8 Ekim 2019 Salı

ÜMİT KARADUMAN (1967 - )

Bünyan’ın  Devrişağa Mahallesinde, Dumanın Kadir ve Cumbulutlardan Nimet Karaduman çiftinin 6. evladı olarak 1967 yılında dünyaya gelmiştir.  Doğduktan sonra babasının işi nedeniyle çocukluğu Kayseri’de geçmiştir.  İlk okula 1974 yılında Bünyan Namık Kemal ilkokulunda başladı.  Babasının işi nedeniyle buradan ayrılarak ilk eğitimine Develi İstiklal ilkokulunda devam etti ve buradan mezun oldu. 1979 yılında orta eğitime Bünyan Ortaokulu’nda devam etti. Buradan mezun olduktan sonra tercihini meslek lisesi olarak belirleyen Karaduman, 1986 yılında eğitimini Kayseri Endüstri Meslek Lisesi Motor bölümünde tamamlayarak mezun oldu.

1987 yılında önce Sivas daha sonra Kars Sarıkamış’ta askerlik görevini ifa etti.  Askerlik görevini tamamladıktan sonra Bünyan’a döndü ve bir süre babasının iş yerinde tamirat işleriyle uğraştı. 1988 yılında Birlik Mensucat Fabrikası’nda işe başladı. 1990 yılında Halıcı Servet Şahin’in kızı Gülay hanımla hayatını birleştirdi.  20 yıl Birlik Mensucata bağlı Soley Havluda çalıştıktan sonra fabrikanın kapanması üzerine Düvenönü’nde hazır giyim makinaları üzerine kendi işini kurdu. 

Karaduman, dünyada havlu üretimi yapan makinaların kurulumunu, bakımı ve onarımını yapabilen sadece 4 insandan biridir. Ayrıca Yatak üretimi yapan makinalarında kurulumunu yapabilmektedir. Türkiye de ise bu konuda ikinci kişidir. Bu yüzden dünyada havlu üretimi yapan fabrikalar makinaları bozulduğu ,  veya bakımı yapılacağı zaman  Karaduman’ı arayıp bulmaktadırlar.  Özbekistan,  Bangladeş, Irak, Nijerya gibi ülkelerde bu konuda bir çok kez  çalışmaları olmuştur.

2012 yılında bir kısım arkadaşı ile birlikte Kayseri Amatör Olta Balıkçılığın Kara Avcılığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği KOBDER’ i kurdu ve derneğin yönetiminde yer aldı.  İlk etkinlik olarak 2013 yılında Kocasinan Belediyesi iş birliği ile Kuşcu’da, Kayserinin ilk olta balıkçılığı yarışmasını düzenlediler.   2016 yılında bu derneğin başkanlığına seçildi. Başkanlığı sırasında derneği Türkiye Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu ASOF’a üye etti.  2016 yılında 2019 yılına kadar Kayseri’de 5 yarışma daha düzenleme başarısını gösteren Karaduman bu konuda Kocasinan ve Develi Belediyelerinin büyük desteklerini aldı.

Birçok ulusal yarışmalara katılma fırsatını bulan Karaduman,  başkanlığını yaptığı KOBDER ve Kocasinan Belediyesi’nin sponsorluğunda, 2019  yazında düzenlenen 5. Ulusal Amatör Olta Balıkçılığı ve Doğal Hayatı Koruma Festivalinde 8 bine yakın vatandaşın katılımıyla olta balıkçılığını Kayseri halkına daha yakından tanıtma fırsatını bulmuştur.   Yine Olta balıkçılığını çocuklara ve gençlere sevdirmek ve yaymak için Kayseri’de birçok okulda dernek olarak seminerler düzenlediler. Yine dernek olarak Karaduman’ın öncülüğünde Kayserinin birçok akarsuyunda ve göletlinde çevre temizliği faaliyeti yürütülmüş, halen de yürütülmektedir.

Karaduman aynı zamanda Bünyan Dostları Derneğinin Gönüllü üyesi ve hizmet neferidir.  Bünyan Dostları Derneğinin düzenlemiş olduğu kış yüzme şenliklerinde gönüllü olarak yer almış ve soğuk kış günlerinde Pınarbaşı’nın sularının temizlenmesinde sürekli görev almıştır.  2017 yılında emekli olan Karaduman halen Düvenönü’nde kurmuş olduğu işiyle uğraşmaktadır.

Karaduman , Nimet, Dilara, ve Sündüz adında üç çocuk babasıdır.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: