23 Ocak 2017 Pazartesi

TURAN ALTAY

TURAN ALTAY  (1936  -     ) 

1936 yılında Yusuf ve Şerife Altay’ın altıncı ve en son çocukları olarak Bünyan İbrahim Bey Mahallesi’nde dünyaya geldi. Üç yaşında iken babasını kaybederek yetim kaldı. İlk eğitimine Çağlayan İlkokulunda başladı ve buradan 1946 yılında mezun oldu. İlkokulda öğretmeni Tefik Mutlu’dur (Dr. Erdal Mutlu’nun Babası.) 

Turan Altay ilkokul’dan sonra okumak istediyse de okuyamadı. Bir süre sonra Sümerbank Yünlü Mensucat Fabrikasında çalışmaya başladı. 7-8 ay burada çalıştıktan sonra sanat öğrenmek için İstanbul’da bulunan ağabeyi rahmetli Baki Altay’ın yanına gitti. Beşiktaş’ta o dönem meşhur olan kunduracı Kamil Usta’nın yanında bir süre çalıştı. Ailenin en küçüğü olduğu için anne hasretine dayanamayarak bir süre sonra tekrar Bünyan’a döndü fakat Bünyan’da iş bulma imkânı çok kısıtlı olduğu için bir iki yıl sonra tekrar İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. İstanbul’da çalışan akrabalarından yardım alarak, daha sonra kayınpederi olacak olan rahmetli Amir Tuncel ile Çerkez Mehmet Aksoy’un yanında çalışmaya başladı ve iyi bir boyacı ustası oldu. Bu dönemde İstanbul’da esnaflık yapan ve çalışan birçok Bünyanlının kaldığı Madam hanına yerleşti. İstanbul’da o dönemin müteahhitlerinden Nihat Ünalan ve Hulusi Tiryaki’den boya ve tadilat işleri almaya başladı. Akrabalarının da desteği ile iyi bir ekip kurarak 1953 yılında Dolmabahçe Sarayı, Heybeliada Sanatoryumu, Yalova Atatürk Köşkü’nün işlerini ve Yassıada’daki bazı işleri alarak iki yıl gibi bir sürede teslim etmiştir.
  
Askerlik görevini 1955 yılı sonunda Erzurum’da yerine getirmiştir. 1957 sonunda askerliğini tamamlayan Altay, dönüşünde gurbete gitmeyip Bünyan da Yukarı mahallede, Halit Ağa’nın kahvehanesinin yanında mahalle bakkalını açmıştır. 1958 yılında Amir Tuncel’in kızı Zübeyde hanımla evlenmiş daha sonra işlerini büyüterek çarşı meydanında o dönemde çok yaygın olan manifatura işine girmiştir. Altay işlerinin büyümesi üzerine1966 yılında İstanbul’un Fatih İlçesi’nde eniştesi ile birlikte bugünkü Elibüyükler Mağazasını kurmuştur.

İş hayatını 1986 yılına kadar devam ettirip kendisini emekli ederek ticari hayattan çekinmiştir. İş yerlerini de oğullarına bırakmıştır. Turan Altay Bünyan aşığı olup,  hayırsever  bir iş adamıdır. Her yıl memleketine gelip dostları ile özlem giderir ve hayrat yapmayı çok sever. Dönemin belediye başkanı rahmetli Ahmet Toktaş zamanında İbrahimbey mahallesindeki Konağın komple parke işlerinin yapılmasını sağlamış, dedesinin hayratı olan Devrişağa Camii’nin 1985 den bu yana her türlü bakım ve ihtiyaçlarını karşılamış ve halen karşılamaktadır. Yine o dönemde camiye çıkan yolun bütün tadilatını yaptırmıştır. Bu hizmeti karşılında dönemin belediye başkanı ve belediye meclisi tarafından sokağın adı “Turan Altay Sokağı” olarak değiştirilmiştir. Bünyan da değişik yerlerde üç adet çeşme yaptırmış, Sümer Mahallesi’ndeki Yumrukaya Camii’nin yapımında katkısı olmuştur. Hayırseverliği ile tanınan Altay, Bünyan’dan hiçbir zaman yardım elini çekmemiş, Namık Kemal ve Çağlayan ilkokullarında da kermesler düzenleyerek okulların bakım ve ihtiyaçlarını tamamen üstlenmiştir. 

Halen İstanbul’da ikamet eden hayırsever hemşerimiz, Hakan, Amir, Gülay, Nuray adında dört çocuk babasıdır.

Hasan Yüksel.

Hiç yorum yok: