15 Ağustos 2016 Pazartesi

MUSTAFA ERASLAN


MUSTAFA ERASLAN   (1950 -    )
1 Temmuz 1950 yılında Bünyan ilçesinin Samağır köyünde doğdu. Toprağa bağlı, çiftçilikle geçinen bir ailenin sekiz çocuğundan altıncısı olan Mustafa Eraslan ilkokulu köyünde bitirdi. Köy yoksulluk ve mahrumiyet demekti.

“Yağmurlu soğuk bir sonbahar günüydü. Babamla annem tandırın başında dertleşiyorlardı. Babam: Ayşe hatun bu sene ekin bitmedi, yaza nasıl çıkacağız, bu çoluk çocuğun karnını nasıl doyuracağız, dedi. Anam da: Allah büyük malımızın bir kısmını satar, yine de yaza çıkarız, dedi. İkisi de çok üzgündü. O gece sabaha kadar babama nasıl yardımcı olurum diye diye düşünüp, durdum.   Henüz ilk okul 5. Sınıfa gidiyordum. Sabah babama varıp; Baba ben köyün davarını yayacağım, dedim. Gözleri doldu itiraz etti. ‘Olmaz sen daha çocuksun’ dedi. Altı aylığı 500 liraya çobanlık yaptım, Aldığım parayı babama verdim ve yaza da böylece malı mülkü satmadan çıkmış olduk.”

Henüz 15 yaşında iken sıva ve mozaik işleri yapan ağabeyinin yanında meslek öğrenmek amacı ile iş hayatına atıldı. Yurdun çeşitli bölgelerinde zor şartlar altında bir beden işçisi olarak yıllarca inşaat işlerinde çalıştı. 

Her Anadolu evladı gibi genç yaşta, dünya evine girdi. 

“19 yaşında, dayımın kızı Billur hanımla evlendim. Bu arada vatani görevimi bitirip yeniden köye geldim. Sıkıntılı günlerdi. “

“Askerden gelmişim. Her şeyi görüyor, biliyorsunuz ama çok çaresizsiniz. Hiçbir şeye gücünüz yetmiyor.”

“Demir parmaklıklar arasında çaresiz bir aslan gibiydim.”

“Köyde yaşamanın bana ve benim çocuklarıma bir şey vermeyeceğimi görüyor, biliyordum. Ama bir dolmuş param bile yoktu. Bir kış böyle geçti, bahar geldi. Eşime; balık bğyük gölde büyür, şehre göçelim, dedim. Eşim; işimiz yok, paramız yok, şehirde ne ederiz diye itiraz etti ise de; ‘Allahbüyü’ deyip, şehre göçmeye karar verdim. Göç olup ta işte eşyamız falan da yoktu. İki kat yatakla, bir yorgan aldık, arabanın arkasına da tezek doldurup, şehrin yolunu tuttuk. Bir aile hep birlikte arkamızdan ağlıyordu. ‘Ne yapacaksın şehirde, perişan olursun’ diyorlardı. Annemin, babamın gözyaşları arasında Yaradan’a sığınıp geldik. Argıncık’ta ahırdan bozma bir eve göçümüzü yıkıp yerleştik, Odunumuz, kömürümüz yoktu. O kış hep tezek yaktık. Ekmeğimizi çıkarmak için sağda solda amelelik yaptım.”

Kayseri’ye göç eden Mustafa Eraslan burada inşaat işlerinde işçi olarak çalışmalarını sürdürdü. Kayseri’de inşaat sezonunun kapandığı kış aylarında, daha sıcak olan ve inşaat sektörünün devam ettiği güney illerine giderek çalışmaya devam etti.

Daha sonra kooperatif işlerine yönelen Mustafa Eraslan, her biri inşaat ustası olan kardeşleriyle birlikte Kayseri’de bir yapı kooperatifi kurarak konut  yapımı işlerine girdi. Zaman içinde iş alanlarını genişleterek; Mersin, Alanya, Antalya ve Kayseri’de kurduğu kooperatifler zinciri ile ülkenin dört bir yanında konut yapımı sürdürdü. 

1987 yılında Eras İnşaat, Turizm Sanay ve Ticaret Anonim Şirketi adı altında kendine ait ilk şirketini kurdu. 1991 yılına kadar büyük yapılara imza atan Eraslan geçen süre içinde yurdun çeşitli yerlerinde 21.000 konut ve 3000 işyerinin inşaatını tamamladı. 

“Eras’ın gücü ona inananlardan ve güvenenlerden ileri geliyor. 1984 yılında ilkelerimizi çalışkanlık ve dürüstlük üzerine oturtarak yola çıktık.” Yöneticilerinin ve personelinin dürüstlüğü ile tanınan bir şirket olan Eras kısa zamanda kendini kabul ettirdi. O tarihlerde 1500 daire 350 dükkânını tamamlayarak hak sahiplerine teslim etti. 

“On yıl gibi kısa bir süre içinde kalite standartları ile yarışarak bu düzeye geldik, Ama gerçek yarış bence yeni başlıyor. Bu erdemli yarışı çağdaş, Türkiye için, Türk halkının mutluluğu için sürdürmeye kararlıyız. Kendimize güveniyoruz. İnançlı ve sağduyuluyuz. 

“Kışın 1000 yazın 2000 kişi olarak çalışıyoruz. Çalıştığımız arkadaşlarımızın hepsine küçük ortaklarımız gözüyle bakıyoruz.”

İş dünyasının yakından tanıdığı Mustafa Eraslan 1991 yılında Doğru Yol Partisi saflarında siyasete atıldı. Partinin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra DYP Kayseri il başkanlığına seçildi ve 1999 seçimlerinde DYP Kayseri milletvekili adayı oldu. DYP’den sonra MHP’ye geçen Eraslan MHP’deDevlet Bahçeli’nin isteği üzerine Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Aynı partide uzun süre  MYK üyeliği yaptı. 2011’de MHP’den Milletvekili aday adayı oldu. Fakat  isteği ile çekilerek listede yer alamadı.  

Sosyal faaliyetleri yanında sporla da yakından ilgilenen Mustafa Eraslan 1987-1988 yıllarında Kayseri Spor As Başkanlığı’nı ve 1992 yılından itibaren iki yıl Erciyes Spor Kulübü’nün Başkanlığı’nı yaptı.

Paylaşmayı ve hayır yapmayı kendisine ilke edinen Mustafa Eraslan, babası adına Abdurrahman Eraslan Camii’ni, annesi adına Kuran Kursu, Erciyes Üniversitesi içine bir Çocuk Hastanesi ve Mustafa Eraslan Lisesini yaptırarak halkın hizmetine sunmuş ayrıca Düzce ve Adapazarı depremzedelerine iki konut vermiştir.

İş hayatına atılacak gençlere; 
. Çalışmak ibadetlerin en büyüğüdür; mutlaka çalış;  ama dürüst çalış,                                                                                         
. Az Konuş,
. Yarınını güvence altına almaya çalış
. Kendi eksiğini görmeyi bil
. Ölçüyü elden bırakma
. Sakın Ola ki böbürleneyim deme,
. Kişiliğini ve onurunu her şeyin üstünde tut,
şeklinde tavsiyelerde bulunan Dulkadirlilerin Mahmut Uşağı (Mamu Uşağı) boyundan köklü bir Türkmen ailesine mensup olan Mustafa Eraslan’ın hayatı, tarihi süreç içinde bin bir zorlukları yenerek köy hayatından şehir yaşamına, tarımdan endüstri  ve sanayiye geçen toprağa bağlı köylü bir ailenin hızlı gelişim ve başarısının tarihidir.  

Mustafa Eraslan, inşaat işçiliği ile başladığı iş hayatında azim, sebat ve inançla sürekli, yükselen bir trend çizerek 30 yıllık bir süre içinde inşaat şirketleri, biri beş, diğer ikisi dört yıldızlı olmak üzere üç otel, bir televizyon, bir gazete ve daha bir çok teşebbüs ve kuruluşları bünyesinde toplayan bir holding haline gelmiştir. 

Mustafa Eraslan, evli ve beş çocuk babasıdır.

Kaynak: Kayseri Meşhurları, İrfan Birol-Murat Yerlikan-Emir Kalkan, 2007 Kayseri


6 Ağustos 2016 Cumartesi

BÜNYAN ATLI OKÇULUK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

Atlı Okçuluk Türkiye Şampiyonası düzenlenen kortej yürüyüşü ile Bünyan’da başladı.

Bünyan Salı pazarından başlayan kortej yürüyüşüne, Pınarbaşı Kaymakamı Bünyan Kaymakam V. Mehmet Haşim ÇELİK, Belediye Başkanı Şinasi GÜLCÜOĞLU, İlçe Cumhuriyet Savcısı Yakup KARACAOĞLU, İl Kültür Turizm Müdürü İsmet TAYMUŞ, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu yetkilileri, Atlı Okçuluk Federasyonu yetkilileri, ilçe protokolü, sporcular ve akrobasi ekibi ile vatandaşlar katıldı.

Bünyan Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye Atlı Okçuluk Şampiyonası 3. Gününde düzenlenen görsel şovlar ve ödül töreni ile son buldu. Bünyan’da düzenlenen Türkiye Atlı Okçuluk Şampiyonası finaline Dünya Etno Spor Konfederasyonu Başkanı Bilal ERDOĞAN, Önceki dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner YILDIZ, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa ÇELİK, Pınarbaşı Kaymakamı Bünyan Kaymakam V. Mehmet Haşim ÇELİK, İlçe Cumhuriyet Savcısı Yakup KARACAOĞLU, Bünyan Belediye Başkanı Şinasi GÜLCÜOĞLU, federasyon yetkilileri, sporcu yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaynak: Bünyan Kaymakamlığı
Fotoğraflar: Hasan Yüksel