29 Aralık 2017 Cuma

ALİ TİPİ (1948 - )


1948 yılında Bünyan'ın Kahveci köyünde doğdu.  Baba Osman, anne Fatma Tipi'dir. Resmi doğum tarihi 1950'dir. Ailesi çiftçilikle uğraştığı için nüfusa ancak 01.01.1950 yılında kaydettirmiştir. İlk eğitimine  1956 yılında köyünde bulunan Kahveci Köyü İlkokulunda  başladı. 1962'de buradan mezun oldu. İlkokuldan sonra Bünyan Atatürk İlkokulu'nda girdiği yazılı ve sözlü bir  sınav sonucunda, Bünyan'dan kazanan diğer öğrencilerle birlikte  Pazarören Mimarsinan Öğretmen Okuluna öğretmen adayı olarak girmeye hak kazandı. 

Genç öğretmen adayı Ali Tipi Mimarsinan öğretmen okulunda 6 yıl yatılı  olarak okudu. Burada Eğitim Enstitülerinin verdiği yoğun bir eğitimi aldı. Tarımdan, fen bilgisine, müzikten, sinemaya ve inşaat bilgilerine kadar  bir çok konuda bir öğretmenin  köyde tek başına bütün köy halkına verebileceği bir eğitimi aldı. Buradan 1966-1967 döneminde mezun oldu. Mezun olduktan sonra ilk olarak 1967 yılında Gaziantep Nizip İlçesi Yağmuralan (Mizirin) köyüne tayin oldu. Burada iki yıl görev yaptı. Burada ilk yıl beş sınıfı birden, köyün tek öğretmeni olarak okuttu. 1968 yılının yaz aylarında askerlik görevini yerine getirmek için Samsun 56. Piyade Alayında Er Öğretmen olarak silah altına alındı. Burada üç ay temel eğitim aldıktan sonra yine askerlik görevini Er Öğretmen olarak tamamlamak için Samsun'un Havza ilçesine kura çekti. Burada göreve başlamadan, memlekete yakın olsun diye Samsun'lu bir öğretmen ile becayiş yaparak, Yozgat Sorgun Örencik köyüne kendisini Er Öğretmen olarak tayin ettirdi.

Örencik'te askerlik görevini yaparken köyün en yüksek tepesine çıkarak Erciyes'i seyrettiğini ve memleket özlemini böyle giderdiğini  belirten Ali Tipi, buradayken köy halkına da okuma-yazma kursları açtı. Bahçe duvarı olmayan okulun etrafına imece usulüyle okul duvarı yaptırdı ve  bahçesinin büyük bir kısmının ekilerek ürün elde edilmesini sağladı, böylelikle öğrencilerine de tarım dersleri vermiş oldu. Burada görev yaparken 1970 yılında Kahveci Köyü'nden Hakkı Polat'ın kızı Hayriye Polat ile evlendi.

1970-1971 öğretim döneminde Bünyan Koyunabdal köyüne tayin edildi. Burada 1.5 yıl görev yaptıktan sonra Tomarza'nın Örencik köyüne tayin oldu.  Örencik'te bir yıl görev yaptıktan sonra, Bünyan'ın İğdecik Köyüne oradan da Kahveci Köyü'ne tayin oldu. Bu arada Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ön Lisans bölümünü bitirdi. Kahveci Köyü'nde 10 yıl görev yaptı. Burada iken köyünden bir çok öğrenciyi yatılı okullara yerleştirdi. On yılın sonunda Bünyan Yenimahalle ilkokuluna tayin edildi. 1995 yılına kadar burada çalıştıktan sonra buradan emekli oldu. Öğretmenlik hayatı böylelikle 27,5 yıl sürmüş oldu.

Emekli olduktan sonra 1976 yılında üyesi olduğu MHP'de siyasi hayatını aktifleştirdi. MHP'den iki dönem İl Genel Meclis Üyesi oldu. Bu dönem içerisinde Milli Eğitim Komisyon Başkanlığı yaptı. Başkanlığı sırasında Tüm Kayseri'ye olduğu kadar özellikle Bünyan ve Bünyan'a bağlı köylerde milli eğitim konularında önemli çalışmalar yaptı ve milli eğitimle ilgili sıkıntıların bir an önce giderilmesinde gayretler gösterdi. Bünyan Atatürk İlkokulu ek binasının yapılarak 12 derslikli sınıf kazandırılmasında, Topsöğüt (Taçın), Samağır, Şıvgın, Hazarşa  gibi köylerde okul binaları yaptırılıp hizmete açılmasında çok büyük katkıları olmuştur. Bu katkıları sadece Bünyan'ın köyleriyle sınırlı kalmamış, diğer ilçelerin köylerinde ve il dahilinde de okul binaları ve ek binaların inşaa ettirilmesini sağlamıştır. Ali Tipi'nin İl Genel Meclisindeki çalışmaları sadece milli eğitimle kalmamıştır. Özel idareye bağlı, Köy Hizmetleri ve Köy İdaresinin imkanlarıyla   özellikle köylerle ilgili çalışmalara ağırlık verilerek bir çok köy yolunun asfaltlanması, duvarı olmayan köy mezarlarının bir çoğunun duvarlarının ördürülmesi ve ağaçlandırılması, sağlık ocağı, köy içi parke işleri, içme suyu ve sulama sistemleri, köy konakları, su kanalları, hayvan barınakları, ağaçlandırma gibi işlerin yapılandırılmasında aktif olarak görev yaptı ve çalışmalarda bulundu.

İkinci dönem İl Genel Meclisi üyeliği sırasında da bir çok köyün içerisindeki yolların parke döşenmesi, sulama kanallarının açılması ve tarımla ilgili işlerinin halledilmesi için uğraşlar verdi. Yine bu dönem içerisinde Bünyan Küçük Sanayi Sitesi'nin yapılması için  çok uğraş verdi. Bünyan ve çevresinde yetişen Girabolu ve bazı ürünlerin tescili, araştırılması, üretiminin artırılması ve sanayi ürünü (Girabolunun meyve suyu olarak üretilmesi) haline getirilmesi için gayretler gösterdi, bu konuda İl genel meclisine projeler sundu fakat bu çabalarına yeterli destek bulamadı. Bünyan'da Pankobirlik'in kurulması çok gayret verdi  ve bunda da başarılı oldu ve açılmasını sağladı.

Ali Tipi, İl Özel İdaresi'nin tüm imkanlarını yardımlarını kullanarak Bünyan'a ve çevre köylerine bir çok hizmetin ulaşmasına yardımcı oldu. Bünyan'ın Kayseri'ye yakın olması nedeniyle iç turizme yönelik olarak otel, spor sahası, dinlenme ve eğlence tesislerinin, mesire alanlarının belediye öncülüğünde yapılması içi de planları olan Tipi, İl Genel Meclisi üyeliğinin sona ermesi nedeniyle bu planlarını gerçekleştirememiş olmanın üzüntüsünü yaşamaktadır. Ayrıca bu topraklar uğruna şehit olan atalarına, bayrağına, kendisinin yetiştirilmesine ortam sağlayan Türkiye Cumhuriyetine karşı hizmet yaptığı duygusu ile onur duyan Ali Tipi, yaptığı hizmetlerden dolayı bir çok ödül almıştır.

Şu an tarım aletleri ticareti ile uğraşan Ali Tipi üç oğlan iki kız babasıdır. Çocukları Osman, Fatma, Bilge, Selçuk ve Gülnigar'dır.

Hasan Yüksel  

Hiç yorum yok: