5 Ağustos 2014 Salı

DR NİLGÜN SÖNMEZ ACAR


NİLGÜN SÖNMEZ ACAR
Dr. Nilgün Sönmez Acar 10 Ocak 1957 yılında Kayseri’nin Bünyan ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kayseri’de, Orta ve lise öğrenimini Çamlıhemşin-Rize ve Maraş’ta tamamladı. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp öğrenimine başladı. Aynı fakülteden 30 Haziran 1980 de mezun oldu. 1980 tarihinde Çankırı Çerkeş Sağlık Ocağı tabipliğine atandı.07.08.1980 tarihinde halen S.B. Ankara Dahiliye Klinik Şef Yardımcılığı görevini yürütmekte olan Dr. Yaşar Acar ile evlendi.  18 Mayıs 1983’de de Ankara Merkez Hükümet tabipliğine atandı.
12.12. 1983’de Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde ihtisasına başladı. Aynı klinikten, 29.01.1988 yılında enfeksiyon hastalıkları klinik mikrobiyoloji uzmanı olarak mezun oldu. 08.04. 1988 yılında Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünde başasistan olarak atandı.
 1991 tarihinde yapılan şef yardımcılığı sınavını kazanarak 1991 tarihinde Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji bölümüne şef yardımcısı olarak atandı. 1998 yılında yapılan şeflik sınavını kazanarak 10 Kasım 1998 tarihinde yine aynı kliniğine şef olarak atandı. Aralık 2002 tarihine kadar bu görevini devam ettirmiştir. Sürdürdüğü bu görev de Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde görev yapmakta olan beş mikrobiyoloji şefinden biri idi.
Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği'nin kurucu üyeliğini de yapmıştır.  Kan bankacılığı ile ilgili çalışmalarına başasistanlığı sırasında başlamıştır. Kısa sürede S.B Ankara Hastanesi Kan merkezi’nin immünohematolojik test yöntemlerini ve sayısını genişleterek şef yardımcılığı döneminde çok sayıda kan merkezi’nin antikor tarama ve tanımlama testlerini gönderdiği referans bir kan merkezine dönüştürdü.
Baş asistanlığı sırasında labotatuvarda çalışma standardizasyonunu sağlamak amacıyla oluşturduğu protokoller “SOP” lar olarak karşımıza çıktı ve vazgeçemediği ilgi alanını oluşturdu.
1995 yılında  Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer almıştır.  Derneğin kuruluşundan vefat ettiği güne kadar derneğin yönetim kurulu üyeliğini sürdürdü. Türkiye Kızılay Derneği çalışanlarının eğitimi ile ilgili Sağlık bakanlığı ve KMTD’nin içinde bulunduğu kurs organizasyonunda hem eğitmenlik, hem editörlük, hem de danışmanlık yapmıştır.  KMDT’nin Sağlık Bakanlığı ile 1997 yılında başlayan ve birlikte yürütülen 5 kursun da düzenleme kurulu üyeliğini yapmıştı. Bu kurslarda 7 önemli konuşma yapmış, toplam 13 bildiri sunmuş ve aynı zamanda 3 kursun editörlüğünü de üstlenmiştir. Derneğin Damla isimli bülteninde yayınlanmış 4 güzel eseri vardır. Ülkemizde ki kan bankacılarının kalite ve standart konuları ile tanışması onun sayesinde oldu. Bu konuda tüm laboratuar, kan merkezleri ve transfüzyon tıbbi uygulamalarının uluslar arası kalite standarlarında yürütülmesi için gerekli alt yapının oluşturulmasını ve çalışmaların devamlılığını sağladı.
ABO kan grup sisteminde subgruplar, irregüller antikorlar gibi bir çok kavramı Türkiye’de kan bankacılığında ilk kullanan ve yerleştiren kişilerden biri oldu.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü kan ve kan ürünleri bilimsel komisyonunda, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Laboratuvar Kitleri İnceleme Komisyonunda yıllarca danışmanlık görevini yürüttü.
Türkiye Kızılay Derneğinde uzun süre gönüllü danışmanlık hizmeti verdi. Son olarak kan hizmetlerinin reorganizasyonu projesinin planlanmasına öncülük etti.
Yayınlanmış “Mikrobiyolojik İncelemeler Rehberi” ve “S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarları Test Rehberi” isimli iki kitabı ve üç kitap bölümü bulunmaktadır. Konusu ile ilgili çok sayıda ulusal kongrede panel, sempozyum ve konferans konuşmacısı olmuştur. Yetmişi yerli, dördü yabancı dergilerde olmak üzere toplam 74 bilimsel yazısı yayımlanmıştır. 67’si yurt içi, 11’i yurt dışı kongrelerde olmak üzere toplam 78 bildirisi bulunmaktadır.
 Dr. Nilgün Sönmez Acar     2 Aralık 2002 Salı günü geçirdiği  kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Vefat ettikten sonra TKMTD tarafından adına geleneksel olarak  Dr. Nilgün Sönmez Acar Kongre Bildiri ödülleri verilmektedir.

Hiç yorum yok: