AYHAN TURAN (1935 - )
1935 yılında Bahattin (Baha) Turan ve Aliye Turan’ın sekiz evladından birincisi olarak Bünyan’da dünyaya geldi. İlkokulu 1946 yılında o zamanki adı ile Bünyan’da Birinci Okul olarak bilinen Çağlayan İlkokulunda bitirmiştir. Ortaokulu 1950 yılında Kayseri Lisesinin orta kısmında tamamlayan Turan, lise eğitimine yine bu okulun lise kısmında devam etmiş fakat mezuniyetini, amcası Sami Turan’ın tayin olduğu Maraş Lisesinde, 1954 yılında tamamlamıştır. 1956 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan Turan, Bu okulda okurken aynı zamanda çalışmayı da tercih ederek Emniyet Müdürlüğü’nün Afyon Kaçakçılık Servisi’nde çalışmıştır. 1962’de okulu bitirdikten sonra bir süre boş kalmış, daha sonra 1963 yılında yedek subay olarak Erzincan ve Kayseri İhtisas taburunda 2 yıl askerlik görevini ifa etmiştir.
1965 yılında Askerlik görevini tamamlayan Turan, askerlik dönüşü bir yıl avukatlık stajı yaptıktan sonra, tekrar emniyete müracaat etmiş, müracaatı kabul dilerek 1967 yılında Maraş Emniyet Muavinliği görevine tayin edilmiştir. Maraş Emniyet Müdürlüğünde altı ay görev yapan Turan, aynı yıl içerisinde görev yerini değiştirerek Zincidere ’de ki Polis Okulunda göreve başlamıştır. Burada polis okulu öğrencilerine ceza ve ceza muhakemeleri usulü dersi vermesi için görevlendirilmiştir. 1967 yılının Eylül ayında patlak veren Kayserispor, Sivasspor olayları nedeniyle merkeze alınmıştır. Stadda meydana gelen ölümlerin nedenlerinin tespiti için genel müdürlükten adli tıp doktorlarına ihtiyaç olduğunu, gerçek ölüm nedenlerinin tespitini sağlamak bakımından bu doktorların gönderilmesini talep etmiş, adli tıptan gelen doktorların, ölüm olaylarının yaralama ve vurma gibi nedenlerden değil, asfeksten olduğunu belirlemeleri sonucu Sivaslılar ile Kayserililer arasındaki husumetin ortadan kalkmasını sağlamıştır.
1971 yılında Kayseri’ye atanan Vali İhsan Aras Paşa “Ben hukuktan anlamam, bana bir hukukçu gerekir” diyerek Ayhan Turan’ı yanına almıştır. İhsan Paşa o dönemde Kayseri’de çokça olan payton ve dört tekerlekli el arabaları ile ilgili şikâyetlerin kendine gelmemesini isteyerek bu görev için Ayhan Turan’ı görevlendirmiştir. Turan o zaman paytoncularla bir toplantı yaparak kendilerine kısa süre içerisinde ehliyet verebileceğini, paytoncuların, paytonlarını satıp taksi almaları yönünde ikna ederek, Sivas Caddesini, İstasyon Caddesini ve Cumhuriyet Meydanının Düvenönü’ne kadar olan kısmını paytonlara yasaklamış, kısa süre sonrada paytonun yerini taksilerin almasını sağlamıştır. Bu sırada Turan paytonculara verdiği sözünü de yerine getirerek paytonlarını ve atlarını satan esnafa kısa sürede ehliyet verilmesini sağlamıştır.
Zaman içerisinde Trafik Müdürlüğü de yapan Ayhan Turan yollara yayaların geçeceği çizgiler çizdirmiş, buradan geçmeyen yayalara 5 Kuruş ceza uygulamasını başlatmış ve bilahare de trafik ışıkları yapılması için de Siemens firması ile ilişki kurmuştur.
Kayseri Valisi İhsan Paşa’nın 1975 yılında ayrılmasından sonra, Ayhan Turan’ın da Ankara’ya tayini çıkmış, burada görevde iken 1980 yılında Cavidan hanım ile hayatını birleştirmiştir. Ankara’da 8 yıl çeşitli emniyet birimlerinde çalıştıktan sonra 1982 yılında Balıkesir’e tayini çıkmıştır. Bir süre Balıkesir’de görev yapan Turan 1982 yılında çıkan, 20 yılını dolduranların emekli olabileceği yönündeki yasadan faydalanarak emekli olmuş ve Kayseri’de Ağır Ceza Avukatı olarak çalışmaya başlamıştır.
Halen Kayseri’de Avukatlık görevini yürüten Ayhan Turan 8 Kardeştir 4 oğlan, 4 kız kardeşi olup kardeşlerin en büyüğüdür.
Hasan Yüksel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder