29 Ekim 2015 Perşembe

AHMET ERSİN YAŞAR


AHMET ERSİN YAŞAR
     1958 yılında Bünyan’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Bünyan’da tamamlayıp , Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur . Askerlik görevini 1986-1987 yılında yedek subay olarak yapmıştır . Memuriyet hayatına 1976 yılında Edirne Kapıkule Gümrük Müdürlüğünde memur olarak göreve başladı . 1979 yılnda Ankara Gümrük Müdürlüğünde görev aldı . 1980 – 1990 yıllarında Bünyan Nüfus Müdürlüğünde görev yaptı . 1990 yılında Kayseri Valiliğine İl Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü  olarak atandı .2005 yılında bu görevinden emekli olup , Kayseri Şeker Fabrikasında Basın Yayın Halkla ilişkiler ve protokol Müdürü olarak görev yaptı . 2007 yılında bu görevinden ayrıldı .

Ahmet Ersin YAŞAR Kayseri’deki Bünyan ve köyleri yardım ve dayanışma derneği kurucusu olup , uzun yıllar başkanlığını sürdürmüştür, aynı zamanda Kayseri Fenerbahçeliler Derneğini 2002 yılında kurmuş , halen bu derneğin başkanlığını ve Fenerbahçe Spor Kulübü Kayseri Şube Başkanlığı görevini yürütmektedir . Evli 2 çocuk 3 torun sahibidir

16 Ekim 2015 Cuma

BÜNYAN'DA UDU GELENEĞİ




BÜNYANDA UDU GELENEĞİ:

(Fotoğraflar Bünyan'da Çekilmiştir)


ÇÖMÇE GELİN (GODİ-UDU) GELENEĞİ: Yurdumuzun bir çok yöresinde kuaraklık olduğu zamanlarda çocukların ortaya çıkartıkları oyundur. Oyun bolluk ve bereketi simgeler ve daha çok yağmur duası ile bağlantılıdır. Yöremizde daha çok, yağmurun çokca yağmasının istendiği zamanlarda 8-10 çocuk bir araya gelerek özellikle bahar aylarında bu oyunu çıkartırlar. Çocuklar ellerine aldıkları bir uzun bir çubuk veyâ çömçenin ortasından bir sopa bağlayârak kollarını oluştururlar. Bunun da üzerine buldukları eskimiş çocuk elbiselerinden veyâ kumaş parçalarından bir elbise giydirirler. Daha sonra hazırladıkları bu bebek ile kasaba veyâ köy yerlerinde; çeşitli türküler eşliğinde kapı kapı dolaşarak yağ bulgur, pekmez, un, yumurta, nohut gibi yiyecekler toplarlar. Uğradıkları evlerin sahipleri de bir tas su hazırlayarak yiyecek toplayan bu çocukların üzerine bu suyu dökerek onları ıslatırlar. Çocuklar da bu sayede oldukça eğlenirler. Çocuklar topladıkları bu yiyecekleri ya köy bakkalına satarlar, veyâ bir araya toplanarak topladıkları bu yiyecekler ile daha önceden kararlaştırılan bir evde yemek pişirilir ve afiyetle yerler.


Pınarbaşı ve köylerinde Godi veya çömçeli gelin adı verilen oyunda, çocuklar ev ev dolaşırken aşağıdaki tekerlemeleri veya bunlara benzer tekerlemeleri söyleyerek dolaşırlar.


Çömçeli gelin çam ister

Bir kaşıkçık yağ ister

Yağ olmazsa bal olsun

Ablası sağ olsun.


Veyâ

Godi godi gördün mü?

Godiye selâm verdin mi?

Godi sizden ne ister

Allah’tan yağmur ister


Yağsın yağsın sel olsun

Sel olmazsa göl olsun

Vermeyenin bir topal kızı olsun

O da damdan düşsün ölsün

Verenin bir oğlu olsun


Bünyan’da, süpürge veya ağaç sopalar ile yapılan çömçeli geline “Udu” adı verilir. Udu adıyla çıkartılan bu oyunda çocuklar ev ev dolaşırken aşağıdaki tekerlemeyi söylerler. Tekerleme söyleyerek vardıkları evlerde ise, önce Udu’nun başına bir tas su dökülür, daha sonra ise çocuklara bulgur, yağ gibi yiyecekler verilir. Udu’ya Bünyan’ın bazı köylerinde godi adı da verilir (Taçın Köyü gibi).


Udu udu gördün mü

Uduya selâm verdin mi?

Udu burdan geçerken

Bir kaşık yağ verdin mi?


Ev ev dolaşarak bulgur, yağ gibi yiyecekleri toplayan çocuklar bir yerde toplanarak büyüklerinin de yârdımıyla pilav pişirirler. Pilav yendikten sonrada çocuklar hep birlikte şu tekerlemeyi söylerler.


Udu udu

Karnı doydu

Kabını yudu

Tereğine kodu


Ahmet Caferoğlu’nun Develi yöresinde Cemal Pakne’den derlediği yağmur duası da şu şekildedir.


Yağmur yağmur yaş isder

Goş goyun gurban isder

A goyun etlik

Gara goyun sütlük

Ver Allahım ver

Sicim gimi yağmur

(* Hasan Yüksel, Saim Deligöz, Bilgehan Deligöz. Kayseri, Halk Oyunları, Giyim - Kuşam, Köy Seyirlik Oyunları Kitabından Alınmıştır.)