10 Temmuz 2016 Pazar

KENT VE MİMARSİNAN MÜZESİ

KENT MÜZESİ
Yaklaşık 400 m²'lik bir alanda kurulmuştur. 12 ayrı bölümde, 82 ekran monitörlerde Kayseri ile ilgili aşağıdaki konular 6'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar ile sunulmaktadır. Bunlar: “Kayseri Tarihi“ -“Tarihi Eserler” - “Coğrafya ve Nüfus” - “Kayseri Mutfağı “ - “Doğal Güzellikler“ - “El Sanatları “ - “Modern Kayseri” - “Kent ve Eğitim“ - “Erciyes“ -"Tarım ve Ticaret” - “Konut Mimarisi ve Bağ Kültürü” - “Sanayi Şehri Kayseri” gibi konulardan oluşmaktadır.
Bu monitörler IBM bilgisayarlardan oluşan bir Network üzerine kurulu "Müze Yönetim Sistemi" programı tarafından kontrol edilmektedir. Böylece değişik ziyaretçi grupları için farklı tarzda sunular, ziyaretçilere gösterilebileceği gibi, bilgisayarların yönetimi, ziyaretçiye mesaj verme gibi birçok ilave işlemde yapılabilmektedir.
Müzeye gelen her ziyaretçinin kaydı, giriş bankosunda, "Müze Giriş Kontrol Sistemi" programı ile yapıldıktan sonra, isteğe göre Türkçe veya İngilizce Ses Cihazı ve Kulaklık verilmektedir. Ardından, ziyaretçi hangi monitörün önüne geçerse o monitörün sesini alabilmektedir. Dolayısıyla sunumlara ait sesler birbirine karışmadan, her ziyaretçi seçtiği dilde, sunumları rahatça dinleyebilmektedir.
Müzenin Orta bölümde 5 metre çapında 1/1000 ölçekli Kayseri Kent Maketi bulunmaktadır. Maketin dış kenarında 3 adet dokunmatik Kiosk yerleştirilmiştir. Maket, Kayseri merkezinin 5 km çapındaki fiili yapılaşmasını göstermektedir. Ayrıca okullar, sağlık kuruluşları, tarihi, resmi ve askeri binalar farklı renklerde yapılarak daha çabuk görülebilmeleri sağlanmıştır.
Kiosklarda "Kent Rehberi" programı çalışmaktadır. Burada da 12 ana başlık ve bunların detayları olan alt başlıklar bulunmaktadır. Ziyaretçiler sadece ekrana dokunarak, Kayseri ile ilgili öğrenmek istedikleri her türlü rehber ve tanıtım bilgisine ulaşabilmektedirler. Bunlar; Belediyemiz, Harita, Resmi Kurumlar, Kültür, Turizm, Sağlık, Eğitim, Ulaşım, Ekonomi, Konaklama, İlçeler ve Spor başlıklarından oluşmaktadır.
Ziyaretçiler istediği, herhangi bir otel veya şehirdeki diğer önemli yerler hakkında bilgi alıp, hatta harita üzerinde yerini ve en kısa yolu uydu fotoğrafı üzerinden görebileceği gibi, istediğinde bunlara benzer binlerce konudaki bilgiyi bu kiosklardan alabilmekte, firma adreslerini öğrenebilmekte ve Kayseri Plan ve Uydu Haritası üzerinde inceleme yapabilmektedirler. Ayrıca, plazma ekranda da kentle ilgili kısa metrajlı tanıtım filmlerini izleyebilmektedirler.
Kent ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler ise; Kent Bilgi Kioskundan faydalanabilmektedirler. Bu kioskta Kayseri ile ilgili her türlü detaylı bilgiyi, ister ekrandan, isterse yazılı olarak ücret ödemeden alabilmektedirler. Kayseri'ye gelen bir turist ya da ziyaretçi, bu müzeyi gezerek tüm Kayseri'yi öğrenebilir, nereleri gezmesi gerektiği hakkında bilgiler alabilir, kolaylıkla Kayseri'yi kısa sürede tanıma imkanına sahip olabilir.


MİMARSİNAN MÜZESİ
Bu katta kent müzesinden farklı olarak, Mimar Sinan'ın önemli eserlerinin maketleri de sergilenmekte ve 6 ayrı bölümde Mimar Sinan ile ilgili sunumlar yapılmaktadır. Bunlar; ”Mimar Sinan'ın Hayatı“ - “Sinan ve Süleymaniye“ - “Sinan'da Sivil Mimari“ - “Sinan ve Selimiye“ - “Sinan'ın Sanatı ve Eserleri “ - “ Sinan'ın Yurtdışı Eserleri “ başlıklı 6 'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar olup, 82 ekran monitörlerle izlenebilmektedir.
Ayrıca bu bölümde Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden olan; - “Süleymaniye Külliyesi“ - “Selimiye Külliyesi“ - “Edirne Kapı Mihrimah Sultan Külliyesi“ - “Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi“ - “Haseki Külliyesi” - “Kayseri Kurşunlu Camii“ ve “Mağlova Kemeri“ gibi yapıtların maketleri de bulunmaktadır. Mağlova Kemeri sabit olup, diğerleri dairesel olarak hareket etmektedir.
Mimarsinan Müzesinin ses sistemi de, Kent Müzesi'ndeki gibidir. Ziyaretçiler ister maketler olsun, isterse monitörler, hangisinin önünde iseler onun anlatımını dinleme cihazı yardımıyla duyabilmektedirler.
Plazma ekranda Mimar Sinan ile ilgili belgesel filmler sunulmakta ve dev ekranda projeksiyon cihazı ile Mimar Sinan'ın eserleri Slayt Show şeklinde gösterilmektedir.
Bu bölümde de bir dokunmatik kiosk bulunmaktadır. Kioskta , Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri ile ilgili her türlü bilgi, fotoğraf ve araştırma kullanıcılara sunulmaktadır.
Kaynak Kayseri Büyükşehir Belediyesi.

Hiç yorum yok: