16.10.1936 tarihinde, Konaklı sülalesinden Ömer Neşet ve Şaheste hanımın çocuğu olarak Bünyan’da doğdu. İki büyük ağabeyi (H. İbrahim Ve Nafiz Arar) ve iki ablasından (Hanım ve Alem ) sonra ailenin en küçük çocuğudur.
İlk eğitimine 1943 yılında Bünyan Çağlayan İlkokulunda başladı. 1948-1949 Eğitim öğretim yılında ortaokula Bünyan Ortaokulunda devam etti. Ortaokuldan sonra, 1951 – 1952 öğretim yılında Kayseri lisesine kayıt yaptırarak öğrenim hayatına burada devam etti. O yıllarda içinde hep asker olma arzusu vardı. Lise öğrenimi görürken askeri okula gitmek için müracaat etti. Subay okulu için yaşının 8 ay büyük olması nedeniyle astsubay okuluna kabul edildi. 1952 yılında askeri okul için Eskişehir Askeri Lisesinde bir yıl kurs eğitimi aldı. 1953 yılında yeni kurulan İzmir Hava Meydan Tesis Bakım Teknik Okul Komutanlığına öğrenci olarak girdi. Sonradan kayın biraderi olacak olan Erdoğan (Gürkan) ile aynı sınıfta ve aynı dalda üç yıl süren eğitimini tamamladıktan sonra 1958 yılında ilk görev yeri olan, Kütahya Hava Er Eğitim Tugayına Astsubay Çavuş olarak tayin oldu.
1959 yılında senelik iznini kullanarak Bünyan'a gittiğinde bir vesile Naci ağanın kızı Cihan hanımla evlendi. Çocukluk arkadaşı ve aynı zamanda astsubay okulunda devresi olan rahmetli Erdoğan (Gürkan) kayın biraderi olmuştu. Bu yüzden birazda utanarak Erdoğan'ın
yüzüne uzun bir zaman bakamamıştı.
1966 yılında Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezine, üç yıl sonra ise Konya 3 ncü Ana Jet Üs Komutanlığına uçak bakım teknisyeni olarak tayin edildi. 1974 Kıbrıs barış harekâtında üstün hizmet takdir belgesi aldı. Sonraki yıllarda Amerika’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargo nedeniyle Türk uçakları için büyük bir önem arz eden ve uçakların uçuşunu engelleyen bir malzemenin çözümünü gerçekleştirerek TSK olan katkısı nedeniyle mucitlik brövesi aldı.
1978 yılında severek yaptığı askerlik görevinden emekli oldu. Kayseri’ye dönmeyi çok istese de, o yıllarda yaşanan anarşik olaylarından dolayı Konya’da; Üniversite eğitimini sürdüren kızını yalnız bırakmamak amacıyla Kayseri’ye dönemedi. Sonrasında sırasıyla diğer çocuklarının da Konya’da üniversite eğitimi almaları neticesinde Konya’ ya iyice yerleşmek zorunda kaldı. Kısa bir dönem ticarete atıldı ve inşaat dekorasyon işleri ile uğraştı. Aynı zamanda Konya Çocuk Esirgeme Kurumunda Vakıf Başkanlığı yaptı. Buradaki hizmetleri ve başarılı iyileştirme çalışmalarından dolayı o dönemde kurumu ziyaret eden Kenan Evren tarafından kendisine daha sonra takdir belgesi gönderildi.
Tündoğan Arar’ın, Nurgül, Ayşenur ve Ömer Neşet isminde 3 çocuğu ve 4 torunu vardır. Şu an Konya’da emekliliğin tadını çıkarmakla beraber Kayseriyi ve Bünyan'ı fırsat buldukça ziyaret edip mümkün olduğu kadar hasret gidermeye çalışmaktadır.
Hasan Yüksel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder