19 Ocak 2017 Perşembe

SALİH ALTINTOP (1943 -     )
13.05.1943 yılında Mehmet ve Tenzile çiftinin 4. çocuğu olarak Kayseri'nin güzide ilçesi Bünyan'da doğmuştur. İlk eğitimine Çağlayan İlkokulunda başladı. 1956-1957 öğretim yılında buradan mezun oldu. Aynı yıl içerisinde 14 yaşındayken babasını kaybederek yetim kaldı. İlkokuldan sonra Bünyan Ortaokuluna kaydını yaptırdı. Buradan 1961-1962 öğretim yılında mezun oldu.

Mezun olduktan sonra ideali tekniker olmaktı. Bu amaçla  Kayseri Sanat Okulu motor ve Plaza bölümüne kaydını yaptırdı.O dönemde Bünyan’dan sabah saat06:00’da otobüs kalkar,  akşam saat 15:00-16:00 sıralarında Bünyan’a dönerdi. Bu saatten sonra bir daha Bünyan’a  araba bulmak imkânsızdı. Gidiş geliş zor olacağı için  öğrenci pansiyonunda kalmayı düşündü.  Yıllık 750 lira pansiyon  ücretini  temin edemeyince kayıt yaptırdığı okulundan  kaydını sildirmek zorunda kalmıştır. O dönemde bir ihtiyar annesi var olduğu için onun da emekliliği veya mal varlığı yoktu. O günden bugüne Salih Altıntop bu okulu okuyamadığı için hep üzülmüştür. İstediği okula gidemeyen Altıntop bunun üzerine askerlik çağı gelinceye kadar, ağabeyinin yanında çalıştı.

1964'te 58'inci Topçu Tugayı Temel Taburu 3. Grupta  temel eğitimini gördü. Burada Onbaşı oldu, arkasından Burdur 58  Topçu Tugayı Özel Eğitim Tugayı’nda ileri gözetleyici eğitimi gördü ve burada çavuş olarak askerlik görevini yerine getirdi. 1966 yılında 24 ay askerlik vazifesini  yaptıktan sonra terhis oldu.

Askerlik dönüşü bir müddet  ağabeyi ile  serbest çalıştıktan sonra  1969 yılında Bünyan Belediyesi'ne tahakkuk ve tahsil memuru olarak atandı.1971 yılında  İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün  açmış olduğu 18. muhasebe kursuna Bünyan Belediyesi tarafından gönderilerek katılımı sağlanmıştır. Altıntop açılmış olan bu kursta başarı göstererek  sertifikasını almıştır. Burada aldığı sertifika ile  1974 Ekim ayı sonuna kadar Bünyan Belediyesi'nde muhasebe memurluğu ile birlikte  nikâh memurluğunu da başarı ile yürütmüştür.  Bu başarılarından dolayı,  zamanın Belediye Başkanı Mehmet Özdoğan ile Belediye encümeni tarafından takdirname ile ödüllendirilmiştir.

1974 yılı  Kasım ayında Bünyan Halk kütüphanesinde Boş bulunan Kütüphane Müdürlüğü'ne naklen tayin edilmiştir. Altıntop  burada da büyük bir başarı göstererek  kütüphanenin  7000 olan kitap adedini  Bünyanlı hemşerilerinin desteğini de alarak 12 bine yükseltmiştir. Kütüphanedeki bu üzgün çalışmalarından ve başarılarından dolayı Bünyan  Kaymakamlığı tarafından takdirname ile taltif edilmiştir. Altıntop 1992  Mayıs ayına kadar kütüphanenin sorumlu yöneticisi olarak çalışmış be buradan emekli olmuştur.

Altıntop Kütüphaneden emekli olduktan sonra,  Buram buram memleket kokan 1540'ın üzerinde şiirler yazmıştır.  Halen şiir yazmaya devam etmektedir.  Bu yazmış olduğu şiirlerin  300'den fazlası Bünyan’a aittir. Şair Salih Altıntop  aşağıdaki dörtlükten de anlaşılacağı üzere Bünyan aşığıdır.

Şeşe Bağları
Kepez'in Eteğinde üzüm bağları
Çağlayıp akar Horhorun suları
Rengini yükünü almış da asmaları
Kınalı eller üzüm kesiyor Bünyan'da

Salih Altıntop’un Babası Mehmet Altıntop Bünyan’ın İstiklal Gazilerindendir. Baba Mehmet Altıntop çok uzun süre askerlik yapmış olup, ilk olarak Çanakkale savaşına Topçu Çavuşu olarak katılmıştır. Ardından Kurtuluş Savaşında Sakarya, Dumlupınar, Eskişehir, Afyonkarahisar ve İnönü cephelerinde ülkenin kurtuluşu için topçu çavuşu olarak savaşlara katılmıştır. Ayağının birine şarapnel parçası  isabet etmiş olup topal olarak İstiklal Gazisi olmuştur 14 sene Savaş kapılarında başarılı askerlik vazifesini deruhte etmiş, askerlikten terhis olduktan sonra 1957 yılında Allah'ın rahmetine kavuşmuştur.

Salih Altıntop  iki kız iki erkek  evlat sahibi  olup,  büyük kızı İngilizce öğretmeni,  büyük oğlu Kayseri Sağlık Müdürlüğünde Çevre Sağlığı Teknisyeni,  Küçük Kızı ev hanımı olup, en küçük oğlu ise  Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık memuru dur.

Salih Altuntop 01.08.2023 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Hasan Yüksel

Hiç yorum yok: