22 Ekim 2018 Pazartesi

KRALİÇEYE TAKDİM EDİLEN BÜNYAN HALISI


1964 yılında Türkiye’den Hollanda’ya işçi olarak giden Kahraman Tunçtan Nederland’da  N.V. Drukkerij (Reclame) adlı bir basım şirketinin, kağıt işleme departmanında işe başlar. Hollanda da kalmak için yaptığı işlemler sırasında Hollanda Konsolosluğunun duvarında gördüğü fotoğraftaki insanların kim olduğunu iş arkadaşlarına sorduğunda, onların Hollanda Kraliçesi Juliana ve Prens Bernhard olduğunu öğrenir. İş arkadaşlarına bu fotoğraftaki görüntüyü bir halıya dokutarak kendilerine hediye edebileceğini söyler.  Basım şirketi ve arkadaşları da bu işe olumlu bakınca Bünyan’a geri döner. Elindeki fotoğrafı bir ressam sayesinde bir modüle çizdirir. Çizdirdiği bu modülü Bünyan’a götürerek o modüle göre bir tezgâh çözdürür ve halıyı eşi Fatma Tunçtan’a dokutur. Dokutturduğu bu halıyı Hollanda’ya götürerek yılda bir kez düzenlenen Kraliçenin gününde Kraliçeye ve eşine hediye eder.  30 Nisan 1965 yılında hediye edilen bu Bünyan halısı Hollanda basının da da  haber olur.  O dönemde haber olan bu konunun yer aldığı dergilerden biri elimize geçti. Aşağıda bu dergide yer alan Bünyan halısı ile ilgili haber ve fotoğraflar yer almaktadır. 
Dergide geçen haber: Türk meslektaş yaşlı kraliçeye halı takdim etti.

Kraliçe gününde yaşlı kraliçemiz için düzenlenen tören sırasında, yabancı temsilcilerden oluşan bir heyet kraliçeyi tebrik etti ve ona hediyeler takdim etti.   Bu heyette Roterdamda bulunan N.V. Drukkerij “Reclame” (kâğıt işleme departmanı) şirketinin kurucu ortağı olan ve kral ve kraliçeyi temsil eden harika bir halı takdim eden Kahraman Tunçtan2da bulunuyordu. 8 ay önce “Reclame’ye vardıktan 2 gün sonra Kahraman Tunçtan bey bu halıyı takdim etme niyetini ifade etti. Kraliçemiz çok harika bu hediye için minnettar oldu.  

Kraliçeye hediye edilen bu halı daha sonraki yıllarda Hollanda ve Türkiye’nin dostluğunun simgesi olarak Uluslararası İzmir Fuarında bulunan Hollanda reyonunda sergilendi.

Hasan Yüksel





Hiç yorum yok: