4 Ağustos 2017 Cuma

Mukaddes DUMAN (1961- )


1961 Yılında Kayseri’nin Bünyan İlçesinde Hayrettin ve Fatma Bürüngüz çiftinin beş çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Baba tarafı Bürüngüzlüoğlu, anne tarafı ise Hasanoğulları (Akbaşlar) ve Sadibey sülalesindendir. 1967 yılında Bünyan Sümer İlkokulunda eğitime başladı ve 1972’ te buradan mezun oldu. Orta eğitimine yine Bünyan’da 1972 yılında Bünyan Ortakulunda başladı ve 1975 yılında tamamladı. Lise eğitimine Bünyan Lisesinde devam etti ve 1978 yılında buradan mezun oldu. 

1979 yılı içerisinde Konya Selçuk Üniversitesi İngilizce bölümünü okumaya başladı ve 1983 yılında buradan mezun oldu. 1984 yılında Sivas Yıldızeli Lisesine İngilizce öğretmeni olarak tayin edildi. İki yıl çalıştıktan sonra 1986 yılında Turgay Dumanla hayatını birleştirdi. Aynı yıl eş durumundan dolayı Kayseri Sümer Ortakulu’na tayin edildi.  1996 yılında Ali Rıza Özderici Lisesine tayin oldu. Dokuz yıl burada çalıştıktan sonra 2005 yılında buradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra çeşitli dershane ve özel okullarda dönem dönem eğitim verdi.  

Duman, ilk olarak 2013 yılında Türk Anneler Derneği Kayseri Şubesinde yönetim kurulu üyesi  olarak görev aldı. Burada Kayserili Anne ve çocuklar üzerine bir çok maddi ve manevi çalışmalarda bulundu. 2016 yılında Türk Anneler Birliği Kayseri Şubesi Başkanı oldu. Duman başkan olduktan sonra da derneğin kamu yararına olan faaliyetlerine devam etti. İmkân verdiği ölçüde toplumu ilgilendiren konularda, toplumsa gelişmeyi artırmak yönünde, hedef kitle olan anneler, çocuklar ve her kesimden dezavantajlı guruplarla sivil toplum kuruluşu olarak bağ kurdu. Yine bu derneğin bir başkanı olarak devlet ve millet arasında bir köprü vazifesi görmeye ve onların gözü kulağı olmaya devam etti ve etmektedir.  Duman emekli olmasına rağmen bir eğitimci anne olarak ve dernek başkanlığının verdiği avantajla, aynı zamanda kendisi gibi gönüllü hanımlarla beraber özellikle eğitim çalışmalarına devam etmektedir. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin eğitimlerine destek vermektedirler. Mukaddes hanım bir Bünyan hemşerisi olarak Bünyanlı hemşerilerine bu konuda şunları söylemektedir. “Eğitim çalışmalarımız var. Maddi destek verdiğimiz öğrencilerimiz var. Daha iyisini yapabilmemiz için devlet ve toplum desteğine ihtiyacımız var. Gelişmiş demokratik toplumlar STK ların öneminin çok farkındalar ve birden fazla sivil toplum kuruluşunda aktif olarak çalışabilmekteler. Aynı bilincin ülkemizde yaygınlaşmasını çok arzu ediyorum ve değerli Bünyanlı dostlarımızı derneğimize davet ediyorum. Kaseria AVM'DE bulunan ofisimize bekliyorum”

Mukaddes hanım ailesini bizlere şu şekilde tanıtmaktadır. “Ağabeyin Mustafa Bürüngüz İzmir'de yaşıyor. BRZ LTD. şirketinde işveren. Ablam Fatma Kasapoğlu ev hanımı ve Bünyan'da yaşıyor. Ben üç numarayım. Emekli İngilizce öğretmeniyim. Araştırmacı Yazar, Edebiyatçı S.Burhanettin Akbaş (Ali) küçük kardeşim olur. En küçük kardeşimiz Azize Boşnak, Sarajevo Üniversitesi'nde öğretim üyesi. Eşim Turgay Duman Mali Müşavirlik yapıyor.  Aynı zamanda futbol hakemliği yaptı. Ailecek Bünyan’ımızı çok seviyoruz. Başgöl'de dedemden hatıra bahçemize ev yaptırdık ve yazları Bünyan’dayız. Toprakla uğraşıyoruz. Bünyan dostlarına gönülden selamlar...”

Duman İki evlat sahibidir. Büyük oğlu Eren Güneş, İşletme mezunu olup şu an mali müşavirlik stajı yapmaktadır. Küçük oğlu Güray iktisat mezunu ve sigortacılık ile uğraşmaktadır. 

Hasan YÜKSEL

Hiç yorum yok: