24 Kasım 2013 Pazar

DOÇ. DR. YUSUF ADIGÜZEL

Doç Dr. YUSUF ADIGÜZEL
Aslen Bünyan Akçatı (Karacafenk) Köyündendir.  Babası Akçatı (Karacafenk) köyünde çobanlık ve imamlık yapan Halil İbrahim Adıgüzel, annesi Adana Kozan’dan yaşayan  Halaçlar’dan Kör Hasan’ın kızı Neziha Adıgüzel’dir. Babasının işi gereği bulunduğu Kozan’ın Çukurören Köyü’nde, 9 kardeşin en küçüğü olarak 1973 yılında dünyaya geldi.

İlk,orta ve lise eğitimimi Kozan’da tamamladıktan  sonra, 1991 yılında yüksek öğrenime başladı.  1995’te Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Basım ve Yayımcılık Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. Aynı Üniversitede “Kültür Endüstrisi   ve Kitle Toplumunun Açmazları” konusunda verdiği tezle 2004 yılında doktora programını tamamladı. “Kimliğin   Korunmasında ve Üretilmesinde Türk Derneklerinin Rolü. Almanya/Köln Örneği” konusunda ikinci bir tez vermiş. Londra Üniversitesi SOAS Enstitüsünde medya eğitimi almıştır.

Adıgüzel, öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde çalıştı. Çeşitli kurumların Basın ve Halkla İlişkiler bölümlerinde görev aldı.  Uzan Grubu (Star TV, Star Gazetesi, Kral TV, Kral FM, Telsim vb.) ve Merkez Medya Grubu (Sabah, ATV, Takvim, Kanal 1 vb.) şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

1996 yılından 2004 yılına kadar İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin çeşitli şirketlerinde ve İştirakler Daire  Başkanlığı’nda Basın ve Hakla İlişkiler sorumlusu olarak çalıştı. 2004 yılından sonra TMSF Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yaptı. Olay Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü

2002'de gittiği Almanya'da iki yıl boyunca incelemelerde bulunduktan ve toplamda 10 yıllık araştırmalarının sonucunu kaleme almış, kitaplarında Almanya'daki Türk göçmenlerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarını ele alırken, aynı zamanda yıllardır Alman ve Türk kimliği arasında sıkışıp kalan Türklerin, dil ve din konusunda yaşadıkları sorunları da ele almıştır.

Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde Doçent Doktor olarak ders vermektedir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesidir.

Halkla ilişkiler, medya, kamuoyu, kurumsal iletişim, iletişim sosyolojisi, sivil toplum kuruluşları, göç sosyolojisi, Avrupa’daki Türkler ve Türk dernekleri konularında bilimsel araştırma ve çalışmalarını sürdürmektedir.


Kitapları 
1-Yusuf Adıgüzel. “Yeni Vatanda Dini ve İdeolojik Yapılanma, Almanya’daki Türk Kuruluşları”, Şehir Yayınları, İstanbul, 2011
2-Yusuf Adıgüzel. “Almanya Türkleri’nde Dil Din Kimlik”, Şehir Yayınları, İstanbul, 2011
3-Yusuf Adıgüzel. “Kitle Toplumunun Açmazları Kültür Endüstrisi”, Şehir Yayınları, İstanbul, 2001

Kitap Bölümü
1-Yusuf Adıgüzel. “Turks In Europe -Culture, Identity, Integration-” kitabı içinde bölüm, Turkish Organizations in Germany and Their Views on the EU, Edited By Talip Kucukcan and Veysi Gungor, Turkevi Research Center, 2009, Amsterdam, 459-482 PP

Kitap Editörlüğü
1-Yusuf Adıgüzel. “Soygunu Gören Adam” kitabı editörlüğü, Şehir Yayınları, İstanbul, 2008

Makale
1-Yusuf Adıgüzel, “Almanya’da Kültürel Bir Çatışma Alanı Olarak Türkçe”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Dergisi, 3. Dizin, 22. Sayı, 2011/1, S.231-251.
2-Yusuf Adıgüzel, “Diasporadaki Kimlik Algılamalarına Göç Tipinin Etkisi Almanya ve İngiltere Türk Toplumlarının Karşılaştırması”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Dergisi, 3. Dizin, 20. Sayı, 2010/1, S.97-119.
3-Yusuf Adıgüzel. “Almanya’daki Devlet Okullarında ‘İslam Din Dersi’ Sorunu ve Çözüm Arayışları”, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Akademik İncelemeler Dergisi, Cilt 5, Sayı 2, Yıl 2010, S.59-72.
Bildiri
4-Yusuf Adıgüzel (Yusuf Genç ile birlikte). “Yoksullukla Mücadelede Önemli Bir Paradoks: Yoksulluk Kültürü”, 7. Ulusal Sosyal Hizmetler Kongresi, Ankara, 15-16 Nisan 2011.
5-Yusuf Adıgüzel. “İkinci Çeçen- Rus Savaşı (1999) Sonrası Türkiye’ye Sığınan Çeçen Aileler ve Sorunları”, Uluslararası Kadın ve Göç Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, S.68-77, İstanbul, 1-2 Aralık 2007
6-Yusuf Adıgüzel. “Almanya Ve İngiltere’deki Türkiye Kökenlilerin Kültürel Kimlik Algısı”, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, Bildiri Özetleri Kitabı, S. 878, Ankara, 10-15 Eylül 2007
Yusuf Adıgüzel. “Almanya’daki Türk Çatı Örgütlerinin Avrupa Birliği’ne Bakışı”,  Avrupa Türkleri ve Türkiye-Avrupa Birliği Entegrasyonu, Uluslararası Konferans, İstanbul, 27-28 Nisan 2006
7-Yusuf Adıgüzel. “İstanbul’un Kültürel Sermayesine Hemşehri Derneklerinin Katkısı”, Uluslararası Göç Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, S.237-248, İstanbul,  8-11 Aralık 2005.
8-Yusuf Adıgüzel. “Kozan İnsanı ve Ailesinin Psikolojik ve Sosyolojik Özellikleri, Bir Değer Kuramı Algılama Araştırması”, Dünden Yarına Kozan Sempozyumu, Sempozyum Bildirileri Kitabı, S.49-53, Kozan/Adana, 24-26 Eylül 2004.

Hasan Yüksel

HACI SADIK YEŞİLTAŞ




HACI SADIK YEŞİLTAŞ

BÜNYANLI İSMAİL OĞLU HACI SADIK YEŞİLTAŞ

(İSMET PAŞA'NIN GÖZÜ GİBİ SAKINDIĞI ASKERİ)

Sadık Çavuş, 15 yıl askerlik yapmış bir vatan evladıydı. İtalyanlarla, Araplarla Arap Çöllerinde savaştıktan sonra Çanakkale Savaşlarında İsmet Paşa'nın çok kıymet verdiği askerlerden biriydi. Topçu Çavuşu olarak Çanakkale'de İsmet Paşa'nın gözleri önünde düşman muhribinin bacasına isabet ettirdiği top mermileri ile muhribi denizin dibine gömmüştü.

Kurtuluş Savaşımızın her aşamasında yer alan Sadık Çavuş, Sakarya Meydan Muharebesinde kolundan ve belinden ciddi şekilde yaralanmıştır. Hastanede kolunun kesilmesi söz konusuyken İsmet Paşa'nın yoğun ilgisi ve emirleri ile kolu kesilmekten kurtulmuş ve iyileşip tekrar cepheye dönmüştür. İsmet Paşa'nın "Benim Sadık Çavuşum" diyerek "Sadık" kelimesini de kinayeli kullanarak hitap ettiği İsmailoğlu Sadık Çavuş, İsmet İnönü'nün Kayseri'ye geldiği zamanlarda yanına ilk çağırdığı kimselerden biriydi.


Sadık Çavuş gibi cansiperane bu vatanı savunan bütün ecdadımıza, aziz şehitlerimize, gazilerimize, rahmet ve minnet duygularımızı iletiyoruz. Ruhları şad olsun.

Kaynak Seyit Burhanettin Akbaş

MUSTAFA ÖZSOY


Mustafa ÖZSOY 

Mustafa ÖZSOY, 27.04.1968 tarihinde Kayseri’nin Bünyan ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini (okul birinciliği ile) Bünyan ilçesinde tamamladıktan sonra, 1987 yılında üniversite sınavını kazanarak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1991 yılında mezun oldu.

1992 yılında da Polis Akademisi’nden mezun olan Mustafa ÖZSOY, 1992-1994 yılları arasında bir süre Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde Komiser olarak görev yaptı. 1994 yılında İçişleri Bakanlığınca açılan Kaymakamlık sınavını kazanarak, Yozgat Valiliğinde Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği görevine başladı. Yurt dışı stajını İngiltere’de (Sauthemtun ve Bragtın ) tamamladıktan sonra, sırasıyla; Yozgat-Saraykent, Karabük-Eflani ilçelerinde Kaymakam Vekili olarak görev yaptı.
Kaymakamlık kursunu üstün başarı ile tamamladıktan sonra; 1997-1999 yılları arasında Burdur-Kemer, 1999-2000 yılları arasında Malatya-Kale, 2000-2002 yılları arasında Sivas-Altınyayla, 2002-2004 yılları arasında Erzurum-Aşkale, 2004-2007 yılları arasında Edirne-Havsa Kaymakamlıkları görevlerinde, 2007-2009 yılları arasında ise Kırşehir Vali Yardımcılığı görevinde bulunan Mustafa ÖZSOY, halen 07.09.2009 tarihinde atandığı İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görevini sürdürmektedir.

Kaymakam olarak görev yaptığı bütün İlçelerde ve Kırşehir Vali Yardımcılığı görevinde üstün başarı göstermesinden dolayı görev yaptığı İl Valilerinin tamamından olmak üzere, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından Takdirname ve çeşitli ödüllerle taltif edildi. Görev yaptığı bütün görev yerlerinde istisnasız olarak yöre halkının büyük ve takdire şayan teveccühüne mazhar oldu.

Başarılarından dolayı Malatya-Kale Kaymakamlığı görevinde iken “Yılın İdarecisi” ne teklif edilen Mustafa ÖZSOY, 2006 yılında da Siyaset Dergisi tarafından Yılın Kaymakamı seçildi.
Hizmet yaptığı bütün görev yerlerinde (Gerek Kaymakam, gerekse Vali Yardımcısı olarak) birinci öncelik olarak; Yolsuzluklarla Mücadele ederek, trilyonlarla ifade edilen yolsuzlukları ortaya çıkararak ilgililerin yargılanmasını sağladı. Yolsuzlukların ortaya çıkarılmasında gösterdiği kararlılıklarından dolayı halkın destek ve devlet büyüklerinin mazharına nail oldu. Meslek hayatı soyunca yolsuzluğa karşı hep savaş aştı. Bu mücadelesinde, kendisine yapılan baskılara karşı asla boyun eğmedi. Görev yaptığı bütün görev yerlerinde, hak için halkın yanında yer aldı ve cehaletle hep mücadele etti. . Hayatı boyunca, Büyük Türk Milletine hizmet aşkıyla yanıp kavruldu. Mangal gibi yüreğiyle keseri, hep fakirden ve ezilenden yana kesti.
Aynı zamanda bilimsel anlamda da kendisini yetiştiren Mustafa ÖZSOY, ERMENİ TERÖRÜ VE TERÖR konularında birçok üniversitede, Türk Ocaklarında, Askeri Birliklerde, Liseler de dahil olmak üzere gençliğin ve toplumun bilinçlendirilmesini sağlamak için konferanslar verdi. Öte yandan, birçok dergi ve yerel gazetelerde de makaleleri yayımlandı. MHP Büyükşehir Belediye Başkan adayıdır.

Evli ve 19 yaşında Halim Yunus Emre, 14 yaşında İrem Ayça isimli iki çocuk babası olan Mustafa ÖZSOY, İngilizce bilmektedir.