6 Haziran 2013 Perşembe

KAYSERİ'DE RÜZGARLAR, YAĞMURLAR, ISI, KAR VE HAVA TAHMİNİ

Rüzgarlar

*Kayseri'de görülen rüzgarlar, doğal olarak Orta Anadolu'yu etkileyen rüzgarlardır. Yalnız bunlar her yerde olduğu gibi, Kayseri'de de yerel bir takım isimler ve özellikler alır.

Kayseri'ye Doğu'dan hemen hemen ne rüzgar ne de yağmur gelir. Bundan dolayı göçerler çadırlarının ağzını Doğu'ya doğru açarlar. Kayseri'de kendisini en çok hissettiren başlıca rüzgarlar şunlardır: Gömeç, Karaman, Erciyes Rüzgarı, Kabayel.



Gömeç:

Bu rüzgar, Kayseri'nin Doğu kuzeyide bulunan Gömeç köyü yönünden geldiği için bu adı almıştır. Gömeç rüzgarı, Doğu Kuzey rüzgarı dediğimiz Poyraz'dır. Soğuk ve kuru eser. Gömeç estiği zamanlarda hava çoğunlukla açık olur. Yağmur yağmadığı mevsimlerde ekin ve bostanlara yarar. Etkisini daha çok Sonbaharda gösterir. Kışın çok soğuk eser ve don yapar. Halk bu rüzgar estiği zaman "Gömeçliler deliği açtı" devamlı eserse "Gömeçlilere söyleyin deliği kapasınlar" derler.

Karaman:

*Karayel dediğimiz Batı Kuzey rüzgarıdır. Her mevsimde esmekle beraber daha çok kışın ve baharda eser. Karaman soğuk olup, özellikle kışın en şiddetli günlerinde kendini gösterir. Devamsızdır, kesik kesik eser. Bu rüzgar, Kayseri'nin yağmurunu Marmara'dan getirir. 

Erciyes Rüzgarı:

*Erciyes Rüzgarı kendisini sakin havalarda hissettirir. Hiçbir rüzgarın esmediği zamanlarda, Kayseri'nin sıcaktan bunaldığı sırada gayet hafif bir şekilde serin serin ve  inceden inceye eser.



Kaynak: Kayseri Salnamesi Almanak 2005 
 

Hiç yorum yok: