31 Mayıs 2016 Salı

ÖMER ACAR


07 Aralık 1940 tarihinde Ahmet Tosun ve Emine (Aslan) Tosun’un evlatları olarak Bünyan İbrahimbey Mahallesinde doğmuştur. 1710 yılında Horasan’dan göç eden Konaklılar sülalesindendir. 1947 yılında Çağlayan ilkokuluna başlayan Acar, buradan 1952 yılında mezun olmuştur. 1953 yılında Bünyan ortaokuluna başlamış fakat okulda yeterli sayıda öğretmen olmadığı için okulun bir yıl kapatılması nedeniyle ancak 1956 yılında çok iyi bir derece ile mezun olmuştur.

1950 yılında Bünyan’da lise bulunmaması nedeniyle, milli eğitim seferberliğine uyarak Ankara’da bulunan ablasının yanına giderek lise tahsiline başlamıştır. Lise yıllarında, yaz tatillerinde boş durmayan Acar,  fırsattan istifade ederek Bünyan’a gelir, çiftçilik yapan ailesinin yanında düven sürer, kağnı, çeteni ile saman taşır, tığ savurur, yonca biçip bahçe belleyerek babasının işlerine yardımcı olurdu. Liseyi okurken sosyal hayatın içine de giren Acar, o yıllarda futbola adım atarak ilçe futbol takımında yerini almıştır. Gençlik yıllarında  Bünyan’dan hiç kopmayan Acar gençlik dönemlerinde özellikle yaz tatillerinde Bünyan’da bulunur, Bünyan Spor Kulübü takımında futbol oynardı.  Nitekim İstanbul’da da Beylerbeyi Kulübünün iki yıl süre ile başkanlığını da yapmıştır.

1959 yılında Ankara Gazi lisesinden mezun olmuştur. Mezuniyet sonrası gerekli ekonomik desteği sağlayabilmek için kısa bir süre Ankara Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünde çalıştı. Bir yandan da gece eğitimi veren Ticari İlimler Akademisine devam etti. Gündüz çalışıp gece okuyarak eğitimini de normal süresinde tamamlayan Acar böylelikle geniş bir çevre ve itibar edinme fırsatı da bulmuştur. Okul bittikten sonra 1961 yılında kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumunun ilk personeli olarak çalışmaya başlamıştır. 

Ticari İlimler Akademisi’ndeki eğitimini başarıyla tamamlayan Acar, her genç gibi askerlik görevini yapmak için askerlik müracaatında bulundu. Askeri okulların sınıf seçme imtihanı sonunda Mamak Muhabere Alayı içerisinde bulunan Mamak Muhabere Okulu’nda eğitime başladı. Altı aylık bir eğitimi Yedek Subay olarak tamamladıktan sonra, öğrencisi olduğu Mamak Muhabere Okulu’na Eğitim Subayı olarak atandı. 1967 yılında da Yedek Subay Teğmen olarak terhis oldu. Askerlik sırasında tanıştığı Bedrettin Dalan (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı) ve Baki İlkin (Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilcisi) gibi arkadaşlarıyla, arkadaşlıklarını sivil hayatta da devam ettirdi ve ilerletti.

Terhis olduktan sonra 1968 yılında yeni bir hayata adım attı ve hayatını Nazire hanımla birleştirdi.

Askerlik hayatından sonra yeniden OYAK’taki işine döndü.  OYAK’ta çalıştığı 13 yıllık bir süre içerisinde çimento fabrikaları ve Renault Otomobil Fabrikası projelerinde aktif görevlerde bulundu. Acar’ı iş yeri başarılarından dolayı 1972 yılında “İşletme Yüksek Lisansı” nı tamamlaması için İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme İktisadi Enstitüsüne bir yıl süreyle İstanbul’a gönderdi. Bir yıl süre içerisinde buradaki eğitimini başarıyla tamamlayan Acar buradaki eğitimini tamamladıktan sonra Ankara’ya dönmeyip Türkiye’nin en büyük turistik alış-veriş şirketi olan Net Şirketler Gurubu’nda göreve başlamıştır. Buradaki başarısı da giderek artan Acar yıllar içerisinde Genel Müdür ve Holding Yönetim Kurulu üyeliklerinde de bulunduktan sonra emekli oldu.

Acar özellikle İstanbul’da çalışırken, bir yandan da sosyal faaliyetlerde bulundu. Bün-Der’in kuruluşunda bulunup aynı zamanda bu derneğin üyesi olan Acar, bu derneğin iki yıl boyunca başkanlığını yaptı. Dernek binasının temininde önemli katkıları oldu. 1996 yılında Fatih Rotary Kulübü’ne üye olan Acar 2000-2001 yılları içerisinde bu kulübün başkanlığını yaptı. Aynı zamanda Fatih Eğitim Vakfı’nın da üyeleri arasındadır. Her yıl onlarca öğrenciye burs veren vakfın 2015-2016 öğretim yılı içerisinde 6 öğrencisi Bünyanlıdır.  Fatih Eğitim Vakfının aracılığı ile 2000 yılından bu yana birçok öğrencinin okumasında Ömer Acar’ın katkıları bulunmuş, Bünyan’da ihtiyacı olan 50’ye yakın öğrenciye eğitim desteği sağlamış halende sağlamaya devam etmektedir.  

Ömer Acar Rotary Kulübü Başkanlığı sırasında, 1999 depreminden hemen sonra Yalova Altınova İlçesi, Çavuşçiftliği Köyü’nde tamamı bağışlardan oluşan, 1250 metrekare kapalı alan üzerine 9 sınıflı, laboratuvarlı bir okulun 5.5 ayda yapılmasını sağlayarak MEB ’lığına törenle teslim etmiştir. Aynı dönem içerisinde, yürüme engelli 240 kişinin engelli arabası sahibi olmasını sağlamıştır. Yine kanserli hastaların bakımında kullanılan elektronik tıbbi cihazların teminini ve kullanımını sağlamıştır. Bu dönemde hizmetleri bunlarla kalmamış İstanbul’un varoş bölgelerinde 5000’in üzerinde öğrencinin sağlık taramalarını yaptırmıştır. Bu başarılarından dolayı 2500 üyeli, 75 Rotary kulüp içerisinde tek altın yıldız kazanan başkan unvanını almıştır. O tarihten sonra “altın yıldızlı başkan” olarak anılmaktadır.   

Ömer Acar bir dönem siyasetle de uğraşmak istemiş fakat kendisini siyasetin içerisine girmekten alıkoymuştur. 1983 yılında, Turgut Özal’ın bizzat siyasete atılıp milletvekili olması yönünde yaptığı teklifi geri çevirmiş ama Turgut Özal’a önerdiği kişilerin meclise girmesine sebep olmuş ve Turgut Özal’la bir dönem seçim çalışmalarında bulunmuştur. Özal ile olan çalışmalarından sonra 1994 yılında Liberal Demokrat Parti’yi kuran Besim Tubik ile siyasete bir adım daha atan Acar, Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı görevi ile siyasi faaliyetlerde de bulundu.
Acar son günlerde Bünyan’da gündemde olan Tam Teşekküllü Bölge Hastanesi proje yapım çalışmaları içinde bulunmaktadır.
   
Ömer Acar evli olup, Gamze Acar Bayraktaroğlu adında kız evladı ve Tolga Acar adında Oğlan babasıdır. Halen İstanbul’da ikamet etmekte olan Acar’ın kızı Boğaziçi Üniversitesi İşletme Mezunu, oğlu ise İstanbul Üniversitesi İktisat mezunudur.   

Hasan YÜKSEL

Hiç yorum yok: