19 Mart 2019 Salı

MUNİS DÜNDAR (1961 - )


Erciyes Üniversitesinde Tıbbi Genetik profesörüdür. Aynı zamanda Türkiye Tıbbi Genetik ana bilim dalıbaşkanı ve Türk bilim insanıdır. Erciyes Üniversitesi Tıbbi Genetik bölüm başkanı ve kurucusu olup, tıp literatürüne 4 genetik sendrom tanımlamıştır.

Prof. Dr. Munis Dündar 1961 yılında doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Kayseri’de bitirdi. 1979 yılında başladığı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1985 yılında mezun oldu. 1990-1994 tarihleri arasında Glasgow Üniversitesinden Doktora diplomasını (PhD), 1996 yılında Uzman Doktorluk derecesini Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bilim Dalından aldı. 1997 – 2002 yılları arasında Erciyes Üniversitesinde Doçent olarak görev yürüttükten sonra, 2002 yılında Aynı Üniversitede Tıbbi Genetik Profosörü olarak görevine devam etmiştir.  2006-2010 tarihlerinde İtalya Perugia Üniversitesinde Biyoteknoloji dersleri verdi. 

2003 yılında Bilimsel Atıf İndeksi'ne (SCI) giren dergilerde en fazla yayın ödülü sahibi olan Dündar, 2011 yılında da European Biotechnology Thematic Network Association`` hizmet ödülü’nü almıştır. 

Prof.Dr. Munis Dündar, omurga eğriliği doguştan ya da sonradan olan körlük ve uzun parmak rahatsızlıklarının bir arada seyrettiği yeni hastalık sendromunu 1997 yılında ‘Dündar ATC Sendromu’ ve 2001'de de ‘Dündar Akropektoral Sendromu” adlarıyla ilk kez tanımladı. Prof.Dr. Munis Dündar, bu sendromlara adını vererek, tıp literatürüne girdi.

Dört farklı genetik hastalık tanımlayarak; tıp literatürüne katkıda bulundu. 70’ten fazla yayını uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış; 2009-2010 yılları arasında Tıbbi Genetik Derneği Başkanı olarak görev yapmıştır. Hâlen de Avrupa Biyoteknoloji Derneği Başkanı olarak gerek yurtiçi gerekse yurtdışı birçok uluslararası katılımlı kongreler, sempozyumlar ve toplantılar düzenlemektedir. En son Nisan 2018 yılında olmak üzere 4 kez Avrupa Biyoteknoloji Derneği (EBTNA: European Biotechnology Thematic Network Association) başkanlığına seçilerek bu alanda da üstün çalışmalarıyla rekor kırmıştır. Ayrıca, Avrupa ve Amerika’da yapılan birçok bilimsel platforma konuşmacı olarak davet edilmekte ve bilimsel faaliyetlerini dünyadaki bütün araştırmacılarla paylaşmaktadır. 

Prof. Dündar hâlen, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı görevini devam ettirmektedir.


Hiç yorum yok: