22 Ekim 2018 Pazartesi

KRALİÇEYE TAKDİM EDİLEN BÜNYAN HALISI


1964 yılında Türkiye’den Hollanda’ya işçi olarak giden Kahraman Tunçtan Nederland’da  N.V. Drukkerij (Reclame) adlı bir basım şirketinin, kağıt işleme departmanında işe başlar. Hollanda da kalmak için yaptığı işlemler sırasında Hollanda Konsolosluğunun duvarında gördüğü fotoğraftaki insanların kim olduğunu iş arkadaşlarına sorduğunda, onların Hollanda Kraliçesi Juliana ve Prens Bernhard olduğunu öğrenir. İş arkadaşlarına bu fotoğraftaki görüntüyü bir halıya dokutarak kendilerine hediye edebileceğini söyler.  Basım şirketi ve arkadaşları da bu işe olumlu bakınca Bünyan’a geri döner. Elindeki fotoğrafı bir ressam sayesinde bir modüle çizdirir. Çizdirdiği bu modülü Bünyan’a götürerek o modüle göre bir tezgâh çözdürür ve halıyı eşi Fatma Tunçtan’a dokutur. Dokutturduğu bu halıyı Hollanda’ya götürerek yılda bir kez düzenlenen Kraliçenin gününde Kraliçeye ve eşine hediye eder.  30 Nisan 1965 yılında hediye edilen bu Bünyan halısı Hollanda basının da da  haber olur.  O dönemde haber olan bu konunun yer aldığı dergilerden biri elimize geçti. Aşağıda bu dergide yer alan Bünyan halısı ile ilgili haber ve fotoğraflar yer almaktadır. 
Dergide geçen haber: Türk meslektaş yaşlı kraliçeye halı takdim etti.

Kraliçe gününde yaşlı kraliçemiz için düzenlenen tören sırasında, yabancı temsilcilerden oluşan bir heyet kraliçeyi tebrik etti ve ona hediyeler takdim etti.   Bu heyette Roterdamda bulunan N.V. Drukkerij “Reclame” (kâğıt işleme departmanı) şirketinin kurucu ortağı olan ve kral ve kraliçeyi temsil eden harika bir halı takdim eden Kahraman Tunçtan2da bulunuyordu. 8 ay önce “Reclame’ye vardıktan 2 gün sonra Kahraman Tunçtan bey bu halıyı takdim etme niyetini ifade etti. Kraliçemiz çok harika bu hediye için minnettar oldu.  

Kraliçeye hediye edilen bu halı daha sonraki yıllarda Hollanda ve Türkiye’nin dostluğunun simgesi olarak Uluslararası İzmir Fuarında bulunan Hollanda reyonunda sergilendi.

Hasan Yüksel





21 Ekim 2018 Pazar

İSMAİL ÜLKER (1929 - )




Bünyan’ın Girveli köyünde, Cuma ve Ayşe çiftinin çocukları olarak 1929 yılında dünyaya geldi.  İlk eğitimine 1938 yılında köylerinde açılan ve ilkokul olarak da kullanılan köy odasında başladı. O dönemde masa ve sıra olmadığı için, altlarında kalaslar ile kağnı göpleri üzerinde ders işlediler. Üç yılın sonunda  (1941) buradaki öğretimini tamamladı. Beş yıllık İlköğretimini tam manasıyla tamamlayamadığı için Bünyan’da bulunan halasının vasıtasıyla 1942 yılında Çağlayan İlkokulu’nun 4. Sınıfına kayıt yaptırdı. 4 sınıfı tamamladıktan sonra hedefinde bir öğretmen olup kendisi gibi eğitim alıp okumak isteyen köy öğrencileri için öğretmen olmak vardı. Köy enstitülerinin şehirlerden öğrenci almadığını bildiği için 5. sınıfı okumak için aynı köyden 4 arkadaşıyla birlikte 1943 yılında Pazarören ilkokuluna kayıt yaptırdılar. Ülker ilköğretimin 5. Sınıfını da burada tamamladı.

Daha beşinci sınıfta iken,  okul idarecilerinin enstitüye devam edip, etmeyecekleri yönündeki tekliflerini; hiç düşünmeden devam etmek yönünde,  diğer arkadaşlarıyla beraber kabul etti. O yılın sonunda köy enstitüsünün 1-B gurubuna kayıt yaptırdı. 1945 yılında Pazarören Köy Enstitüsüne başladı.  Burada okurken bir yandan temel eğitim gördü, bir yandan da marangozluk kolunu tercih ederek, öğretmenleri Ali Ergül sayesinde marangozluk sanatını en iyi şekilde öğrendi. Burada okuyup unutamadığı öğretmenleri arasında Ali Ergül gibi, sınıf öğretmeni Güzide Güner ve kooperatifçilik öğretmeni Kemal Karadeniz, okul müdürü Şevket Gedikoğlu, Hasan Gökalp, Ekrem Ula,  Emin Güner’ de yer almıştır. Burada okuduğu birkaç yıl boyunca okul arkadaşlarıyla beraber, okulun idare binasını, revir binasını ve garajı inşaa etmişlerdir. Sanatı marangozluk olmasına rağmen okulun birçok duvarının örülmesinde katkısı olmuştur.  Okuldaki eğitimleri bunlarla da kalmamış aynı zamanda ziraat işlerini de en iyi şekilde öğrenmiştir. Özellikle yazları guruplar halinde Zamantı ırmağının yakınında bulunan çiftlikte ekim dikim eğitimi alıp hayvanlara bakmayı öğrenerek güzel bir eğitim aldılar. 1947-1948 öğretim yılında Pazarören Eğitim Enstitüsünden mezun oldu.

Mezun olduktan sonra ilk olarak 1948 yılında Bünyan’ın İğdecik Köyü’ne öğretmen olarak atandı. Okul yeni yapıldığı için buranın ilk öğretmeni oldu. Bir yıl burada bulunan ve okula ait olan lojmanda annesiyle beraber kaldıktan sonra, Bünyan’da bulunan halasının komşusu olan Makbule Aydın ile nişanlandı. Okullar açılmadan da düğün yaparak (1949) evlendi.  O dönem yaz tatilini Girveli’de geçirdikten sonra tekrar görev yaptığı köye döndü. Burada iki yıl görev yaptı. İki yıl boyunca tek başına dört sınıfı birden okuttu.  Burada kaldığı süre içerisinde ilk çocuğu dünyaya geldi.

1950 yılında verdiği bir dilekçe ile Kayseri’nin merkez köylerinden Eğim köyüne tayini çıktı. Burada da iki yıl süreyle çalıştı. İkinci çocuğu da burada dünyaya geldi. Şehre daha yakın olmak için verdiği bir dilekçe ile bu kez Akin köyüne tayin edildi.  Burada çalıştığı okul kayabaşında olduğu için burayı da sevemedi. İki yıl burada görev yaptıktan sonra 1955 yılında vatani görevini yapması için yedek subay olarak askere çağırdılar. 6 aylık eğitimini tamamladıktan sonra, kura ile çektiği Kırklareli Lüleburgaz 241. Piyade Alayında askerliğini tamamladı.

Askerlik dönüşü 1957 yılında Tomarza’nın Karaören köyüne tayin edildi.  Tayin edildiği köyün okulunun, köyün imamı tarafından işgal edilip başka bir amaç için kullanıldığını körünce Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğünden başka bir yere tayinini istedi. Bu isteği kabul edilince, o yıl Bünyan’ın Akkışla Kasabası’na Başöğretmen olarak tayin edildi. Başöğretmen olarak burada iki yıl çalıştı. İki yılın sonunda Bünyan merkezde bir okula tayinini istedi. Dilekçesinin kabul edilmesiyle daha önce 4. Sınıfı okuduğu Çağlayan İlkokulu’na tayin edildi (1959). Okuduğu okula öğretmen olarak tayin edilmek onu oldukça memnun etti. Burada Başöğretmen Mehmet Mutlu ile birlikte çalıştı.

Bir yıl burada çalıştıktan sonra 1961 yılında Bünyan Milli Eğitim Müdürü Baha Özcan tarafından Köprüde bulunan Atatürk İlkokuluna alındı.  Burada beşinci sınıf öğrencilerini okuttu.

1961 yılı içerisinde Çağlayan İlkokulu’nun başöğretmeni Mehmet Mutlu’nun vefatı üzerine tekrar buraya başöğretmen olarak verildi. Başöğretmen olduğu Çağlayan İlkokulunun durumunun kötü, binasının eski olması sebebiyle okul binasının yenilenmesi için çalışmalarda bulunur. İlçe Milli Eğitim Müdürü Baha Özcan, dönemin kaymakamı ve belediye başkanı ile birlikte Kayseri Valisi Kazım Atakol’un makamına çıkarak okulun durumunu anlatırlar ve yenilenmesi için valiyi ikna ederler. Valinin kabul etmesiyle birlikte Ülker ilk iş olarak eski Çağlayan okulunun binasını yıktırır. Yeni binanın yapımında da taşeron gibi davranarak okulunun tamamlanmasında bizzat görev aldı. Böylelikle okulun eğitime hiç ara verilmeden tamamlanması nı sağlamış oldu.   

1971 yılında çocuklarının büyüyüp ortaokulu bitirmesi üzerine, liseyi okumaları için mecburen tayinini Kayseri’ye ister. 3 yıl öğretmenlik 10 yıl müdürlük yaptığı Çağlayan İlkokulunu bırakarak Kayseri Nuri Has İlkokulu’na tayinini aldırır.

Nuri Has İlkokulunda öğretmenliğini devam ettirirken çocuklarının okuyup evlilik çağına gelmesi ile 6 buçuk yıl görev yaptığı bu okuldan emekliliğini ister. Böylelikle 30 yıl 5 ay severek ve içten bir gönüllülük ile yaptığı öğretmenlik mesleğini bırakarak 1977 yılında emekliğe ayrılır.
 
İsmail Ülker dört evlat sahibidir. Çocukları Faruk Ülker (Avukat), Mustafa Ülker (İnşaat Mühendisi), Aynur  Ülker  (Ev Hanımı), Tamer Ülker (Emekli Memur)

Kaynak: 1- Ali Salman, Pazarörenli Yıllar 2011, Kayseri.                                                                                       2-Faruk Ülker

Hasan Yüksel

9 Ekim 2018 Salı

MEHMET SEVİM (1981 - )


10 Nisan 1981 yılında Bünyan’ın Bayramlı mahallesinde doğdu. Babası Hasanpaşaoğulları’ndan, Ümit Sevim, annesi Süksünlü Hacıbuğday’ın kızı Sermin Sevim’dir. Ailenin tek çocuğu ’dur. Dört yaşında iken 27 yaşındaki babasını kaybetmiştir. Çocukluğu Bünyan’ın Sağlık Mahallesinde geçen Sevim 1987 yılında Bünyan Atatürk İlköğretim okulunda ilk eğitimine başladı ve buradan mezun oldu.

Annesinin Kayseri’ye taşınıp yerleşmesi üzerine Mehmet Sevim orta öğretimine 1992 yılında Kadı Burhanettin Ortaokulu’nda devam etmek zorunda kaldı. Üç yılın sonunda okulunu bitirir bitirmez Bünyan’da bulunan dedesi Mehmet Sevim’in yanına yerleşti.  1995 yılında Bünyan Lisesine başladı. 1999 yılında buradan mezun oldu. 2000 yılında Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini kazandı. 2004 yılında buradan mezun olduktan sonra fazla bir ara vermeden aynı yıl içerisinde vatani görevini ifa etmeye karar verdi. Vatani görevine Balıkesir’de bulunan Ordu Donatım Bakım Okulu’nda yedek subay olarak başladı ve 1. Ordu Selimiye Kışlasında da 2005 yılında görevini tamamladı.

Sevim askerlik dönüşü ilk iş olarak hayatını Psikoterapist Adalet Sevim ile birleştirdi. Evlendikten sonra Pınar Özel Eğitim Okulu’nda işe başladı. 2008 yılında Bünyan’da ilk olarak kendi imkânları ile Özel Eylül Sevim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni açtı. Halen burada kurucu müdür olarak görevine devam etmektedir. Burada Bünyan ve yöresinde bulunan zihinsel ve fiziksel engelli çocuklara eğitim vermektedir.

Sevim Orta Anadolu Özel Eğitimciler Derneği’nin Bölge Sekreterliği görevini yürütmekte olup aynı zamanda Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Bünyan temsilcisidir. Seçim çalışmaları sırasında programında olmamasına rağmen önemli bir partinin liderinin Bünyan’ı ziyaret etmesine vesile olmuştur.

Mehmet Sevim Eylül, Karya, ve Güneş adında üç çocuk sahibidir.

Hasan Yüksel