4 Ocak 2016 Pazartesi

KALIN KETESİ

KALIN KETESİ
Bünyan’ın unutulmayan geleneklerinden biri, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olsa da geleneklerine bağlı olan Bünyanlılar halen bu geleneği düğünlerde devam ettirmektedirler. Süt yağ, un ve maya ile hamur hazırlanır, hazırlanan hamur bezeler haline getirilir. Genişçe açılan bezilenmiş hamurların üzerine un ile kavrulmuş iç konduktan sonra hamurun ortadan açılarak kıvrılması ve yeniden topaklanarak beze haline getirilmesi ve yassıltılarak üzerine makara ile şekil verilmesiyle yapılan kalınlar pişirilerek hazır hale getirilir.  Çok zahmetli bir iş olan kalın yapımını daha çok oğlan evi hazırlar, dağıtılacak olan konu komşu ve eşrafın durumuna göre oldukça çok sayıda yapılır. Bunun için kalını yapacak olan ailenin yakınları da mutlaka kalın yapımına imece usulünde yardım ederler, iş birliği yapılarak kalın kısa sürede hazır hale getirilir.
Geçmişte ayrı bir yeri ve eğlencesi olan kalın düğünden birkaç gün önce tandırlarda, kuzine sobalarda veya mahalle fırınlarında pişirilir, düğün öncesi düğüne davet edilecek olan ailelerin evlerine de gönderilirdi. Ayrıca kız evine gönderileceği zaman adeta bir tören hazırlanırdı. Bunun için kız evine gözünüz aydın olsun demek için aile büyüklerinden birkaç kişi görevlendirilir, bunların yanında gelin kızın sandığını götürecek olanlar ve çocuklarda yerlerini alırdı. Çok daha önceleri geniş tepsilere doldurularak gönderilen kalın sonraları hazırlanan gelin sandığı ile gönderilmeye başlanmış. Sandığın içerisine 41, 51, 61, 71 gibi sayılarla ifade edilen adet miktarınca kalın ketesi ile gelin kızın giyeceği çamaşırlar ve elbiseler, düğünde dağıtılacak çerezler ve bir tepsi baklava konulur, bir kişide kucağına büyükçe bir ayma alarak yola çıkılırdı. Oğlan evi kız evine varınca sandığı kız evine teslim eder, “gözünüz aydın olsun”,  “Allah hayırlı uğurlu etsin” dedikten sonra kız evi gelen misafirleri ağırlar, yemek verdikten sonra onlarla birlikte gelen çocuklara ufak tefek hediyeler dağıtırdı. Düğün kurulduktan sonra hem oğlan evinde hem kız evinde kalınlar tepsilere doldurularak gelen misafirlere dağıtılırdı. Kalını dağıtmak bile ayrı bir eğlenceydi. Kalın dağıtılırken mahallenin gençleri ve çocukları kalından kapmak için sıraya girerler bir kez almışlarsa bile ikincisini almak için uğraşırlardı. Kalın dağıtılırken bu gibi durumlara engel olmak için mutlaka eli sopalı birileri olur kalını korurlardı.   
Kalın ketesinin Bünyan kültüründe ayrı bir yeri vardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir kısım aileler tarafından halen devam ettirilmektedir. Çok önceleri kız evine yayan olarak ve tepsiler içerisinde etrafında koruyucu kişiler ile gönderilirken araçlar çoğaldıkça araçlar ile gönderilmeye başlanmış. Eskinin bir davetiyesi olan kalın geleneği birçok Bünyanlı'nın hafızasında güzel anılar ile yer etmiştir.
Hasan YÜKSEL









Hiç yorum yok: