13 Şubat 2017 Pazartesi

ORHAN TURAN (1943 - )


7 Ekim 1943 Yılında Ahmet ve Hasibe Turan’ın 4 çocuğundan 2. si olarak Bünyan’da dünyaya geldi.  İlk eğitimine 1950 yılında Çağlayan ilkokulunda başladı. 1953 yılında ortaokul eğitimine başladı. Babasının görevi gereği ortaokulun 1. ve 2. sınıflarını Erzurum da rahmetli amcası Dr. Sami Turan’ın yanında okudu. Tekrar Bünyan’a döndükten sonra son sınıfı Bünyan Ortaokulu’nda tamamlayarak 1956 yılında mezun oldu. Lise eğitimine 1956-1957 öğretim döneminde Kayseri Lisesi’nde başladıktan sonra 3. sınıfı amcasının oğlu rahmetli Dr. Sedat Turan’ın yanında Artvin lisesinde okuyarak buradan mezun oldu.

Turan 1962 yılında Dil Tarih Coğrafya lisesine kaydolup Kayseri Ana Ve Çocuk Sağlığı Merkezinde laborant olarak çalışmaya başladı. 2 yıl sonra dil tarih ten ayrılıp Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt oldu.  Ancak yaş sınırlaması nedeniyle askerliğe çağrılmış olmasından dolayı eğitimine ara vermek zorun da kaldı ve askere gitmeden önce Tomarza Böke Köyü İlkokulu’nda bir yıl öğretmenlik yaptı. Mayıs 1966 yılında Tokat Erbaa’dan Güler Arıcı ile hayatını birleştirdi.

Haziran 1966 yılında Manisa Er Eğitim Tugayında 3.5 ay sürecek olan temel askerlik görevine başladı. Burada temel eğitim aldıktan sonra askerliğini öğretmen olarak tamamlamak üzere, bir yıl Sivas İmranlı Taşdelen köyünde, bir yıl da Bünyan Ağcalı ilkokulunda olmak üzere iki yıl süren askerliğini öğretmen olarak tamamladı.

Turan Vatani görevini tamamladıktan sonra 1968 yılında Bünyan Çağlayan İlkokulu’na tayin oldu.  5 yıl okuduğu Bünyan Çağlayan İlkokulunda öğretmen olarak atanmış olmanın verdiği gururla 7 yıl boyunca sınıf öğretmenliği yaptı.  Yarım gün öğretmenlik yaptığı için günün kalan diğer yarısında, büyük çapta yumurta ve kuluçka tavukçuluğu olmak üzere,  Rahmetli Mustafa Ulusoy ile halıcılık, diğer öğretmen arkadaşları İbrahim Soylu ve İbrahim Demirezen ile birlikte kitabevi işletmeciliği de yapmıştır.

1975 yılında yatay geçiş ile Kapıkule Gümrükler Başmüdürlüğüne memur olarak atandı. 1977 de müdür yardımcısı olan Turan ın tayini, 1978 de Bandırma'ya 1981 yılında da Habur a sınır kapısına çıkı. Habur’da ki ve Edirne’de ki kaçakçılıkla mücadelede ki başarılarından dolayı bakanlıkça Gümrükler Başmüdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüğü görevlerini vekâleten yürütmek üzere görevlendirildi

1983-1985 yılları arasında İskenderun Transit Gümrük Müdürlüğü yapan Turan, bir dönem de İskenderun Gümrükleri Başmüdürlüğü görevini vekâleten yapmıştır. 1986 yılında İzmir e tayin oldu.  5 yıl İzmir de görev yapan Turan 1991 yılında Gaziantep e tayin olmuş 1997 yılında ise buradan emekli olmuştur. Askerlik sebebi ile ara verdiği eğitimini 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirerek tamamlamıştır.

Halen Kahramanmaraş ta ikamet etmekte olan Turan’ın Hakan ve Gürhan adında oğlu ve Ruhan adında kızı ile 6 torunu vardır.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: