30 Mayıs 2019 Perşembe

HAYRETTİN ESER (1924 – 1995)

05.11.1924 yılında Ahmet ve Sıddıka hanımın üç evladından birincisi olarak Bünyan Cami-i Kebir mahallesinde dünya ya gelmiştir. Çocukluğu bu mahallede geçen Eser İlk öğretimine 1931 yılında Çağlayan İlkokulunda başlayarak burada tamamladı. Askere gidinceye kadar Bünyan’da muavinlik yaparak şoförlüğü öğrendi

Hayrettin eser şoförlüğü öğrendikten sonra çeşitli nakliye işlerinde çalıştı. Daha sonra Leyland marka aracıyla Türkiye genelinde nakliye işiyle uğraştı. Askere gitmeden önce 1942 yılında Gergemeli Musa Dere’nin kızı Ayşe hanımla hayatını birleştirdi. 1944 yılında askerlik görevini yerine getirmek için Çanakkale Gelibolu’da ki birliğine teslim oldu. 48 ay süren askerlik görevinden sonra memleketine dönüş yaptı. Askerden döndükten sonra, bir süre Sümerbank Bünyan Yünlü Mensucat Fabrikasında çalıştı.

Hayrettin Eser Sümerbank’tan ayrıldıktan sonra Duran Artık ile birlikte ortaklık yaparak Leyland marka aracı ile yeniden nakliye işine girişti. Kimi zaman Hacca otobüsle giden hacıların eşyalarını kamyonuyla hacca taşıyarak, uluslararası nakliye işini de gerçekleştirmiştir. İki ortak daha sonra bu aracı satarak Volvo marka daha iyi bir Kamyon alarak araçlarını yenilediler ve daha iyi iş yapmaya başladılar. İşleri iyi giden Hayrettin Eser, Tekin Koçak ve Mustafa Gediz (Karikatür Mustafa)’le birlikte bir otobüs alarak Hazar Turizmde şehirler arası yolcu taşımacılığı işine girdiler ve kendi araçlarının şoförlüğünü de yaptılar. Bir süre otobüs işini yürüttükten sonra araçlarını satarak yeniden BMV marka bir kamyon alıp Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maden taşımacılığı işine girdi. 1981- 1984 yılları arasında Bünyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

Eser, 12 Eylül ihtilalinden sonra 1983 yılında Türkiye’nin yeniden demokratikleşme sürecinde Turgut Sunalp’in kurduğu MDP (Milliyetçi Demokrasi Partisi)’den Bünyan Belediye başkan adayı oldu. 1984 yılında yapılan Mahalli seçimlerde kazanarak Bünyan Belediye başkanı oldu. Kasım 1986 yılında MDP’nin kapanmasıyla birlikte Hayrettin Eser, Anavatan (ANAP) partisine geçerek belediye başkanlığı görevini 1989 mahalli seçimlerine kadar bu partide sürdürdü.

Eser, belediye başkanlığı döneminde birçok ilki gerçekleştirdi. Halen kullanılmakta olan Bünyan Belediye binasını yaptırarak Bünyanlıların hizmetine sundu. Beyazevler gibi yeni kurulan mahallelerin birçoğunun yolunu açtırdı ve alt yapısını hazırladı. Bünyan’ın girişinde bulunan su deposunu inşa ettirdi ve suyu olmayan birçok evin su ihtiyacını giderdi. Gergeme’de mezbahane yaptırarak hizmete sundu. Döneminde fen ve temizlik işlerinde kullanılmak üzere belediyenin ihtiyacı olan araçların belediye bünyesine kazandırılmasını sağladı. Yine döneminde halen kullanılmakta olan Bünyan Stadını, Lütfi Özsoy ve Aydemir Doğan’ın katkılarıyla Bünyan’a kazandırdı ve Bünyanspor’a destek verdi. Bünyan Köprübaşında bulunan İmamhatip Lisesinin yapımı ile bizzat ilgilendi. Yine o dönem Bünyan Devlet Hastanesi’nin genişletilmesi için elinden geleni yaptı ve döneminde Vali Yüksel Çavuşoğlu’nun da katılımıyla ek binanın temelinin atılmasını sağladı.

Eser Bünyan Belediye başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra herhangi bir işle uğraşmadı. 1995 yılında vefat etti.

Hayrettin Eser; Ahmet, Sevgi, Talip, Sıddıka, Alaattin, Zeliha, Ayşe, Ali, Fatma ve Hakan adında on evlat sahibidir.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: