24 Kasım 2015 Salı

BAHATTİN TURAN (BAHA TURAN 1901-1984)


Bünyan’da iz bırakan kişi Bünyanlıların Baha Turan diye tanımladığı belediye başkanı Bahattin Turan.  Turan ve Gülhan’ım Turan  çiftinin  ikinci çocukları olarak 1901 yılında  Bünyan’da  doğmuştur.  Ailenin beş kardeşinden ikincisi olan Bahattin Turan İlkokulu Çağlayan İlkokulu’nda bitirdikten sonra Zincidere’de bulunan Rüştiye (Zincidere Köy muallim Mektebi 1926-1932) bitirmiş, buradan mezun olduktan sonra, Bünyan’ın köyü olan Süksün’e Öğretmen olarak atanmıştır. 1932 ‘de Aliye Hanım ile evlenmiştir. Bir süre Süksün’de öğretmenlik yapan Turan’ın daha sonra İzmir’in Urla İlçesi’ne tayini çıkmıştır. 

Urla İlçesine gitmek üzere iken Bünyanlı hemşerileri ona gitmemesini söyleyerek çevirmişler ve onu ikna ederek 1942 yılında Bünyan Belediye başkanı olarak seçmişlerdir. Tek partili dönemde belediye başkanlığına gelen Turan, 1945 yılından sonraki çok partili dönemde de belediye başkanlığını sürdürerek 1957 yılına kadar belediye başkanlığı yapmıştır. 1945 yılından sonra çok partili sisteme geçilen Türkiye’de, Bahattin Turan’ın CHP’den DP’ye geçmesi için 1950-1954 yılında Kayseri Milletvekilliği yapan Yusuf Ziya Turgut ve Bünyan’ın ileri gelenleri razı etmeye çalıştılarsa da o Atatürk’ü ve İsmet İnönü’yü çok sevdiği için partisini değiştirmedi.  1957 yılında 15 yıllık görevini İhsan İşçimen’e devir eden Turan, 1963 yılında yeniden Bünyan Belediye başkanlığı görevine seçilmiş, bu görevini 1968 yılına kadar sürdürmüştür. 

Kendisini Bünyan ve Bünyanlılara adamış olan Bahattin Turan çok kısıtlı imkânlarla o dönemde Bünyan’ı Kayserinin Develi ilçesinden sonra ikinci ilçesi durumuna getirmiştir.  İlk önce çok dar olan yolları genişletme ve temizlik işlerini ele almış hatırlanacağı üzere iki tekerlekli ve kıratlı bir araba ile Bünyan’ın temizliğini ve yolların genişletilmesi işini aynı zamanda kanalizasyon işini halletmiştir. Bünyan’da Çipilli adı verilen suyu imece yolu ile Bünyan’a getirerek mahallelere çeşmeler yaptırmıştır.    

Ondan önceki belediye başkanının Pınarbaşı’ndan doğan Sarımsaklı Irmağının suyunu 1925 yılında kurulan elektrik fabrikasına satışının iptali için dava açtırmış, kendisine davadan vazgeçmesi için teklif edilen tüm paraları reddederek ve hatta kendisini öldürmek için yapılan tehditleri hiçe sayarak uzun uğraşlardan sonra davayı kazanmış ve Bünyan’ı kendi suyuna kavuşturmuştur. Su alındıktan sonra bütün Bünyan’a çeşmeler yaptırmış, daha sonra evlere sular alınarak İlk kanalizasyon işlerini de halletmiştir. 

Bahattin Turan kendisini vakfettiği Bünyan’ı, Bünyan halkına layık bir hale getirmek için dar olan yolları genişletmiş, virane evleri yıkarak, yıkılan evlerin sahiplerine ev yerleri göstermek suretiyle iki tekerlekli tek kıratlı araba ile evlerin enkazlarını taşıtarak yeni evlerin yapılmasına yardımcı olmuştur. Yeni yeni yollar, çarşıdan Cami-i cedit Mahallesine çıkan yol imece usulü ile genişletilmiş, aynı zaman şekilde Yenice yolu da genişletilmiş ve yeni açılan yollara çok kısıtlı imkânlarla kaldırımlar yaptırmış Boros ve Ören Bayırı tarafındaki yolları açtırarak sınırsız işler yaptırmıştır. 
Bahattin Turan aynı zamanda büyük bir toplum lideri olmuştur. Herkesi kucaklayan, küsleri barıştıran, hayırlı işlere koşan, yapıcı, hatırlı ve herkes tarafından takdir edilen ve sevilen bir belediye başkanı olmuştur. 

Siyasi yönü ile taraf tutmayıp her Bünyanlıyı eşit olarak değerlendirmiştir. Kendisi Atatürk ve İsmet İnönü hayranı olmakla birlikte, kendisine de Bünyan’ın İsmet İnönü’sü denmesine rağmen taraf tutmamış herkesi kucaklamıştır.

Kendisine belediye meclisinin ısrarıyla tahsis edilen makam aracı jeep e bir gün dahi binip yukarıdaki evine dahi çıkmamıştır. Çarşıda Bünyan için yaptırılan bütün belediye dükkanlarından yönetimdeki üyelerin ısrarına rağmen bir tek dükkan bile almadığı gibi encümendekilerin isteklerine rağmen onlara da aldırtmamıştır. 

Dürüst kişiliği ile yıllarca Bünyan halkının sevgilisi olan Bahattin Turan, 1984 yılında vefat etmiştir. Sekiz çocuğu olan Turan’ın çocukları sırasıyla Ayhan, İlhan, Kayhan, Beyhan, Gülhan, Perihan, Mustafa ve Kemal’dir. (İlhan Turan vefat etmiştir.)

Kaynak: Ayhan Turan
Hasan Yüksel (24.11.2015)


Hiç yorum yok: