Giyimiyle, yaşam tarzıyla, insanlara ve özellikle çocuklara olan sevgisi ile bir Bünyan beyefendisi, 1922 yılında Bünyan’a bağlı Musaşeyh köyünde doğdu. 1929 yılında ilk eğitimi için Çağlayan ilkokuluna kayıt oldu. İlkokulu burada tamamlayan Duman, buradan direkt olarak Talas Amerikan Kolejine kayıt oldu. Burada bir süre okudu fakat bir takım nedenlerden dolayı okulu tamamlayamadı. Çocukluğu ve gençliğinin büyük bir çoğunluğu Bünyan’da geçti.
Emek verip çalışma dönemi geldiği zamanda Ankara’ya yerleşti. Ankara’da bir süre Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda teknisyen olarak çalıştı. Ankara iken Tiyatro faaliyetleri ile de uğraştı. Ankara Türk Ocağı Sahnesi’nde William Shakespeare’ın Hamlet Oyununda Prens Hamlet’i oynadı. Ankara MKE iken vatani görevini de burada tamamladı. Askerlik sonrası Karabük Demir Çelik Fabrikalarında çalışmaya başladı. 1946 yılında Nail Bozkurt’un (Nail Ağa’nın ) torunu Lütfiye Onur (Nesli hanımın kızı) ile hayatını birleştirdi.
Evlendikten sonra Bünyan’a yerleşti ve Bünyan Sümerbank Yünlü Mensucat Fabrikasında inşaat sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Sümerbank’ta çalışırken bir yandan da siyasetle uğraştı. Demokrat Parti Bünyan İlçe teşkilatının kuruluşundan sonra Bu partinin yönetiminde yer aldı. Bir dönem Bünyan’da ilk olarak 10. 10. 1954 tarihinde haftalık siyasi ve mizahi “Demokrat Bünyan Gazetesi” ni çıkarttı. kendisi de çıkarttığı gazetenin yazarları arasında yer aldı. Demokrat partiden sonra Adalet Partisi (AP) ve Doğru Yol Partisi (DYP)’ninde teşkilatlarının yönetiminde yer almıştır.
Çok iyi bir hatip ve çok okuyan biri olması nedeniyle çalıştığı Sümerbank ta da öne çıkan bir isim oldu. Sümerbank’ta çalıştığı yıllarda fabrikanın sendika teşkilatını kurdurmak için çok uğraştı ve sendikayı kurdurmakta başarılı oldu. Sümerbank’tan emekli olduktan sonra yün ve halı ticaretiyle uğraştı. Bu işi içinde Bünyan Belediyesi’nin bulunduğu binanın altında bir iş yeri açtı. 2003 yılında Hakk’ın rahmetine kavuştu.
Seyit Duman beş evlat sahibidir. Çocukları sırayla Osman, Mahmure, Bilge, Mustafa ve Belgin’dir
Hasan Yüksel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder