1 Mart 2019 Cuma

MEHMET ÖZHASEKİ (1957 - )

Mehmet Özhaseki, 1957 yılında Kemal ve Şükran Hanımın evlatları olarak Kayseri'de dünyaya geldi. Aile lakapları Hasekiler’dir. 1970 yılına kadar Karakebap olan soyadlarını, Özhaseki olarak değiştirmişlerdir. İlkokulu Mustafa Özgür İlkokulunda tamamlayan Özhaseki, Ortaokul öğreniminden sonra Kayserililerin ticaret ve el zulmü görmesi gerekli anlayışı gereği babası tarafından sokakta meyve sebze satmaya yönlendirildi. Bir süre sokaklarda sebze meyve sattı. Ticarete yatkın olmasına rağmen okumayı tercih etti.

İmam Hatip lisesinde öğrenimini sürdürürken, dördüncü sınıfta askeri liseye gitmeye ve pilot olmaya karar verdi. Bu amaçla derslerine ağırlık vererek okulunu başarılı bir şekilde tamamladı. Üniversite sınavlarına girebilmek içinde fark derslerini almaya karar verdi ve Sümer Lisesinden düz lise diploması aldı. İlk yıl girdiği sınavda kazandığı okulu beğenmediği için yeniden sınava girmeye karar verdi ve bu amaçla Ankara’da bir dershaneye kayıt oldu. Burada Kayseri Yurdunda kaldı. Buradayken siyasi olayların içinde yer aldı. Yeniden girdiği sınav sonucunda,  Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü kazandı.

Mühendislik fakültesinde okuduğu yıllarda üniversitede yaşanan öğrenci olayları nedeniyle gözaltına alındı. Üç yıl öğrenime ara verdiği için okuldan kaydı silindi. 1977 yılında yeniden girdiği üniversite sınavları sonucunda en yüksek puan ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Siyasi olaylar nedeniyle ve babasının trafik kazası geçirmesiyle onun yerine işlerine bakmak zorunda kaldı. Bu nedenle iki yıl öğrenime ara verdi ve üçüncü yıl okula devam etti. Bu yıllarda İstanbul’da topladığı parça bezleri Kayseri’ye gönderip okul harçlığını da çıkardı. Burada okurken Neşe hanımla tanıştı ve düşüncesine yakın bulduğu için onunla nişanlandı. Okul dışında Semiha Ayverdi ve Cemil Meriç’in sohbetlerine katılmayı ihmal etmedi.

Üniversite eğitiminin ardından Avukatlık stajını Kayseri Adliyesinde yaptı. Bu sırada nişanlı bulunduğu Neşe hanım ile 19 Ağustos 1982 yılında evlendi. Evlendikten sonra ticaretten yıpranmış olmasına rağmen aldığı fikirler üzerine babasının yanında ticarete devam etti. Mehmet Özhaseki, avukatlık yapmadı.

Avukatlık Stajı sonrasında tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçti. 1994'e kadar Tekstil Ticareti ile ilgilendi. 1980 sonrasında 10 sene kadar sosyal amaçlı vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev aldı. Kayseri'de ilk aşevi faaliyeti, öğrencilere karşılıksız burslar ve kış aylarında yakacak fonu gibi faaliyetlerin içinde bulundu.

1991 yılında Refah Partisi tarafından milletvekilliği adaylığı teklifi gelmesine rağmen, sıcak bakmayarak kabul etmedi. Refah Partisi Özhaseki’nin peşini bırakmadı. Kendi rızası dışında il yönetimine yazdı. Bu durumu gazetelerden öğrenip istifa etme girişimini Memduh Büyükkılıç’ın ricasıyla razı oldu. 27 Mart 1994 mahalli seçimlerinde Rahmetli Erbakan tarafından, Melikgazi Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi ve kazandı. 1994 -1998 yılları arasında Melikgazi ilçesinde hizmet verdi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olan Şükrü Karatepe’nin 10 Kasım 1996 tarihinde yaptığı konuşmadan sonra başkanlığının düşürülmesiyle  23 Haziran 1998 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan seçimle Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na getirildi. 18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2001 yılında Ak Partiye geçti.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde büyükşehir belediyeleri arasında %70.2 gibi rekor bir oyla 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ve 30 Mart 2014 seçimlerinde aday olup %60'larda oy alarak 5. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.

Başkan Özhaseki 5. kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek Kayseri tarihinde bir ilke de imza atmış oldu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı süresince yaptığı çalışmalar, hizmet anlayışı ve şehirleşme konusunda ortaya koyduğu vizyon sayesinde Türkiye için “model şehir” ve başkanlar için “örnek başkan” gösterildi.

Büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerinden 350 nin üzerinde üyesi olan Tarihi Kentler Birliği'nin 2004-2011 seneleri arasında 7 sene başkanlığını yapan Mehmet Özhaseki, TKB'nin yurt içinde ve yurt dışında kurumsal kimlik kazanmasında ve yurt çapında birçok tarihi eserin ayağa kaldırılmasında büyük rol oynadı. 115.000 kilometre karelik alanı ile Türkiye’nin en büyük meydanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanını yeniden düzenledi. Erciyes Üniversitesine devredilen ve imkansızlıklar yüzünden bir türlü restore edilemeyen 7 adet tarihi Kayseri Evini 20 yıllığına üniversiteden alarak restore ettirdi ve bölgede Tarihi Kayseri Mahallesinin yeniden oluşmasını sağladı. Yamula Barajı’nın yapılmasına ön ayak odu ve bu sayede Kayseri küçük bir iç denize kavuştu. Yine başkanlığı döneminde el atmış olduğu raylı sistem, Erciyes Dağı projesi, Mazakaland ve daha bir çok proje ile Kayseri’nin önemli bir kent olmasını sağladı.

Ak Parti’nin 3 dönem kuralından sonra, Ak Parti MKYK’sı üç dönem üst üste belediye başkanlığı yapanların arasından sadece Mehmet Özhaseki vekillik için müracaat edebilir istisnası getirdi. Bu istisna üzerine 10 Şubat 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa etti Kayseri’den birinci sırada milletvekili adayı oldu. 7 Haziran 2015’te yapılan seçimle 25. Dönem Kayseri Milletvekili Seçildi.

12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AK Parti Olağan Büyük Kongresi'nin ardından yenilenen parti vitrininde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak yer aldı. 1 Kasım 2015 tarihinde yinelenen genel seçimlerde tekrar seçilerek 26. Dönem Kayseri Milletvekili oldu.

Ahmet Davutoğlu başbakanlıktan istifa ettikten sonra Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümette, (23 Mayıs 2016) Çevre ve Şehircilik bakanı olarak yer aldı.  24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Başkanlık seçimleri ile birlikte Aka partiden yeniden aday olan Özhaseki bu seçimlerde de  27. Dönem Kayseri Milletvekili seçildi. 9 Temmuz 2018 tarihinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Şehircilik ve Çevre Bakanlığını Murat Kurum’a devretti. 27 Kasım 2018 tarihinde Ak Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu açıklandı.

Mehmet Özhaseki, Neşe Hanım ile olan evliliğinden 1983 doğumlu Elif (Kemaloğlu), 1985 doğumlu Enes, 1986 doğumlu Merve ve 1992 doğumlu Zeynep adında dört çocuk sahibidir. İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Hiç yorum yok: