29 Nisan 2019 Pazartesi

MUSTAFA ORHAN CEBECİ (1953 - )



Kayseri’nin Develi İlçesi’nde Milli Mücadele Tarihine oldukça önemli katkılar sağlayan bir ailenin evladı olarak 06.04.1953 tarihinde doğdu. Dedesi Milli Mücadele lehine fetva veren ve Kara Müftü olarak bilinen din adamı Fevzi Numan Cebeci’dir. İsmail Cebeci’nin oğlu olan Orhan Cebeci İlk orta ve lise tahsilimi Develi’de yaptı. Yazı yazma merakı ortaokul yıllarında başladı. Edebiyata olan merakı ise lise yıllarında gittikçe arttı. Şiirler, hikâyeler, tiyatro oyunları yazdı. Bu yazdığı oyunlardan üçü lise yıllarında sahnelendi. Profesyonel yazı hayatı 1973 yılında o zamanlar basının kalbi sayılan Cağaloğlu’nda ulusal gazetelerin kültür ve sanat sayfalarında başladı. Gazetelerde ve dergilerde Kayseri ve Develi kültürüne dair araştırmaları ve incelemeleri, makaleleri yayınlandı.  Bir ara Kayseri Gündem Gazetesi’nde ve Yeni Doğan Gazetesi’nde köşe yazıları yayınlandı.

On yıl özel sektörde çalıştı. Daha sonra yirmi yıla yakın İstanbul’da Sultan Hamamda ticaretle uğraştı. Bu yıllarda dernek ve vakıflarda görev aldı. 2005 yılından beri Kayseri İli Yardım Derneği İstanbul Şubesi’nin Müdürlüğünü, İstanbul Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği’nde yirmi yıla yakın Yönetim Kurulu Üyeliğini, 11.11.2017 tarihinden bu yana da Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır. Bir dönem İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitesinde bulundu. İstanbul’da doğmuş olduğu yöresinin, kültürünü yaşatmak için üzerine düşeni bir görev bilip yapmaya gayret etti.

İstanbul’da çıkartılan Bizim Kayseri Dergisi ve Develi Diyarı Dergisi’nin Yayın Yönetmenliğini ve Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı. Kayseri ve Develi yöresi türkü, ağıt ve diğer birçok edebi bilgiler derlemiş Türk Edebiyatına kazandırmıştır. Develioğlu Mehmet Bey adına yakılan elli kıtanın üzerinde olan ağıtı ilk kez derlemiş bu ağıtı zaman içerisinde farklı gazetelerde makale olarak yazmıştır. Araştırmalarını ve incelemelerini 2017 yılında, Develi Belediyesi’nin katkılarıyla  “Develi’de İz Bırakanlar”  adlı kitabı ile yayımlayarak kültür hayatına kazandırdı. 

Halen Develi Gazetesi, Kayseri Gündem ve Çağdaş Develi Gazetelerinde “İstanbul Mektupları” adlı köşesinde yazılar yazmaktadır




Hiç yorum yok: