24 Şubat 2017 Cuma

MUZAFFER DUMAN (1943 - )


1943 yılında Remzi ve Şerife Duman'ın üçüncü evlatları olarak Bünyan’a bağlı  Musaşey köyünde doğdu. İlk eğitimine yaşı büyük yazdırıldığı için 1954 yılında başladı. Köyünde evden çevrilmiş  olan  bir okulda 4. sınıfın sonuna kadar okudu. Beşinci sınıfta iken Namık Kemal ilkokuluna kaydı aldırıldı. Fakat buradan  mezun olmayıp 1960 yılında Atatürk İlkokulu'ndan mezun oldu. Bu okulun ilk mezun olan öğrencileri arasında yer aldı. Ortaokula Bünyan Ortaokulu'nda devam etti. 1963 yılında buradan mezun olduktan sonra, aynı yıl Kayseri Lisesinde,  lise  öğrenimine başladı. Buradan 1965-1966 öğretim döneminde mezun oldu.

Duman liseden sonra girdiği sınavlar sonucunda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünü kazandı. Siyasal olaylar nedeniyle son sınıftayken geometri dersinden kaldı ve mezun olamadı. Üniversite okuduğu yıllarda bir dönem Ülkücü Gençlik Derneği Başkanlığı görevini yürüttü. 1970 yılında  Osman Ayer’in kızı  Gülhan hanımla  hayatını birleştirdi. Üniversite hayatından sonra bir süre boş kalan Duman, askerlik görevini yerine getirmek için 1976 yılında  Ankara Mamak Muhabere Okuluna teslim oldu. 70 gün süren bir acemilik eğitiminden sonra buradan İstanbul Selimiye Kışlasına askerliğinin geri kalan kısmını tamamlamak üzere geçti. 1978 yılında askerlik görevini tamamlayarak terhisini aldı. Duman Askere gittiğinde 3 çocuk sahibiydi.

Askerlik dönüşü ticaret hayatına atıldı. Babasının mesleği olan halıcılığa devam etti. 1978 yılında başladığı halıcılığı 2010 yılına kadar devam ettirdi. Alim Çınar’ın ricasıyla 1980 yılına kadar  MHP’nin Bünyan İlçesi ikinci başkanlığı görevini ve diğer görevleri yürüttü. 1980  ihtilalinden sonra Anavatan Partisi'nin kurulması ile beraber siyaset hayatını Anavatan Partisine geçerek sürdürdü. 1984 yılında Anavatan Partisi Bünyan ilçe başkanlığı görevini Mustafa Ulusoy'dan devir aldı. Yapılan 6 kongre boyunca da  Anavatan Bünyan İlçe Başkanlığı  görevini yürüttü.

Duman altı dönemlik İlçe Başkanlığı görevi süresince, Bünyan için birçok önemli projelere imza attı. Özellikle Bünyanlı gençlerin iş sahip olabilmeleri için çok  uğraşıp didindi. Kendi partisinden olsun olmasın,  Bünyanlı  yüzlerce genci iş sahibi yaparak devlet dairelerine girmeleri için yardımcı oldu. Hatta bu konuda kendi partisini bile aldattı ve yüzlerce Bünyanlıyı iş sahibi yaptı. 500'e yakın polis memuru alımında, 400'e yakın sağlık memuru alımında ve onlarca kişinin vergi dairesi ve çeşitli devlet kurumlarına girmesinde yardımcı oldu. Öyle ki Bünyan’ın gençleri işsiz kalmasın diye, Bünyan Belediyesi'nden anonslar yaptırarak hangi partiden olursa olsun işsiz gençlerin kendisine müracaat etmelerini o dönemde bizzat istedi.

Muzaffer Duman'ın  Bünyan’a olan hizmetler bununla da kalmaz. Başkanlığı döneminde, Sağlık Meslek Lisesi'nin Bünyan’a açılması yönünde büyük katkıları oldu.  Sağlık Meslek Lisesi Bünyan’a açıldıktan sonra,  açılan tüm imtihanlarda  yukarıdan gelen emre rağmen yine önceliği hep Bünyanlılara  vererek Bünyanlı gençlerin okuyup iş sahibi olmalarını sağladı. Bünyan’a yaptığı hizmetlerden birisi de Bünyan’ın girişindeki Toprak Mahsulleri Ofisinin yerinin sağlanması ve ofisin  yapılmasında ki katkısıdır. Yine Bünyan Devlet Hastanesi'nin ek binasının  yaptırılmasın da önemli rol oynamıştır.  Bünyan Belediye Başkanı Hayri Eser’e verdiği söz doğrultusunda Bünyan’ın yeni belediye binasına kavuşmasını sağlamıştır. O dönemde devlet bütçesinin onaylanmasına rağmen büyük bir uğraşı vererek belediye binasının yapılması işini ek bütçeye aldırtmayı başarmıştır. Yine o dönemde Anavatan Partisi’nde sözü geçen bir isim olması nedeniyle, Bünyan’ın birçok köyüne yol, su elektrik gibi hizmetlerin gitmesine öncülük etmiştir. Bünyan vergi dairesi binasının  ve postanenin yapımı da Duman’ın başkanlığı döneminde olmuştur.

Bünyan’a bağlı Akkışla Kasabasının ilçe yapılmasında o dönemde çok uğraş vermiş ve bunu başarmıştır. Türkiye genelinde birçok kasabanın ilçeye çevrilmesi yönünde verilen önergeye Akkışla’yı eklettirmiş, Bünyanlı Milletvekilimiz Sedat Turan'ın o gün mecliste işi gereği bulunmamasına rağmen, onun yerine “aslı dururken vekile gerek yok” diye imza atarak Alkışla’nın ilçe olmasını sağlamıştır.

Şu an inşaatı bitecek olan Cezaevi'nin Bünyan’a yaptırılmasını İlk gündeme getiren kişi Muzaffer Duman’dır. Bünyanlıların iş sahibi olmaları ve çarşı esnafının işlerinin çoğalması düşüncesiyle, İlçe Başkanlığı döneminde, arkadaşı olan Adalet Bakanı Oltan Sungurlu’ya Bünyan’a en az beş bin kişilik bir Cezaevi yaptırılması fikrini götürmüştür. Fakat bakan, projenin çok maliyetli olacağını ve sayının çok fazla olduğunu öne sürerek kabul etmemiştir. Buna rağmen Duman bu arzusundan vazgeçmemiş, arkadaşı olan Ayfer Sungurlu (bakanın eşi) ile bakana baskı yaparak bu arzusunu kabul ettirmiştir. Bakanın projeyi onaylamasıyla birlikte cezaevinin yaptırılacağı yer ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlanır. Yer arayışları kısa sürede Bünyan’da duyulur ve Bünyanlılar tarafından Duman’a büyük baskılar gelmeye başlar. Öyle ki Bünyan’ın birçok terörist yakını tarafından doldurulacağı ve Bünyan’ın yaşanmaz bir yer halini alacağı baskıları giderek artar. Bu baskılar üzerine  sokağa çıkamaz hale gelen Duman Oltan Sungurlu ile görüşerek projeyi iptal etmesini ister.  Sungurlu projenin onaylandığını ve bütçesinin çıkarıldığını belirterek projeyi iptal etmek istemez buna rağmen Duman'ın baskıları üzerine projeyi bir süreliğine askıya alır.

Duman, Bünyan İlçe Başkanlığı görevi süresince siyaset hayatında önemli görevler üstlenmiş birçok işi başarıyla yürütmüştür. Bünyan’a olan sevdasıyla, siyasetin hemşerileriyle arasına girmesine müsaade etmemiştir. Hangi partiden olursa olsun kendi partisinin iktidarı süresince  hemşerilerine hizmetli görev bilmiştir. Öyle ki  o dönemde diğer partilerden  istifa edip kendi partisine geçerek işlerini yürütmek isteyen hemşerilerini dahi partilerinden istifa ettirmeyip onların her türlü İşlerine yardımcı olmuştur.

Bir dönem Milletvekili ve Bünyan Belediye Başkanı olmak için adaylık müracaatında bulunduysa da gelişen siyasi olaylar nedeniyle bu amacı gerçekleşmedi. Milletvekilliği adaylığı döneminde Kayseri’den 4. sıradan aday olmasına rağmen partisinin 2. bölgede il barajı aşamaması nedeniyle milletvekili  olamadı.

Siyasetteki bu başarılı çalışmalarından dolayı Türkiye genelinde başarılı 38 ilçe başkanından biri seçilmiştir. Yardımseverliğinden dolayı o dönemin bakanları “hep başkalarının işi için geliyorsun, bir günde kendi işin için gel” diye serzenişte dahi bulunmuşlardır. Siyasete çok emeği geçmiştir ama siyasetten fazla bir kazancı olmamıştır.

Duman Zafer Duman, Banu, Aydın, Alper Duman ve Remzi Alpay Duman adında 4 çocuk babasıdır.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: