5 Şubat 2017 Pazar

BEKİR ÜNAL (1945 - )



1945 yılında Mullabekirler’den postacı Ahmet ve Cubabalar’dan Saniye Ünalan’ ın evlatları olarak Bünyan’da doğdu. 1952 yılında Bünyan Namık Kemal İlköğretim Okulunda ilk eğitimine başlayan Ünal, evlerinin yanına Atatürk İlköğretim Okulu yapılınca kaydını buraya aldırdı ve 1958 yılında ilköğrenimini tamamladı. İlkokuldan sonra çok istemesine rağmen  ailesinin çok kalabalık olması nedeniyle babası tarafından ortaokula gönderilemedi.

İlkokuldan sonra boş kalan Ünal askere gidinceye kadar bir marangoz atölyesinde çalıştı. 1965 yılında her Türk genci gibi vatani görevini yapmak üzere Denizli 4. Er Eğitim Tugayı 3. Bölüğe teslim olur. Temel askerlik eğitimini aldıktan sonra, İstanbul Haliçoğlu Levazım Okuluna gönderilir. 1967 yılında 24 ay süren askerlik görevini tamamladıktan sonra Bünyan’a döner. Bir iki ay boş gezdikten sonra Köprü’deki evlerinin altında boş duran dükkanı değerlendirdi ve buraya bakkaliye açtı.

Dükkanın bulunduğu yer bütün yolların birleştiği bir kavşaktadır ve o dönemde köprüde iki dükkan vardır. Bu yer yavaş yavaş Bünyan’a gelen bütün köylülerin uğrak yeri olmaya ve bütün köylüler buradan alışveriş yapmaya başlar.  Bekir Ünal’ın dükkanı Köyden hareket edip direkt Bünyan’a gelenlerin veya Bünyan’a uğrayıp Kayseri’ye gidenlerin ve Kayseri’den köyüne giden bütün köy otobüslerinin ve köylülerin uğrak yeri adeta bir terminali olur. Bünyan’dan alış veriş yapanlar yanlarında yük taşımamak için yüklerini, emanetlerini Bekir Ünal’ın dükkanına bırakır gönül rahatlığı ile diğer işlerini yürütürlerdi. Yine farklı köylerden gelenlerin buluşma yeri de buradır. Yine Bekir Ünal Bünyan’ın bütün köylerinin postanesidir. Bekir Ünal’ın babası postacı olduğu için ilk zamanlar köylere gelen mektupları Bekir Ünal’ a bırakır oda mektupları sahiplerine verirdi. Bu şekilde başlayan mektup dağıtımı daha sonra özel bir adres halini alır. Türkiye’nin her tarafından Bünyan’ın köylerine gelen mektupların adresi “Bekir Ünal Eliyle Falan Kişiye” diye başlar, bu şekilde hem mektuplar hem de her türlü para ve koli gibi emanetlerde Bekir Ünal’a bırakılmaya başlar. Bekir Ünal’ın dükkanı ayrıca köylülerin bekleme yeridir. Bünyan’a gelenler özellikle kadınlar köylerine dönecek olan otobüsleri burada beklemeye başlamışlardır.

Yıllardır Bünyan’a bağlı köylerin yükünü çeken ve adeta bir terminal olan Bekir Ünal’ın dükkanı artık köylülerin çok fazla uğradı yer olmaktan yavaş yavaş çıkmaktadır. Bu günlerde ise Bekir Ünal’ın değimi ile “Huzur Evi” vazifesini görmektedir. Çok sevilen bir kişilik olduğu için özellikle yaşıtlarının ve sevenlerinin uğrayıp sohbet ettiği bir yerdir.

Kişiliği karakteri ve yardımseverliliği ile tüm Bünyanlıların sevdiği biri olan Bekir Ünal, 1972 yılında Rıfat Kayar’ın kızı Melahat hanım ile hayatını birleştirdi.  1992 yılında kutsal topraklara giderek Hacı oldu. Kutsal yerleri gezmeyi adet haline getiren Bekir Ünal her yıl mutlaka bir haftalığına Bünyan’dan ayrılır Türkiye’nin kutsal mekanlarını ziyaret eder.  

Bekir Ünal, Pınar Başpınar (Ankara’da) ve Gonca Çakmak (Amerika’da) adında iki kız babasıdır.

Hasan Yüksel.        

Hiç yorum yok: