16 Eylül 2014 Salı

PROF. DR. HAYRETTİN KAYACIK

Prof.Dr.Hayrettin KAYACIK
KAYACIK, 1911 yılında Bünyan’da doğmuş, ilk ve orta öğrenimini Bünyan ve Kayseri’de tamamlamıştır. 1931 yılında girdiği Yüksek Orman Mektebini, 1934 yılında bitirmiştir. Bir yıl sonra Tarım Bakanlığı tarafından Dresden’de bulunan Tharandt “Yüksek Orman Mektebi”nde ormancılık eğitimi almış, bu okuldan “Diplom Forsting” olarak 1938 yılında mezun olan KAYACIK, daha sonra aynı okulda Prof. Dr. Konrad Rubner’in yanında “Grundlugen der Aufforstung in Mittelmeergebiet unter besonderer Berüchichsichitgung von ıtalien und Türkei” adlı çalışması ile doktor unvanı almıştır.1940 yılında yurda dönen KAYACIK, askerlik görevinden sonra, 30.01.1943 yılında YZE Orman Fakültesi Silvikültür ve Orman Botaniği Enstitüsünde Başasistan olarak göreve başlamıştır.

KAYACIK, “Doğu Ladini (Picea orientalis L. Link.)’ın Türkiye’deki Coğrafi Yayılış, Silvikültür Esasları ve Tabii Sınırlarının Genişletilmesi İmkanları” adlı Doçentlik çalışması ile 23.08.1949 tarihinde Üniversite Doçenti olmuştur. KAYACIK, 25.02.1956 tarihinde Profesörlüğe yükseltilmiştir.  KAYACIK, 1957 yılında İstanbul Üniversitesi Senatosunda görev almış ve pek çok kez Dekan Vekilliği görevini üstlenmiştir.
1948-1957 yılları arası Ord. Prof. Dr. E. M. OKSAL tarafından yönetilen Orman Botaniği Enstitüsü, OKSAl’ın emekliye ayrılmasından sonra, Enstitü Müdürlüğü Prof. Dr. Hayrettin KAYACIK’a devredilmiştir. 4936 sayılı Üniversiteler Kanununa ek 115 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Orman Botaniği Enstitüsü, Orman Botaniği Kürsüsü olmuş ve Kürsü Profesörlüğüne bu tarihten itibaren yine Prof. Dr. H. KAYACIK atanmıştır. Enstitünün adı 1993’te Orman Botaniği Anabilim Dalı olarak adı değişmiş, bu dönemden sonra da KAYACIK çalışmalarına devan etmiştir. 1949 yılından başlayarak 1982 yılına kadar  ISTO Herbaryumu ile Atatürk Arboretumu’nun kurulmasında Prof. Dr. H. KAYACIK ve Prof. Dr. Faik YALTIRIK’ın büyük emekleri geçmiştir. Bu uzun ve meşakkatli dönemde  CALİFORNİA'dan gelen maymuntırmanmaz ağacı, Kayseri'nin kartopu türü, Missisipi'nin bataklık selvileri ve ismi satırlara sığmayan 1500'ü aşkın diğer bitki türü başta KAYACIK sayesinde önce, ‘‘Bahçeköy Arboretumu’’ olarak açılan, 1981'de Atatürk'ün 100'üncü doğum günü nedeniyle adı ‘‘Atatürk Arboretumu’’na çevrilen yeşil alanda buluştu. Prof. Dr. Hayrettin KAYACIK'ın öncülüğüyle kurulan arboretumdaki ‘‘bitki müzesi’’ne, her yıl dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından tarihçesi belli bitki türleri ekleniyor.
KAYACIK bitkilere verdiği önem  dolayısıyla Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK)in kurucuları arasında da yer almıştır.
24.12.2001 tarihinde Hakkın Rahmetine kavuşmuştur.

Hiç yorum yok: