29 Nisan 2019 Pazartesi

MUSTAFA ORHAN CEBECİ (1953 - )



Kayseri’nin Develi İlçesi’nde Milli Mücadele Tarihine oldukça önemli katkılar sağlayan bir ailenin evladı olarak 06.04.1953 tarihinde doğdu. Dedesi Milli Mücadele lehine fetva veren ve Kara Müftü olarak bilinen din adamı Fevzi Numan Cebeci’dir. İsmail Cebeci’nin oğlu olan Orhan Cebeci İlk orta ve lise tahsilimi Develi’de yaptı. Yazı yazma merakı ortaokul yıllarında başladı. Edebiyata olan merakı ise lise yıllarında gittikçe arttı. Şiirler, hikâyeler, tiyatro oyunları yazdı. Bu yazdığı oyunlardan üçü lise yıllarında sahnelendi. Profesyonel yazı hayatı 1973 yılında o zamanlar basının kalbi sayılan Cağaloğlu’nda ulusal gazetelerin kültür ve sanat sayfalarında başladı. Gazetelerde ve dergilerde Kayseri ve Develi kültürüne dair araştırmaları ve incelemeleri, makaleleri yayınlandı.  Bir ara Kayseri Gündem Gazetesi’nde ve Yeni Doğan Gazetesi’nde köşe yazıları yayınlandı.

On yıl özel sektörde çalıştı. Daha sonra yirmi yıla yakın İstanbul’da Sultan Hamamda ticaretle uğraştı. Bu yıllarda dernek ve vakıflarda görev aldı. 2005 yılından beri Kayseri İli Yardım Derneği İstanbul Şubesi’nin Müdürlüğünü, İstanbul Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği’nde yirmi yıla yakın Yönetim Kurulu Üyeliğini, 11.11.2017 tarihinden bu yana da Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır. Bir dönem İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitesinde bulundu. İstanbul’da doğmuş olduğu yöresinin, kültürünü yaşatmak için üzerine düşeni bir görev bilip yapmaya gayret etti.

İstanbul’da çıkartılan Bizim Kayseri Dergisi ve Develi Diyarı Dergisi’nin Yayın Yönetmenliğini ve Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı. Kayseri ve Develi yöresi türkü, ağıt ve diğer birçok edebi bilgiler derlemiş Türk Edebiyatına kazandırmıştır. Develioğlu Mehmet Bey adına yakılan elli kıtanın üzerinde olan ağıtı ilk kez derlemiş bu ağıtı zaman içerisinde farklı gazetelerde makale olarak yazmıştır. Araştırmalarını ve incelemelerini 2017 yılında, Develi Belediyesi’nin katkılarıyla  “Develi’de İz Bırakanlar”  adlı kitabı ile yayımlayarak kültür hayatına kazandırdı. 

Halen Develi Gazetesi, Kayseri Gündem ve Çağdaş Develi Gazetelerinde “İstanbul Mektupları” adlı köşesinde yazılar yazmaktadır




23 Nisan 2019 Salı

HAYRETTİN SOYLU (1938 – 2009)


01.06.1938 yılında Bünyan Devrişağa Mahallesinde Şakir ve Muteber çiftinin dokuz çocuğundan 3. sü olarak dünyaya gelmiştir. Çocukluğu Bünyan’da geçmiştir.  1945 yılında İlk Mektep olarak bilinen Bünyan Çağlayan ilkokulunda eğitimine başlamış, daha sonra Namık Kemal İlkokulunda eğitimine devam etmiştir.  1950 de buradan mezun olmuştur.  Aynı yıl içerisinde Kayseri’de bulunan Kayseri Sanat Okulu (Kayseri Endüstri Meslek Lisesi)’nda ortaokul eğitimine başladı. Lise öğrenimini de bu okulda tamamlayan Soylu İnşaat Teknikeri olarak 1956 yılında buradan mezun oldu.


Mezun olduktan sonra 1956-1958 yılları içerisinde Sarıoğlan Çiftlik Kasabası’nda vekil öğretmenlik görevinde bulundu. 1960 yılında Araboğlu Abdurrahman Gürel’in kızı İclal hanımla hayatını birleştirdi. 1961 yılında da askerlik görevini tamamladı.


1970 yılına kadar Bünyan’da bulunan Yenimahalle ve Sümer İlkokulunda öğretmenlik görevini yürüten Soylu 1970 yılında Bünyan Belediyesi Fen Memurluğu görevine getirildi. Üç yıl fen memuru olarak çalıştıktan sonra 1973 yılında yapılan mahalli seçimlerde Bünyan’dan bağımsız aday olarak Belediye başkanlığına adaylığını koydu. Yapılan seçimler sonucunda başkanlığı kazanarak Bünyan’ın bağımsız belediye başkanı oldu.  Görevi Mehmet Özcan’dan devraldı. Dört yıl Bünyan’a hizmet ettikten sonra, 1977 yılında yeniden yapılan mahalli seçimlerde bu kez Adalet partisinden adaylığını koydu ve yeniden Bünyan belediye başkanı seçildi.


Soylu ikinci kez seçildiği dönemde Belediye başkanlığı hizmetini yürütürken, 1980 ihtilali ile bütün ülkede ki belediye başkanlarının görevden alınmasıyla Belediye başkanlığı görevini bırakmak zorunda kaldı.


1980 yılından sonra o dönemde Palas, Elbaşı, Akkışla, Koyunabdal, belediye başkanlarının isteği üzerine bu belediyelerin fen işlerini yürüttü. 1984 yılında emekliğe ayrıldı. Hayrettin Soylu 2008 yılında vefat etti.


Bünyan Belediye başkanlığı döneminde Bünyan’ın birçok alt yapı hizmetlerini gerçekleştirdi. İlk defa Gergeme’ye su, kanalizasyon ve Elektriğin gitmesini sağladı. Birçok mahallenin imar işlerini halletti ve yolların genişletilmesi için mücadelede bulundu.

Hayrettin Soylu, Alparslan, Alp Tuğrul, Gülşah Tuğba adında üç çocuk sahibidir.


Hasan Yüksel