultan Vakfı” olarak geçmektedir.  Hançerli Sultan, Bedesteni yaptıran Mustafa Beyin eşi Fatma Hanımdır. Ayrıca Fatma Hanım II. Beyazıt’ın oğlu Mahmut Beyin kızıdır. İstanbul ve Bursa’da da yapıları olan Fatma Hanımın mezarı da İstanbul’dadır. “Hançerli Sultan Vakfı Bedesteni”nin kuzey bölümünün, güney duvarının ortasındaki, orta bölüme açılan kapısının üzerinde, 165x40 cm boyutunda, etrafı süslü çerçeve içerisinde iki satırlık özgün kitabesi vardır Bu kitabenin açıklaması “Bu bina Mehmed Han’ın oğlu, büyük, şan, adalet ve ihsan sahibi sultan Beyazıd Han’ın, Allah mülkünü devam eylesin, kullarından Abdülhay’ın oğlu, kılıç ve kalem sahibi muhterem Emir Mustafa tarafından, halkın ihtiyacı için dokuz yüz üç senesinin kutsi Muharrem ayında yaptırıldı” şeklindedir. Bu kitabenin tam simetriğinde, güney bölümün, ku zey duvarının ortasındaki, orta bölüme açılan kapısının üzerinde bir kitabe daha vardır. “Ashab-ı kehf”in ve hattatın isimleri; “Yemliha, Mekşeliha, Mernuş, Debbernuş, Şazenuş, Kafeştatayuş, Kıtmir...” yazılarının yazılı olduğu bu mermer kitabede henüz kazınmamış sadece çizilmiş olduğundan daha sonradan yapılıp buraya konulduğu anlaşılmaktadır
“Hançerli Sultan Vakfı Bedesteni”nin önceki vaziyetlerini bildiren birçok vesikalar, tarihi kayıtlar vardır. Bu tarihi kayıtlardan, Bedesten’in yapıldığı dönemlerde çok kıymetli bir yer olup burada bezzazlar, çuhacı, kumaşçı ve abacı esnaflarının faaliyet gösterdiği anlaşılmaktadır. Yapı ilk yapıldığında orta bölümün, değerli kumaşların satıldığı yer, kuzey bölümün Külhancılar (kuyumcular), güney bölümün Haffaflar (dericiler, ayakkabıcılar) olarak kullanıldığı birçok vakfiye ve belge incelenerek anlaşılmıştır. Osmanlıların bitimine kadar Kayseri’de Bedesten etrafında, sarraflar, haffaflar ve debbağlar faaliyet göstermiştir.
Mustafa Bey Vakfiyesi (1501):  Bedestenin özgün vakfiyesidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesinde, 584 numaralı defterin, 150. sayfa ve 76. sırasında, kayıtlı bulunan ve (1501) 907 şevval tarihli Mustafa Bey’in vakfiyesinin tercümesinde bedesten ve çevresiyle ilgili bilgiler yer almaktadır
Kadı Bedrettin Mahmut Vakfiyesi (1559-1571): Bu şahıs 16. yüzyıl ortalarında Kayseri’de kadılık yapmış tır ve Bedesteni yaptıran Mustafa Bey’in dedesidir. Biri Nisan 1559’da, diğeri Ocak 1571’de iki vakfiye düzenletmiştir fakat bunların asılları günümüze gelmemiştir. 1559 tarihli vakfiyesinden mallarının büyük bir kısmının günümüz ticari doku çevresinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu doku ve bedestenle ilgili bilgiler burada yer almaktadır.
Kaynak:  Osmanlı Bedestenleri Bağlamında “Kayseri Hançerli Sultan Vakfı Bedesteni” Fernaz ÖNCEL












27 Mayıs 2015 Çarşamba

MEHMET KARAYER




Mehmet KARAYER, 
1968 yılında Kayseri’nin Bünyan İlçesine bağlı Akmescit Kasabasında doğmuştur. (nufus cüzdanında doğum tarihi 1970 olarak kayıtlıdır)  Doğduğu kasaba Türkmen’lerin yoğun olarak yaşadığı kasabadır. Kasabasının eski adı Zerezek’tir.
Babası Tefik oğlu Hacı Efendi, annesi Ömer kızı Akkız hanımdır. Mehmet Karayer’ in 4 kız ve 1 erkek kardeşi vardır. 

Mehmet Karayer orta gelirli bir ailenin çocuğudur. İlkokula kendi köyünde ( Akmescit İlkokulu) 1975 yılında başlamıştır. Ortaokulu kendi köyünde (Akmescit Ortaokulu) 1980 yılında başlamıştır. 1982 yılında Devlet Parasız Yatılı Okulu sınavlarını kazanarak ortaokul 3. Sınıfı Malatya Hasan Varol Ortaokulu’nda tamamlamıştır. Malatya Turan Emeksiz Lisesi Pansiyonu’nda 4 yıl kalmıştır. Liseyi Turan Emeksiz Lisesi’nde başlamış, 1986 yılında lisenin adı Malatya Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1987 yılında Lise diplomasını alarak tekrar köyüne dönmüştür. Şair Mehmet Karayer  27 yaşında iken Metiye Hanım ile evlendi. Evliliklerinden 3 çocuk meydana gelmiştir. Büyük oğlu Mustafa, Mucur  Metem  Lisesi 4. Sınıfına, Ortanca kızı Filiz, Mucur METEM lisesi 3. Sınıfına, küçük kızı İpek’te Mucur Şeyh Edebali Anadolu Lisesi 2. Sınıfına gitmektedir.

Mehmet Karayer, kalıp-demir-çatı ustalığı gibi değişik işler yaparak geçimini temin etmiştir. 1986-1997 yılları arasında kendi köyü ve çevre köylerde mesleği üzeri bir çok iş yapmıştır. 1997 yılında Polis Okulu sınavlarına girerek kazanmış, 1998 yılında Yozgat İl emniyet Müdürlüğü, Saraykent İlçe Emniyet Amirliği kadrosunda şark görevini tamamlamıştır. 2003 Ağustos ayında Kırşehir İli, Mucur İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tayini çıkmıştır. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Polis Meslek Eğitimi bölümünü bitirmiştir. Şairimizin 1700 e yakın şiiri, bu şiirler içerisinde 500 e yakın şarkı sözü ve 30 a yakın makalesi bulunmaktadır. Şarkı sözlerinden 6 tanesi çeşitli mahalli sanatçılar tarafından beste yapılmıştır. 2011 Aralık ayında ' HİÇ DÜŞÜNDÜN MÜ?' şiir kitabı okuyucusu ile buluşmuştur. Halen Mucur İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde polis memuru olarak görev yapmaktadır

GAYSERİM


Kale içinde durdum,
Hunat sana vuruldum,
Senle hep hayal kurdum,
İlim benim Gayserim.

Erciyes’in suyuna,
Bir türlü kanamadım,
Sensiz ben hep ağladım,
Canım benim Gayserim.

Bünyan’ın halısına,
Hacılar kaysısına,
Kapalı çarşısına,
Hayran oldum Gayserim.

Erkilet bağlarında,
Yeşillik var yanında,
Damarımda kanımda,
Akıyon sen Gayserim.

Talas’ta villaların,
Sanayi her bir yanın,
Sensin benim vatanım,
Gonüm benim Gayserim.

O güzel parklarınla,
İşleyen çarklarınla,
Muhteşem katlarınla,
Süpersin sen Gayserim.

Eşin benzerin yoktur,
Meşhur lafların çoktur,
Hastanende doktor,
Deva sunar Gayserim.

Gesi’de konakların,
Yataştır yatakların,
Tamirdedir tankların,
Bir başkasın Gayserim.

Ustandır mimar Sinan,
Güzel çizilmiş plan,
Yolların geniş inan,
Büyüksün sen Gayserim.

Çalışkan esnafınla,
Nörüyon diyen lafınla,
Sağlam çelik kapınla,
Ustasın sen Gayserim.

Sazlıkta yüzer kuşlar,
Dümdüz gelir yokuşlar,
Tramvayla gidişler,
Hızlı olur Gayserim.

Çemenin pastırmanla,
Madenler gelir manla,
Seviyom seni anla,
Aşkımsın sen Gayserim.

Hanların, hamamların,
Tarih kokar her yanın,
Antika kilim halın,
Güzelsin sen Gayserim.

Fuzuli, kale önü,
Yoğun burç, düven önü,
Çeker berberin fönü,
Ustamsın sen Gayserim.

Cumhuriyet meydanınla,
Karatay’da hanınla,
Erciyes sol yanında,
Görkemlisin Gayserim.

Sıra, sıra villalar,
Satılıyor arsalar,
Marifetli ustalar,
Diyarısın Gayserim.

Pazarlık yapar esnafın,
Tertemiz her tarafın,
Eksik tartmaz sarrafın,
Dürüstsün sen Gayserim.

Durmadan göç alıyon,
Baraja bot salıyon,
Sen işini biliyon,
Büyüyon sen Gayserim.

Türbeler yatırların,
Keskindir satırların,
Hep seni hatırlarım,
Düşümsün sen Gayserim.

Cumhurun şehrisin,
Tarihinle eskisin,
Gururumuzsun bizim,
Her şeyimsin Gayserim.

Sarıoğlan, Sarız’ınla,
Oğlakla ve kuzunla,
Durmayan bu hızınla,
Yol alırsın Gayserim.

Hizmet etmek amacın,
Ali dağı yamacın,
Misafirler baş tacın,
İkramın bol Gayserim.

Âşıklar sazın çalar,
Buz gibi akarsular,
Gozüme yaşlar dolar,
Özlerim ben Gayserim.

Mantına doyum olmaz,
Esnafların hep kurnaz,
Gelemedim ben bu yaz,
Üzgünüm ben Gayserim.

Yahyalı’da şelalen,
Olmuşum ona hayran,
Mandıranda bol ayran,
Doyamadım Gayserim.

Yeşilhisar karpuzun,
Uzun yaylada kuzun,
Caddelerin çok uzun,
Ölçemiyom Gayserim.

Pınarbaşı’nda alabalıklar,
Doğruyu söyler tanıklar,
Yemyeşil duruyor parklar,
Şirinsin sen Gayserim.

Tomarza-Develi-Özvatan,
Gurur duyuyor senle atan,
Ürettiğini ucuza satan,
İnsaflısın sen Gayserim.

Çalışkan ÖZHASEKİ´NLE,
Tertemizsin şehrinle,
İnci-Devran-Kentinle,
Gezersin sen Gayserim.

Sokaklar pırıl, pırıl,
Şelalen şırıl, şırıl,
Çalışırsın harıl, harıl,
Boş durmazsın Gayserim.

Hizmette eder yarış,
Halkın tutar hep alkış,
Toprağını karış, karış,
Ekersin sen Gayserim.

Doğu-Batı garajın,
Tez geçiyor virajın,
Pastırma, çemen acın,
Doyurun sen Gayserim.

Kadir Has, Sabancınla,
Bina yapan harcınla,
Azimlisin sabrınla,
Derde devasın Gayserim.

Türkiye’nin Paris’isin,
Haksızlığa çıkar sesin,
Sözün senettir kesin,
Doğrusun sen Gayserim.

Nice büyükler yetiştirdin,
Cephede şehitler verdin,
Senin derdin, benim derdim,
Hayranımsın sen Gayserim.

Toki-Mimsin-Belsinle,
Hiç bitmeyen azminle,
Bağlıyım sana kalbimle,
Canımsın sen Gayserim.

Gamberin altı köyüm,
Aslen Akmescitliyim,
Karayer’dir soy ismim,
Şehrim benim Gayserim.

Sana bu övgüler yetmez,
İstesem bu şiir bitmez,
Karayer’im vazgeçmez,
Doğduğum il GAYSERİM.

27.09.2011

ATAM BIRAKMA BİZİ


Sen gittin gideli, gülmüyor yüzüm,
Dön gel ne olur, atam bırakma bizi,
Her on kasımda sensiz, ben öksüzüm.
Dön gel ne olur Atam, bırakma bizi.

Sen gittin gideli bu millet yasta.
Yıllardır yoksun diye yastadır yasta.
Bırakıp gittin ansızın bir gün,
Dön gel ne olur Atam, bırakma, bizi.

Sayende yaşıyor, Türk milleti hür ve özgür,
Bayrağımız göklerde dalgalanan bir gül,
Kurduğun Cumhuriyet’in bekçisiyiz biz her gün
Dön gel ne olur Atam, bırakma bizi.

Neden böyle bizi öksüz bıraktın,
Hiç ummadığımız bir günde bizi ağlattın,
Saltanatı yıktın, nice temeller attın,
Dön gel ne olur Atam, bırakma bizi.

Sen kabrinde rahat uyu, hiç endişen olmasın.
Bu vatan, bu millet bize emanet tasan olmasın,
Canımızı bile veririz, bu vatana biz seve, seve,
Dön gel ne olur, Atam yalnız bırakma bizi.

13.10.2003

24 Mayıs 2015 Pazar

MUSTAFA GÖZLET

YEŞİLHİSAR KAYMAKAMI MUSTAFA GÖZLET

 26/02/1986 tarihinde Denizli’nin Güney İlçesinde Doğdu. İlk ve orta öğrenimini Denizli’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü 2008 yılında tamamladıktan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde stajyer kontrolör olarak görev yaptı.
   22/11/2010 tarihinde 99. Dönem Muğla kaymakam adayı olarak mülki idare amirliği mesleğine intisap etti. Kaymakam refikliği stajını Denizli ili Acıpayam ilçesinde, mülkiye teftiş stajını Mülkiye müfettişi Çetin ÇELİK refakatinde Bilecik ilinde tamamladı. Sırasıyla Mersin’in Çamlıyayla, Isparta’nın Yenişarbademli ve Adana’nın Pozantı ilçelerinde kaymakam vekilliği görevlerinde bulundu.
   İngiltere’de yurtdışı stajını tamamlayan kaymakamımız, bu bir yıllık süre içerisinde Essex Üniversitesinde Politika alanında yüksek lisans yaptı.
   99. dönem kaymakamlık kursunu üstün başarılı olarak tamamlayan kaymakamımız, 03/09/2014 tarih ve 2014/1032 Sayılı müşterek kararname ile Yeşilhisar Kaymakamı olarak ilçemize atandı.
   Kaymakamımız okul öncesi öğretmeni Elif GÖZLET ile evlidir.

ENVER ÜNLÜ

DEVELİ KAYMAKAMI ENVER ÜNLÜ

Kaymakamımız Enver ÜNLÜ, 20 Şubat 1971'de Çorum Bayat İlçesinde doğdu. İlkokulu memleketinde,liseyi Ankara Atatürk Öğretmen Lisesinde,Üniversiteyi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde okudu. 1992 yılında mezun oldu.1993 yılında İçişleri Bakanlığının açmış olduğu Kaymakamlık sınavını kazandı. Kaymakamlık mesleğine ilk olarak 1994 yılı Temmuzunda Yozgat Kaymakam adayı olarak başladı. Tokat Reşadiye ve Çankırı Yapraklı'da Kaymakam vekilliği yaptı. 8 ay İngiltere'de bulundu.3 yıllık adaylık sürecinden sonra sırasıyla Samsun Asarcık, Malatya Pütürge, Hatay Yayladağı, Diyarbakır Ergani Kaymakamlıkları yaptıktan sonra 27.07.2009 tarih 2009/11095 sayılı Kararname ile İlçemiz Kaymakamlığına atanmıştır.
        Kaymakamımız Enver Ünlü evli ve üç çocuk babasıdır. 

MEHMET CABBAR


DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR

1974 yılında Develi Abdulbaki Mahallesinde doğdu. İlkokulu İnönü İlkokulunda , Orta Okulu Merkez orta okulunda liseyi ise Develi Lisesinde tamamladı. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu.

Askerlik hizmetini 1996 yılında Muğla'da tamamladı. 2000 yılında sigorta ve aracılık hizmetleri sektöründe iş hayatına başlayan Mehmet Cabbar, 2006 yılında Ak parti ilçe yönetim kurulu ve yürütme kurulu üyeliğine seçilerek aktif siyasi hayatına başladı.

Halen ticaret odası disiplin kurulu üyeliği ve mesleki dernek üyeliği bulunan Mehmet Cabbar evli ve üç çocuk babasıdır.

ABDÜLKADİR AKDENİZ


ABÜLKADİR AKDENİZ YEŞİLHİSAR BELEDİYE BAŞKANI

01.06.1955 yılında Yeşilhisar’da doğan Abdulkadir AKDENİZ ilk ve orta öğrenimini Yeşilhisar’da tamamladı. Lise öğrenimini ise Kayseri lisesinde bitirdikten sonra Ankara Mimarlık Mühendislik Akademisi Makine Bölümünü kazandı.
Lisans öğrenimini yaparken Bağ-kur genel müdürlüğü, T.O.B.B ve T.P.A.O ve özel sektörde çalıştı. 1980 yılında evlilik sebebi ile Kayseri Y.S.E bölge müdürlüğünde işe başladı. Sırasıyla Atölye Şube Müdürlüğü, İşletme Şube Müdürlüğü, İkmal Şube Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Bölge Müdür Yardımcılığı ve Köy Hizmetleri Bölge 
Müdür Vekilliği yaptı.  2004 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Belediye Başkan Adayı olmak üzere görevinden istifa etti.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde %53.93 ile belediye başkanı seçilen Abdulkadir AKDENİZ 2004-2009 yılları arasında Yeşilhisar Belediye Başkanlığı görevini yaptı.

29 Mart 2009 tarihli yerel seçimlerde Kayseri İl Genel Meclis Üyeliği’ne seçilerek 5 yıl boyunca İl Genel Meclisinde hizmet verdi.

Uzun süre Amatör Spor Kulübü Yöneticiliği, Vakıf Başkanlığı, Dernek Yöneticiliği ve Dernek Başkanlığı yaptı.

Farklı konularda ilgili yurtdışı seyahatlerinde bulunan Abdulkadir AKDENİZ orta düzeyde Almanca Bilmektedir. 

30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde %45.6 oy oranıyla yeniden belediye başkanı seçilen AKDENİZ evli ve 4 çocuk babasıdır.

10 Mayıs 2015 Pazar

HALİL GÜNEŞ



Dr. HALİL GÜNEŞ
11.05.1970 yılında Bünyan’a bağlı Emirören Köyü’nde doğdu.  Babasının işi gereği İlkokula 1976 yılında İstanbul  Beşiktaş Sinan Paşa ilkokulunda başladı, 1981 yılında nakil olduğu Büyük Esma Sultan İlkokulunda bitirdi. Ortaokulu 1984 yılında Ortaköy Gazi Osman Paşa Ortaokulunda bitirdi. Yine 1984 yılında başladığı Kabataş Erkek Lisesini 1987 yılında tamamlayarak, 1988 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı.  1995 yılında bu fakülteden mezun oldu.     
1995 yılında İzmir Tabipler Odası tarafından düzenlenen turizm sertifika programına katılarak turizm hekimliği sertifikası almıştır. Yine aynı yıl mecburi hizmet dolayısıyla Çorum SSk Merkez Dispanserine tayin olup dahiliye polikliniğinde çalışmaya başlamıştır. 1996 yılında İstanbul Tabipler Odasından İşyeri hekimliği sertifikası aldı. 1997 yılında mecburi hizmeti tamamladıktan sonra tayin ile İstanbul Kazlı Çeşme SSK Dispanserinde Dahiliye Polikliniğinde çalışmaya başladı.  Aynı yıl il içi tayin ile SSK Paşabahçe Hastanesi dahiliye polikliniğine geçti. 2000 yılına kadar bu iş yerinde göreve devam eden Güneş, bu yıl içerisinde çıkan bir yasa ile Hatay Serinyol ilçesinde askerlik hizmetini tamamladı. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra Pendik SSK dispanserinde geçici hizmete tayin oldu. 2002 yılında yeniden eski iş yeri olan Paşabahçe SSK hastanesinde yeniden dahiliye polikliniğinde göreve başladı. 2005 yılında SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devrinde SSK kurumunda kaldı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Pendik biriminde çalışmaya devam etti. 
Bu görevlerinden farklı olarak, 1988 yılında Dekor Rulo Fırça San. Hassan İnşaat Mak. San. 2003 yılında Özel Eski Dostlar Huzurevinde, 2004 yılında Uluslararası Rodeo Tekstil’de iş yeri hekimi olarak görev yaptı.  1998-2003 yılları arasında mesleki açıdan Tabipler odasının düzenlemiş olduğu pratisyen hekimler kongrelerine katıldı. 2002, 2004 ve 2007 yıllarında geriatri kongrelerine katılmıştır.
2002 yılından beri Bünyanlılar Derneği’nin üyesidir. Derneğin bünyesindeki organizasyonlarda görev alarak hemşerilerinin sağlık sorunlarının çözümü konusunda her türlü çözümü sağlamıştır.

Evli olup bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır.

6 Mayıs 2015 Çarşamba

BÜNYAN PLATO ENTEGRE HAYVANCILIK VE TARIM SANAYİ

Yaklaşık 2000 dekar alan üzerine damızlık holstein süt sığırı yetiştiriciliğinin yapıldığı tesislerdir. Arazinin 500 dekarı  tesisler için ayrılmış olup, 1500 dekarı da tarımsal faaliyetlere ayrılmıştır. 3 etaplı tesis olarak düşünülen projenin şimdilik  1. Etabı tamamlanmıştır.  Tüm etaplarda  35 bin metrekarelik kapalı  tesislerin her biri 1750 sağmal hayvan kapasiteli olarak planlanmıştır. 15 bin  metrekarelik  diğer kapalı alan ise 1500 düve  kapasiteli damızlık düve yetiştiriciliği alanını oluşturmaktadır.
Tamamlanan süt sığırcılığı tesisleri içinde; idari bina, nizamiye, yemekhane binası, kantar, sağmal hayvanların ahırları ve gezinti bahçeleri, totary sağımhane,  kuru dönem ahırı, doğumhane, yeni doğan ve buzağı büyütme üniteleri, hastane binası, ot depoları, silaj çukurları, silolar ve gübre havuzları yer almaktadır. Üretilen süt, ağız sütü ve antibiyotikli sütlerin ayrı ayrı sağıldığı ve depolandığı üç ayrı sağım hane bulunmaktadır.