10 Haziran 2017 Cumartesi

MEHMET ÖZCAN (KABAOĞLU) (1918-1990)

Eski Bünyan Belediye Başkanı, 1918 yılında Ömer ve Ümmügülsüm çiftinin altıncı çocukları olarak Bünyan’da dünyaya geldi. 1925 yılında Çağlayan ilkokuluna başladı. O dönemde ilkokulun üç yıl olması nedeniyle,  üç yıl sonra buradan mezun oldu. İlkokuldan sonra bir Köşger’in yanında çıraklık yaptı. Belli bir süre sonra ustalık seviyesine ulaşan Özcan seyyar olarak kendi işini kurdu ve askere gidene kadar nali dikimi yaptı ve tamirat işiyle uğraştı.

1938 yılında askerlik görevini yerine getirmek için Kayseri’deki birliğine teslim oldu. Askerliği sırasında bir görev için Ankara’ya giderken yolda bir milli piyango bileti satın alır. Aldığı bilete 7 adet altın saat çıkar ve o günden sonra Özcan için bir dönüm noktası olur. Askerlik dönüşü kazandığı piyango ile nakliyeciliğe başladı. Devamında benzincilik işi ile uğraştı. 1957 yılında Şerife Ünal ile evlendi.  Aynı tarihlerde CHP üyesi olduğu için yavaş yavaş siyasete adım atmaya başladı.

Bir gün bir işi için Ankara’ya gider ve Ankara’ya gittiği günün sabahı karnını doyurup çay içecek yer arar ve sabahın soğuğunda Kızılay’da bulduğu ilk çay ocağına girer.  O sırada kendisi gibi üşümüş takım elbiseli bir adam kapıdan içeri girer ve yanına oturur.  Bir çay ve simit isteyen adamı çok iyi tanımaktadır fakat kim olduğunu çıkartamamıştır.  Kim olduğunu ve sabahın bu erken saatinde burada ne aradığını sorduğunda aldığı cevap ile hayatı bir kez daha değişmiştir.  Karşısındaki kişi Demokrat parti lideri Başbakan Adnan Menderes’tir. Sabah erkenden Ankara’da yeni yapılan bir yolun çalışmalarını denetlemeye ve sabah namazını kılmaya gelmiştir.  O gün Adnan Menderes ile hayli sohbet ettikten sonra kanı ona ısınan Özcan o günden sonra Kayseri ye döndüğünde partisi CHP’den istifa etti ve Bünyan İlçesi Demokrat Parti yönetimine geçti.

1960 ihtilalinden sonra Demokrat Partisinin kapatılmasıyla, Adalet Partisinde yerini aldı. Adalet partisi ilçe başkanlığı ve İl Genel Meclisi Üyeliği yaptı.  1968 yılına kadar Bünyan ilçesi Adalet Partisi İlçe Başkanlığı görevini yürüttü.  İl Genel Meclisi üyesi iken Bünyan Devlet Hastanesi’ni yaptırmak için çok uğraştı ve başarılı oldu.  1968 yılında Adalet Partisinden Bünyan Belediye Başkanlığına adaylığını koydu ve kazandı.  1973 yılına kadar bu görevi yürüttü.

Belediye başkanlığı sırasında Bünyan’ın her türlü alt yapı ve üst yapı sorunlarıyla bire bir uğraştı. Baha Turan gibi o da Bünyan’ın bozuk olan yollarını yenileyip yeni yollar açmak için çalışmasının yanında, Bünyan’ın içme suyu şebekesini yenileyip suyu bulunmayan birçok hanenin suya kavuşmasını sağladı. Bünyan’ın yeşillendirilmesi için elinden geleni yaptı. Kayseri’de dolaştığı bir sırada Melikgazi Türbesinde karşılaştığı hemşehrilerinin çam ağacına duyduğu özlem üzerine, Bünyan’da büyük bir çamlık oluşturmaya söz verdi ve gerçekleştirdi.  Bu proje için özellikle Bünyanlı çiftçilerden yardım aldı ve onlarla beraber 50. Yıl Cumhuriyet Ormanı’nı tamamladı ve törenle açılışını yaptı.  Buraya dikilen fidanların birçoğunu Kırşehir’den ve Konya’dan bizzat kendisi getirdi.  Getirdiği fidanlardan buraya dikmekle kalmayıp, Bünyan Devlet Hastanesinin Bahçesi ve Çay bahçesi gibi yerlere diktirdi.

Özcan Bünyanlı gençlerin spor yapması içinde çok uğraştı. Bunun için Kayseri’de 2. Amatör Kümenin kurulması için öncülük yaptı ve kurdurana kadar uğraştı.

Özcan 1973 yılından sonra bir takım karalamalar üzerine Adalet Partisinden ihraç edildi.  Bu tarihten sonra bağımsız olarak Bünyan belediye başkanlığına adaylığını koydu fakat kazanamadı.  Girdiği son seçimlerden sonra siyaseti aktif olarak bıraktı ve bir daha siyasetle uğraşmadı. 12 Eylül 1980 döneminde Bünyan Belediye Başkanlığının Mehmet Özcan’a verilmesi yönünde bir takım girişimler olduysa da bu gerçekleşmedi.

Özcan 1990 yılında hayata veda etti. Evliliği boyunca iki çocuğu olduysa da bunlar vefat etti.  Doğan iki çocuğuna da Ömer adını koydu.  Çocuklarının yaşamaması üzerine Abdullah Özcan’ı evlatlık edindi ve öz evladı gibi ona sahip çıktı.  Ölümünden sonra çok uğraş verdiği ve halk arasında “Çamlık” olarak bilinen “50. Yıl Cumhuriyet Ormanı” nın adı, Mehmet Özmen’in Belediye başkanlığı sırasında “Mehmet Özcan Fidanlığı” olarak değiştirildi.  Aynı zamanda adı Sağlık Mahallesinden geçen ana caddeye verildi.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: