4 Temmuz 2015 Cumartesi

KUBUZ-GUBUZ VE BÜNYAN'DA ESKİ İFTAR GELENEĞİ

Fotoğrag Deniz Fırat

Aşağıdaki yazıyı okuyunca belli bir yaşın üzerinde Bünyan’da yaşamış veya eskiden Ramazan ayını Bünyan’ da geçirmiş olan birçok hemşerimizin anıları canlanacak ve umuyoruz ki yukarıda fotoğrafını verdiğimiz  Kubuzu hatırlayacaklardır. 
Çok değil 50 – 60 yıl öncesine kadar Bünyan’da Ramazan geleneği çok daha farklıydı. Uzun bir dönem Bünyan’a damgasını vuran ve gece gündüz Bünyanlılar için bir saat görevini gören ve Ramazanlarda Bünyanlının sürekli kulağını verdiği Sümerbank Fabrikasının uzun uzun öten borusunun yanında birde Ramazan ayı boyunca patlatılan ve Bünyanlıların “Kubuz” adını verdikleri bir top vardı. Tabi bu topta gelişi güzel patlatılmazdı. Her gün akşam iftar vakti Bünyan müftüsü Ulu caminin minaresine çıkar İftar vakti girdiği anda elinde tuttuğu bayrağı sallardı. Bayrağın sallanması ile birlikte Müftüyü gözetleyen kubuz görevlisi kubuzu patlatır, fabrikanın bekçisi de boruyu öttürürdü. Müftünün bu işaretiyle tüm Bünyanlılar orucunu açardı. Bu işaret gelmediği sürece ne fabrikanın borusu öter ne de kubuz patlatılabilirdi.
Kubuz geniş bir boru şeklinde bir tarafı kapalı, kapalı olan tarafın, üst kısmında fitil deliği bulunan bir çeşit top idi. İçerisine önce barut doldurulur, üzerine de sıkı bir şekilde çar çaput basılırdı. Kubuz görevlisi bunu ulu caminin çatısı üzerinde hafif meyil verecek şekilde iki taşın üzerine yerleştirir, fitil ile veya fitilin bulunduğu yerden topun üzerine ince bir şekilde serdiği barutu uzktan tutuşturarak patlatırdı. Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: