24 Temmuz 2014 Perşembe

KAYSERİ MANTISI


Kayseri mantısını tatmak ayrı bir lezzet fakat o aşamaya gelinceye kadar, Kayserili hanımların azımsanmayacak zahmetleri vardır bu ağız tadında. Günümüzde marketlerde hazır halde satılan ve makine ile yapılmış olanlardan daha çok el emeği ile yapılanın tadına doyum olmaz. Her bir aşamasında ayrı bir zahmet vardır ve Kayserili kadınlar bunu imece usulü ile hazırlamaktadırlar.  Bir evin mantıya ihtiyacı varsa o evin hanımı konu komşularından, akrabalarından yardım ister, bir gün belirlenir, o gün o evde toplanılır. Evin ihtiyacına göre hamur yoğrulur hazırlanır, gelen hanımlar iş bölümü yaparlar. Kimi hamur açarken kimi mantı sıkmaya koyulur. Ha bu arada şunu da belirtelim mantılar çok ufak olmalı ve bir kaşığa kırk adet düşecek şekilde küçük hamur parçaları kesilerek hazırlamalıdır. Mantı sıkmanın her aşaması ayrı bir güzelliktir, bir yandan mantılar sıkılırken bir yandan da neşe içerisinde sohbetler edilir. Tabi bu arada sıkılan mantıdan bir yandan da gelen hanımlara pişirilir ve hanımlar  yemeden o evden gitmezler.  
Mantılar sıkıldıktan sonra mutlaka bezler üzerine serilirler. Buz dolabının buzluğunda dondurularak saklanacaksa hafifçe kurumaya bırakılır. Ev halkının nüfusuna göre birer pişirimlik olacak şekilde poşetlere doldurularak buzluğa kaldırılır. Dolapta saklamayı sevmeyenler ise günlük olarak hazırlayıp yemeyi tercih eder.

Bu Arada Malzemesi: Bir beziye  (beze) göre (bir beziden 2 - 3 kişilik mantı hazırlanır)
Hamuru için 
1 yumurta
Yarım tatlı  kaşığı tuz
2,5 - 3 Su bardağı un
Alabildiği kadar su

İç Malzemesi
250 gr Yağsız kıyma
Bir orta boy soğan
Maydanoz
Tuz 
Karabiber
Toz Biber

Sos Mazemesi
1 yemek kaşığı Salça
2 Çorba kaşığı Tereyağ
50 gr. margarin
Toz biber
Yarım kilo yoğurt
bir kaç diş sarımsak



































Hiç yorum yok: