23 Ekim 2016 Pazar

HACI MEHMET ÖZAY

HACI MEHMET ÖZAY (1955 - )
1955 Yılında Cami-i Kebir Mahallesi Karanfil sokakta Mustafa ve Hafıza çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi. 1962 yılında Bünyan Çağlayan İlkokulunda öğrenime başladı. 1966 yılında buradan mezun oldu. Aynı yıl Bünyan Ortaokuluna başlayan Özay ortaokulu bitirmeden okuldan ayrılarak berberlik mesleğine Hasan Özkul’un yanında çırak olarak başladı. 1975 yılına kadar berber kalfası olarak çalıştıktan sonra, her genç gibi askerlik görevini yerine getirmek için askerlik ocağına teslim oldu. İstanbul, Tatvan ve Elazığ’da askerlik görevini yerine getiren Özay, 1977 de askerlik görevini tamamladıktan sonra Bünyan da berber olarak kendi dükkânını açtı. Bir süre berberlik işini yürüten Özay, 1981 yılında iş değiştirerek hazır giyim üzerine konfeksiyonculuk yaptı. Dört yıl bu işi devam ettirdi.

1980 yılında dayısının kızı Hatun Doruk ile hayatını birleştirdi. 2003 yılında merhum Mustafa Dolukan ile birlikte tekstil atölyesi açtılar. Bu atölyenin açılışını Özay şu şekilde anlatmaktadır. “Hiç unutmuyorum merhum Nurettin Baydemir hemşerimiz (Brillant perdelerinin kurucusu) kurdeleyi keserken bana dedi ki “Yavrum ben iki makine ile başladım sen fabrika açmışsın” dedi. Ahmet Duru ve Mustafa Tokgöz açtıkları bu dükkânda bize iş desteğinde bulundu. Ne yazık ki bizim insanlarımız çalışmadı kapatmak zorunda kaldık.” Tekstil işini yürütürken aynı zamanda berber dükkânını kapatmayan Özay buraya geri dönüş yapar.

1980 ‘li yıllardan bu yana Esnaf Odasında Başkan Vekilliği görevini yürüten Özay, 2002 yılında Esnaf Odası Başkanlığına aday olur ve girdiği seçimi kazanarak Bünyan Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı olur. Başkanlığı sırasında Bünyan esnafının birçok işini yürüten Özay, ilk iş olarak Bünyan’da esnafın işlerini kolaylıkla yürütebilmesi için, Bağ- Kur Genel Müdür Yardımcısı Metin Aslan, o zamanın Bünyan Kaymakamı Abdurrahman Savaş Bey ve Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz’ın katkı ve yardımlarıyla Bağ- Kur İrtibat Bürosu’nu açtırdı. Bu büronun açılması daha sonra SSK Merkez Müdürlüğü’nü doğurdu. Sosyal Güvenlik İl Müdürü Sn.Mehmet Kır, o dönemin Belediye Başkanı Merhum Ahmet Yaşar Toktaş ve Merkez Müdürü olarak atanan Sn. Hacı Ali Hasgül'ün gayretleriyle Bünyan SSK Merkez Müdürlüğü açılmıştır. Buranın açılışı da Hacı Mehmet Özay’ın başkanlığı döneminde gerçekleşmiştir.

Hacı Mehmet Özay başkanlığı sırasında başka görevlerde de bulundu. Yedi yıl Fakir Fukara Fonu Mütevelli Heyet Üyeliği, Silahlı Kuvvetler Vakfı Üyeliği, Halk Eğitimi Merkezi ve Milli Eğitim Derneklerinde görevlerde bulundu. 2010 – 2014 yıllarında Esnaf Odaları Birliği’nin yönetiminde bulundu. Esnaf Kefalet Kooperatifi’nde de 14 yıl yönetimde yer aldı. Aynı zamanda Karakol Yaptırma Ve Yaşatma Derneği Başkanlığı görevini de uzun yıllar sürdürmüştür. Bu görevi sırasında Köprüde bulunan Emniyet Müdürlüğü’nün de temelini atmıştır. 2002 yılı itibariyle Esnaf Okul Dernekleri, İnsan Hakları Komisyonu, Tüketici Hakları Komisyonu ve Vergi Dairesi Takdir Komisyonu görevlerin de bulundu. Bununla birlikte BÜNDER (Bünyan Yardımlaşma Derneği) Fahri Temsilciliği görevini sürdürmektedir. Bu süre içerisin de, başta Bünyan esnafı olmak üzere Esnaf ve Sanatkârlar Odasının Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin büyük desteğini almıştır.

Hacı Mehmet Özay, halen Bünyan Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı görevini yürütmekte olup, kendi üzerine olan berber dükkânından emekli olmuştur. Son zamanlarda ise babadan intikal eden ziraatçilik işini çocuklarıyla beraber yürütmektedir.
Özay, iki oğlan ve bir kız çocuk babasıdır.
Hasan Yüksel

13 Ekim 2016 Perşembe

OĞUZ TEKİN



27.06.1958 yılında Bünyan Cami-i Kebir Mahallesinde Fahrettin ve Fikriye Tekin’in 2. Evlatları olarak dünyaya geldi. 1964 yılında Namık Kemal ilkokuluna başlayan Oğuz Tekin, 1969’ da ilkokulu bitirdikten sonra, aynı yıl Bünyan ortaokuluna başladı. Ortaokuldan sonra Bünyan lisesine devam eden Tekin,  1975 yılında buradan mezun oldu.  1976 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bölümüne başladı. 1981 yılında, Veteriner hekim olarak buradan mezun olduktan sonra ilk olarak askerlik görevini yerine getirmek amacıyla askerlik şubesine müracaat etti. Tekin 1981-1983 yılında Asteğmen olarak Kırklareli’nde vatan borcunu yerine getirdi. 

Askerlik sonrası evlilik hayatına adım atan tekin 1983 yılı içerisine hayatını Asuman hanımla birleştirdi. Evlilikle birlikte iş hayatına da adım attı. İlk olarak Adapazarı Karasu’da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Sakarya Tarım işletmesinde göreve başladı. Daha sonra Van Erciş Altındere Tarım İşletmesine tayin oldu. Burada dört yıl Müdür Yardımcılığı görevi yapan Tekin 1992 yılında Bünyan İlçesine tayin oldu. Bünyan’da 13 yıl İlçe Tarım Müdürlüğü yaptıktan sonra 2004 yılında emekliğe ayrıldı. Emekli olduktan sonra Bünyan çarşı içinde Veteriner Kliniği açtı. Halen burada görevini devam ettirmektedir.

Oğuz Tekin Bünyan’da Tarım İlçe Müdürlüğü yaptığı dönemde Bünyan için birçok önemli girişimlerde bulunmuştur.  50. Yıl Cumhuriyet Ormanının geliştirilmesi ve sürekli ağaçlandırılmasının yanında Gergeme ve diğer kasabalarda da ağaçlandırma işlerinde önemli katkılar sağladı ve bizzat görev aldı. Bünyan’da ilk defa mısır silajı ekiminde önderlik yaptı. Kaymakamlık vasıtasıyla Bünyan’a 8 adet silaj biçme makinası aldırdı. 61 adet örtü altı sera yaptırdı ve yine kaymakamlık vasıtasıyla ilk olarak 450 baş kültür ırkı hayvan ithal ettirdi. Bu gün halen bu hayvanların nesli Bünyan’da devam etmektedir. 

Tekin Tarım İlçe Müdürlüğü yaptığı dönemlerde Kaymakamların izinli ve görevli olduğu bir çok dönemde Kaymakamlık Vekilliği görevinde de bulunmuş, bu görevleri sırasında Bünyan için önemli kararlar vermiştir. 

Tekin tüm bu yıllar boyunca hayatına renk katacak olan siyasetle de uğraşmıştır.  1980-1981 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Ülkü Ocakları Okul başkanlığı yapmıştır. 2010-2012 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Bünyan İlçe Başkanlığı görevini yürütmüştür.  En son yapılan mahalli seçimler öncesinde AKP’den Bünyan Belediye Başkan aday adayı olarak müracaat etmiş fakat başkan adayı olamamıştır. 

Oğuz Tekin bir kız ve bir oğlan evladı sahibidir. Kızı öğretmen olup, oğlu inşaat ve emlak işleriyle uğraşmaktadır. 

Hasan YÜKSEL.