7 Şubat 2017 Salı

NİLGÜN AKIN KOÇAK(1951 - )


1951 yılında Bünyan İbrahim Bey mahallesinde dünyaya geldi. Elbaşı ve Sarıoğlan' da nahiye müdürlüğü yapmış olan merhum Ali Rıza Akın ve Nezahat hanımın üç çocuğundan en büyüğü ve yegâne kızlarıdır. 1957 yılında İlkokul birinci sınıfa önce Sarıoğlan ilkokulunda başlamış yarıyıldan sonra Bünyan Çağlayan ilkokulunda devam etmiştir. Babası Ali Rıza Bey’in çocuklarının eğitim şansını artırmak ve daha iyi şartlarda okumalarını sağlamak için kamudaki müdürlük görevinden istifa edip, ailesiyle birlikte 1958 yılında Ankara'ya yerleşince Nilgün Akın Koçak Çağlayan ilkokulunda ikinci sınıftan ayrılarak tahsiline Ankara’da devam etmek zorunda kalmıştır. Memurluktan ayrılan babası ise serbest çalışmaya başlamıştır. 1962 yılında Ankara Aydınlıkevler ilkokulundan mezun olan Koçak 1962-1963 öğretim yılına Aydınlık evler ortaokulunda başlayıp 1965 yılında bu okuldan mezun olmuştur. Liseye ’de yine 1965-1966 döneminde Ankara Kız Lisesinde başlayan Koçak buradan 1968 yılında buradan mezun olmuştur. Koçak Ankara’da okumasına rağmen, babası Ali Rıza bey tarafından diğer çocuklarıyla beraber her sene tatil aylarında Bünyan'a göndermiş, çocuklarının hem doğal güzellikleri yaşamalarını hem de  akraba ve köken ilişkilerini sıcak tutmalarını sağlamıştır

1969 yılında büyük bir başarı elde ederek, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümüne girmiş, Matematik bölümünden de ek dersler alarak 1974 yılında fizikçi-matematikçi olarak mezun olmuştur. (Merhum Ali Rıza bey ve Nezahat hanımın kızlarının mezuniyetinin hemen arkasından, oğulları Alp Akın İnşaat mühendisi ve Tarık Akın’da Makina Mühendisi olarak mezuniyetleri ile ailelerine gurur kaynağı olmuşlardır.)

Nilgün Akın Koçak mezuniyetten hemen sonra Mühendislik hedeflediği için metal fiziği ve demir nikel karbon alaşımının (paslanmaz çelik) elektron mikroskobunda incelenmesi konusunda tez hazırlamaya başlamış ve aynı anda daha önce staj yaptığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünde Fizikçi olarak kamu görevine başlamıştır.1976 yılında tez çalışmasını tamamlayıp Fizik Yüksek Mühendisi unvanını almıştır.

Çalıştığı Maden Tetkik ve Arama Kurumu’nda ilk yıllar araziden gelen numunelerin radyometrik yöntemlerle uranyum analizinin yapılması görevini üstlenmiştir. Daha sonra o yıllar henüz üniversiteler bilgisayar mühendisi mezun etmediği için bilişim konusunda görevlendirilmiş ve gerekli eğitimleri alması sağlanmıştır. Çalışma hayatı boyunca veri tabanı yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, haritalama, sistem analistliği, sistem yöneticiliği, programcılık, doküman yönetimi ve kurum içi eğitmenlik gibi konularda çalışmış ve 1998 yılında emekli olmuştur.

1999 yılında bir özel bilgisayar şirketinin elemanı olarak proje bazında kuruma geri dönüş yapmış ve bilgisayar ortamında Türkiye'nin ilk metalojeni haritasını hazırlamıştır. Daha sonraları kendisinin de ortak olduğu bilgisayar şirketi aracılığı ile Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün döküman arşiv işinde çalışmıştır. 1950 li yıllardan beri kurumlardan emekli sandığına gelen 10 milyon hizmet dökümanının elektronik ortama aktarılması çalışmasında sistem analistliği, iş akışı takibi ve indeksleme çalışmaları yapmıştır.

Nilgün Akın Koçak halen Ankara'da ikamet etmekte olup, iki çocuk annesidir.  Oğlu Özgür Koçak İstanbul Teknik Üniversitesi makina mühendisliği bölümünü bitirmiş daha sonra aynı okulda bilişim mastırı yapmıştır. Azerbaycan’da yaşamaktadır. Şu an Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Belarus'ta şirketleri vardır. GSM operatörlerine sistemler kurup programlar üretmektedir. Kızı Özge Koçak İstanbul’da yaşamaktadır. Doğuş grubunda mimar olarak çalışmaktadır.

Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: