4 Mayıs 2017 Perşembe

MUSTAFA İNANIR (1933 - )



1933 Yılında Hacı İbrahim ve Kadriye çiftinin evlatları olarak Bünyan’ a bağlı Akmescit Köyü’nde doğdu. İlk eğitimine 1940 yılında köyünde bulunan ilkokulda başladı ve 1943 yılında tamamladı. (O dönemde İlkokul üç yıl) Köyünde okuduğu yıllarda bir yandan da aile bütçesine katkıda bulunmak için köyünde bulunan iptidai tezgâhlarda kumaş dokumacılığı yapmıştır. İlkokuldan sonra Pazarören Mimarsinan Öğretmen Okuluna gitmeye hak kazansa da o dönemde ailesinin maddi imkânsızlıkları nedeniyle bu okula gidememiştir. İlkokulu bitirdikten sonra askere gidinceye kadar çeşitli işler yaptı. 1953 yılında vatani görevini yapmak üzere Ankara Mamak’taki askeri birliğine teslim oldu. Acemi eğitimini burada tamamladıktan sonra usta birliğini Kocaeli’nde marangoz olarak tamamladı 

Mustafa İnanır askerlik dönüşü 1957 yılında hayatını Hava İnanır (Yıldız) ile birleştirdi. Evlilikten sonra Halı imalatı işine başladı. Halıcılık imalatını kendi köyüne ve çevre köylere ilk öğreten kişidir. Bu meslekte sürekli öncü olmuş, Kayseri ve bölge halıcılığına önemli katkılar sağlamış, ipek halı dokumacılığını Kayseri’ye getiren ilk kişilerden biri olmuştur. Zamantı Halıcılık A.Ş’ yi kurmuştur. Kayseri’de halıcılığın gelişimi için sürekli arayışlar ve yenilikler peşinde koşmuş, uzun yıllar Kayseri halıcılığına hizmet etmiştir. Bir dönem de siyasetle uğraştı. Adalet partisi il yönetim kurulu başkanlık divanı üyeliği yaptı. DYP İl Genel Meclisi adayı oldu. 

İnanır birçok dernekte yöneticilik yaptığı gibi, Kayseri Ticaret Odası Meslek Gurubu Yöneticiliği, Yüksek Öğrenim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Saray Halı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kayseri Avcılık ve Atıcılık il temsilciliği de yapmıştır. 

Hayatı boyunca doğduğu köyünün gelişmesi ve kalkınması için uğraş vermiş ve çalışmıştır. Köyünde çeşitli hayır işlerinde bulunmuş, köyün ilk Belediye Binasını bağışlamış, köyde bulunan Caminin yanına Kütüphane ve Sohbet evi yaptırmıştır. Çeşitli Sağlık kuruluşlarına bağışlarda bulunmuş, en son kendi köyüne kendisinin ve eşinin adını taşıyan Akmescit Sağlık Ocağı ve Lojmanını yaptırmıştır.

 Mustafa İnanır, beş evlat sahibi olup evlatlarının adı Hamiyet, Kadriye, Erol, İbrahim ve Selda’dır. Hasan Yüksel.

Hiç yorum yok: