6 Haziran 2013 Perşembe

GEZİ PARKI BAHANE


GEZİ PARKI BAHANE

İnatlaşma son sürat devam ediyor. Türkiye pamuk ipliği kadar hassas olaylarda bile bu kadar tepki göstermemişti. Onlarca şehidimizin olduğu günlerde bile sadece bayrağını alıp sokaklara dökülmüş fakat tepkisini büyütmemiş acısını içine atmıştı.

Bu sefer durum farklı görünüyor. İnsanların bir kısmının tepki göstermesine rağmen bir kısmı ise temkinli, olayların neden birden bire bu kadar yaygınlaştığına anlam veremeyenler var. Olayların ilerlemesinin nedeni bence polisin gezi parkında yaptığı orantısız güç değil. Polis daha önce de bir çok olayda bu derece orantısız güç kullanmıştı.

Ben birazda olayı farklı yönden ele almak istiyorum. Ortalıkta konuşulan bir çok dedikodu var. Olayları körükleyen bir çok provokatörlerden bahsediliyor. Kimi dış güçlerin bağlantısından kimi Chp’nin körüklediğinden, kimi cemaat ile Akp çekişmesi nedeniyle cemaatin olayların arkasında olabileceğinden, kimi ise Akp’nin bile bu olayların arkasında yer aldığından bahsediyor. Ben burada Akp konusu üzerinde durmak istiyorum ve bunun bir çok nedeni olabileceğini göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.

2002 yılından bu yana iktidarda bulunan Akp IMF’ye olan borcunu bitirmekle övünmekte fakat öte yandan gerçekte Türkiye’nin artan borcundan bahsetmemektedir. Recep Tayyip Erdoğan hükümeti son on yılda dış borcumuzu  129 milyar dolardan 337 milyar dolara, kamu borcumuzu 64 milyar dolardan 103 milyar dolara, özel sektörün dış borcunu 43 milyar dolardan 226 milyar dolara çıkartarak, Türkiyenin milli değerlerini satmakla bile bu borcunu kapa tamamış, son yıllarda bu borcun giderek artmasından dolayı da bunalmış gözükmektedir.

İkinci ve daha önemli bir neden açılım olayının gelmiş olduğu son boyuttur. Pkk ve BDP’nin bitmek bilmeyen istekleri ile halkın bu açılıma ve akil adamlara göstermiş olduğu büyük tepkiden dolayı Akp’nin giderek artan taban kaybı da  Erdoğan için son zamanlarda düşündürücü olmaya başlamıştır. Son zamanlarda Erdoğan ve Akp kurmaylarının açılımdan söz etmemesi de bunun göstergesidir.  


Yapacak son bir şey vardır, oy kaybının devam etmemesi ve durumun daha kötü bir hal almaması için bir şekilde çekilmek gerekmektedir. Bu da birden bire olmayacağına göre buna bir neden bulunmalı. Bu neden de gezi parkı inatlaşmasıdır. Erdoğan’ın ısrarla ve inatla gezi parkına Topçu Kışlası görümünde AVM yapılacağını söylemesi bundandır. Tunus’tan yaptığı son açıklamaya AKM’yide eklemesiyle, olayların daha da kızışacağını bilmektedir. Kurmaylarının olayları yatıştırıcı açıklamalar yapıp özür dilemesine rağmen başbakan halkı daha çok sokağa dökecek açıklamalar yapmaktadır. Ben bunun iktidardan gitmek için bir bahane yaratmak olarak düşünüyorum. 

Hiç yorum yok: