2 Haziran 2015 Salı

BÜNYAN HALKASI-KİTLEK


Bir zamanlar tandırda pişirilen Bünyan Halka ekmeği günümüzde az da olsa tandırlarda hala pişirilmekte, tandırda pişiremeyenler kuzine adı verilen sobalarda pişirmektedirler. Eskiden tandırda pişirilen bu halka ekmekler, uzun süre dayanması için tandırda ekmek pişirme işlemi bittikten sonra hecirgetlere takılarak yeniden tandırın ağız kısmına konur üzeri duvak adı verilen tandır kapağı ile örtülerek  kurumaya bırakılırdı. Burada bırakılan halkalar belli bir süre sonra buradan alınır ve bu haline "Kitlek" adı verilirdi. Bu şekilde kurutulan bu ekmekler neredeyse bir yıl kadar hiç küflenmeden ve çürümeden dayanırdı. Tabi bu ekmeği bu haliyle yemek çok zor olurdu. Ama dişi sağlam olanlar içinde bu haliyle yemek bir zevktir. Kurutulan bu ekmekler yeneceği zaman bir kap içerisine konulan su içerisine bırakılır ve yumuşaması sağlanarak yenilirdi. Bünyan’da Kitlek adı verilen Bu ekmek çeşidine başka yörelerde "Kurut" adı verilmektedir. 

Hiç yorum yok: