24 Kasım 2013 Pazar

DOÇ. DR. YUSUF ADIGÜZEL

Doç Dr. YUSUF ADIGÜZEL
Aslen Bünyan Akçatı (Karacafenk) Köyündendir.  Babası Akçatı (Karacafenk) köyünde çobanlık ve imamlık yapan Halil İbrahim Adıgüzel, annesi Adana Kozan’dan yaşayan  Halaçlar’dan Kör Hasan’ın kızı Neziha Adıgüzel’dir. Babasının işi gereği bulunduğu Kozan’ın Çukurören Köyü’nde, 9 kardeşin en küçüğü olarak 1973 yılında dünyaya geldi.

İlk,orta ve lise eğitimimi Kozan’da tamamladıktan  sonra, 1991 yılında yüksek öğrenime başladı.  1995’te Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Basım ve Yayımcılık Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. Aynı Üniversitede “Kültür Endüstrisi   ve Kitle Toplumunun Açmazları” konusunda verdiği tezle 2004 yılında doktora programını tamamladı. “Kimliğin   Korunmasında ve Üretilmesinde Türk Derneklerinin Rolü. Almanya/Köln Örneği” konusunda ikinci bir tez vermiş. Londra Üniversitesi SOAS Enstitüsünde medya eğitimi almıştır.

Adıgüzel, öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde çalıştı. Çeşitli kurumların Basın ve Halkla İlişkiler bölümlerinde görev aldı.  Uzan Grubu (Star TV, Star Gazetesi, Kral TV, Kral FM, Telsim vb.) ve Merkez Medya Grubu (Sabah, ATV, Takvim, Kanal 1 vb.) şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

1996 yılından 2004 yılına kadar İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin çeşitli şirketlerinde ve İştirakler Daire  Başkanlığı’nda Basın ve Hakla İlişkiler sorumlusu olarak çalıştı. 2004 yılından sonra TMSF Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yaptı. Olay Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü

2002'de gittiği Almanya'da iki yıl boyunca incelemelerde bulunduktan ve toplamda 10 yıllık araştırmalarının sonucunu kaleme almış, kitaplarında Almanya'daki Türk göçmenlerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarını ele alırken, aynı zamanda yıllardır Alman ve Türk kimliği arasında sıkışıp kalan Türklerin, dil ve din konusunda yaşadıkları sorunları da ele almıştır.

Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde Doçent Doktor olarak ders vermektedir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesidir.

Halkla ilişkiler, medya, kamuoyu, kurumsal iletişim, iletişim sosyolojisi, sivil toplum kuruluşları, göç sosyolojisi, Avrupa’daki Türkler ve Türk dernekleri konularında bilimsel araştırma ve çalışmalarını sürdürmektedir.


Kitapları 
1-Yusuf Adıgüzel. “Yeni Vatanda Dini ve İdeolojik Yapılanma, Almanya’daki Türk Kuruluşları”, Şehir Yayınları, İstanbul, 2011
2-Yusuf Adıgüzel. “Almanya Türkleri’nde Dil Din Kimlik”, Şehir Yayınları, İstanbul, 2011
3-Yusuf Adıgüzel. “Kitle Toplumunun Açmazları Kültür Endüstrisi”, Şehir Yayınları, İstanbul, 2001

Kitap Bölümü
1-Yusuf Adıgüzel. “Turks In Europe -Culture, Identity, Integration-” kitabı içinde bölüm, Turkish Organizations in Germany and Their Views on the EU, Edited By Talip Kucukcan and Veysi Gungor, Turkevi Research Center, 2009, Amsterdam, 459-482 PP

Kitap Editörlüğü
1-Yusuf Adıgüzel. “Soygunu Gören Adam” kitabı editörlüğü, Şehir Yayınları, İstanbul, 2008

Makale
1-Yusuf Adıgüzel, “Almanya’da Kültürel Bir Çatışma Alanı Olarak Türkçe”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Dergisi, 3. Dizin, 22. Sayı, 2011/1, S.231-251.
2-Yusuf Adıgüzel, “Diasporadaki Kimlik Algılamalarına Göç Tipinin Etkisi Almanya ve İngiltere Türk Toplumlarının Karşılaştırması”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Dergisi, 3. Dizin, 20. Sayı, 2010/1, S.97-119.
3-Yusuf Adıgüzel. “Almanya’daki Devlet Okullarında ‘İslam Din Dersi’ Sorunu ve Çözüm Arayışları”, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Akademik İncelemeler Dergisi, Cilt 5, Sayı 2, Yıl 2010, S.59-72.
Bildiri
4-Yusuf Adıgüzel (Yusuf Genç ile birlikte). “Yoksullukla Mücadelede Önemli Bir Paradoks: Yoksulluk Kültürü”, 7. Ulusal Sosyal Hizmetler Kongresi, Ankara, 15-16 Nisan 2011.
5-Yusuf Adıgüzel. “İkinci Çeçen- Rus Savaşı (1999) Sonrası Türkiye’ye Sığınan Çeçen Aileler ve Sorunları”, Uluslararası Kadın ve Göç Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, S.68-77, İstanbul, 1-2 Aralık 2007
6-Yusuf Adıgüzel. “Almanya Ve İngiltere’deki Türkiye Kökenlilerin Kültürel Kimlik Algısı”, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, Bildiri Özetleri Kitabı, S. 878, Ankara, 10-15 Eylül 2007
Yusuf Adıgüzel. “Almanya’daki Türk Çatı Örgütlerinin Avrupa Birliği’ne Bakışı”,  Avrupa Türkleri ve Türkiye-Avrupa Birliği Entegrasyonu, Uluslararası Konferans, İstanbul, 27-28 Nisan 2006
7-Yusuf Adıgüzel. “İstanbul’un Kültürel Sermayesine Hemşehri Derneklerinin Katkısı”, Uluslararası Göç Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, S.237-248, İstanbul,  8-11 Aralık 2005.
8-Yusuf Adıgüzel. “Kozan İnsanı ve Ailesinin Psikolojik ve Sosyolojik Özellikleri, Bir Değer Kuramı Algılama Araştırması”, Dünden Yarına Kozan Sempozyumu, Sempozyum Bildirileri Kitabı, S.49-53, Kozan/Adana, 24-26 Eylül 2004.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: