4 Mart 2017 Cumartesi

MUSTAFA ULUSOY (1922 - 1996)


1922 yılında Konaklı Koca İsmail ve Hatice Ulusoy'un ilk ve tek evladı olarak,  Bünyan Camii Kebir Mahallesinde  dünyaya geldi. Çocukluğu Bünyan’da aile içinde ve akrabalar arasında özel bir ilgi ile yetiştirilerek geçti. Dedesi  Bünyan’ın okumuş, kültürlü insanlarından Nudde-i Umumi (bu günkü savcı) Şükrü  Beydir (annesinin babası). Ulusoy ilk eğitimine 1929 yılında Çağlayan İlkokulunda başladı 1934 yılında buradan mezun oldu. Eğitime ve öğretime önem veren  dedesi tarafından ilkokulu bitirdikten sonra ortaokulu okuması için Kayseri'ye gönderildi.

Ortaöğretime Kayseri'de başlayan Ulusoy 1937 yılında ortaokuldan mezun olduktan sonra,  aynı yıl Kayseri Ticaret Lisesi’ne başladı. O günlerde annesi Hatice Hanım, bütün imkânlarını zorlayarak 12 yaşında Kayseri’ye tek başına eğitime gönderdiği oğlunun  1941 yılında Ticaret lisesini bitirip mezun olmasını sağladı. Ulusoy ticaret lisesinden mezun olduktan sonra aynı yıl içerisinde Ankara Ticari İlimler Akademisinde yükseköğretime başladı. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle okulunu  yarım bırakmak zorunda kalan Ulusoy  askerlik görevini tamamlamak üzere  askere gitmeye karar verdi. Askerlik görevine yedek subay olarak başlayan Ulusoy, 1949 yılında Polatlı Topçu Okulu’ndan Topçu Asteğmen olarak  terhisini alarak memleketine dönü.

Askerlik dönüşü Ziraat Bankası Niğde Bor şubesinde  memur olarak  işe başladı.  Böylelikle Ulusoy'un bankacılık dönemi başlamış olur. O günden sonra  Bünyan'da  bankacı  Mustafa lakabıyla  anılmaya başlar. Bor’da bir yıl çalıştıktan sonra kendi isteğiyle memleketi Bünyan’a dönmeye karar verir ve Bünyan Ziraat Bankasında göreve başlar. 1949 yılında akrabalarından Kazım Akyürek'in kızı Hayriye Hanım ile hayatını birleştirdi.

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Tarım ve hayvancılığa çok önem verdiği bir dönemde, hem Ziraat Bankası'nda çalışıp, hem de elmacılığın Bünyan’da gelişmesi için gayret sarf etti. O yıllarda okuldan arkadaşı olan  Ziraat Mühendisi Ahmet Akyüz’le  Bünyan'da elmacılık yapmak için kampanya  başlatırlar.  Onların sayesinde  birçok Bünyanlı  elmacılığa başladı. Birçok  Bünyanlının elmacılığa  başlamış olması nedeniyle rahmetli  Belediye Başkanı Baha Turan’la  beraber  elmacılık Kooperatifini kurdular. Mustafa Ulusoy'un çalışmalar elmacılıkla kalmaz, Ziraat Bankası’nın tarıma verdiği desteklerden faydalanarak Bünyan’da Ziraat ve hayvancılığın gelişmesi için çalışır. Bu amaçla Bünyan’da yenilik yapmak için çok uğraş verir. Bir dönem çilek fideciliğini hatta  tütün ekimini dahi denerler. Bu çalışmalarından dolayı Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tarafından da takdir edilir.

Mustafa Ulusoy elmacılığın yanı sıra Bünyan’da eğitime de  önem verdi. Kendisi  Kayseri'de ortaokulda okuduğu yıllarda  kiralık evlerde zor şartlarda  eğitim almanın zorluğunu gördüğü için, o dönemin ortaokul Müdürü Metin İçten ile birlikte Bünyan'da okul pansiyonu açılması için büyük çabalar sarf ettiler ve bunda da başarılı oldular.  Bu çabalarının sonucunda Bünyan Ortaokulu'nun yanına yaptırılan pansiyon sayesinde uzun yıllar köylerden okumaya gelen öğrencilerin  barınma şartları çözülmüş oldu

Ulusoy 1969 yılında siyasi nedenlerle Konya Beyşehir ilçesine birinci dereceden müdür olarak tayin edildi. Tayin edildiği bu göreve gitmeyen Ulusoy daha sonra Kayseri'nin en uzak ve en küçük ilçesi olan Sarız’a müdür olarak atandı. Buradan da 1973 yılında Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne tayin oldu.  Ulusoy Ankara'da 6 ay çalıştıktan sonra emekli oldu. Emekli olduktan sonra Bünyan’a dönen Ulusoy bir müddet Bünyan’da halıcılık yaptı.  Halıcılık yaptığı bu dönemde  Bünyan’da açılan Ticaret Lisesi'nin ilk olarak aile birliği başkanı oldu.  Okul Müdürü Mustafa Çevlikli ile beraber İstanbul'da Ankara'daki hemşerilerine giderek onlardan okul için yardım  alarak Bünyan Ticaret Lisesi'nin bütün eksiklerini giderdiler ve  bu sayede okulu örnek bir okul haline getirdiler. Bu dönemde bir yandan ticaretle uğraşan Ulusoy gübre  işine de el atmış bir yandan da ilkel usullerle yapılan arıcılık işinin Bünyan’da teknik usullerle yapılabilmesi için gayretler sarf etmiştir. Bu konuda Şenocak kardeşlerden arıcılık hakkında yararlanıldı. Daha sonra kendisi de bahçesinde arıcılık işine başladı.  O dönemde Mustafa Ulusoy’un başlattığı arıcılık işini halen oğlu devam ettirmektedir.

Aile olarak siyasete her zaman sıcak duran Mustafa Ulusoy, 1980 ihtilalinden sonra  Turgut Özal tarafından kurulan Anavatan Partisi'nin Bünyan ‘da ilk olarak  ilçe teşkilatını kurdu ve Anavatan Partisi Bünyan İlçe Başkanlığı görevini yürüttü.

Ziraat Bankası'nda çalıştığı dönemlerde ve emekli olduktan sonrada ziraat, tarım ve hayvancılığa büyük bir önem veren, Bünyan'da Ziraat'in gelişmesinde önemli bir rol oynayan Mustafa Ulusoy 7 Temmuz 1996 tarihinde vefat etmiştir.

Mustafa Ulusoy,  Bahtiyar,  Cem Okan,  Süreyya ve Koca İsmail adında dört çocuk babasıdır.
Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: