17 Şubat 2013 Pazar

ERCİYES, TÜRKİYE'NİN EN UZUN ÖMÜRLÜ DERGİSİ




Türk kültürünün önemli mihenk taşlarından, aynı zamanda Anadolu’nun en uzun ömürlü dergisi olma rekorunu elinde bulunduran Erciyes Dergisi’nin Nisan ayında 400. Anıt Sayıya ulaşması Anadolu dergiciliği için büyük bir başarının örneğidir. Bu başarı uzun yıllar bıkmadan usanmadan, dişiyle tırnağıyla bu dergiye ömürlerini veren başta sayın büyüğüm Nevzat Türkten ve sevgili ağabeyimiz Âlim Gerçel’e aittir. Benimde yazılarıma sayfalarında yer vererek onurlandıran Erciyes Dergisi yöneticilerine şükran borcumuz hiçbir zaman ödenemez.
        “Erciyes gibi başımız dik, alnımız ak olsun” felsefesine bağlı kalarak dergiyi maddi zorluklara rağmen ayakta tutmak ve yayın ilkelerinden hiçbir şekilde taviz vermeden ilk sayıdan son sayıya kadar ilkelerine bağlı kalmak bu insanlar için başarılmaz olanı başarmaktır. Yurt dışından ve Türkiye’nin her yerinden, birçok yazara, sayfalarında yer veren Erciyes Dergisi, özellikle akademik kariyere sahip hocalarımızın da tercih ettiği bir dergidir. İlim, sanat, kültür, fikir, şiir ve akademik araştırmalar bu derginin sayfalarında en çok yer alan yazılardır. 1978 yılından bu yana özellikle Türk kültürüne önemli bir katkıda bulunan dergiye devletimizin destek vermemesi ise Türk kültür yayıncılığı adına büyük bir kayıptır. Devletin tek yapacağı şey bu dergiye kütüphanelerde yer vermektir. Böylece kendi imkânları ile ayakta durmaya çalışan bu dergi uzun yıllar boyunca da çıkmaya devam edecektir. İkinci bir çözüm ise özellikle üniversitelerimize ve kültür gönüllülerine dağıtılan bu dergiye hayırsever iş adamlarımızın reklam vermesidir. Böylelikle iki tarafta reklam işinden kazançlı çıkacaktır.
          Türk insanı ve Türkiye için büyük bir kazanç olan Erciyes Dergisi’nin Nisan Ayında çıkacak olan 400. sayısını şimdiden kutluyorum.  Tüm maddi zorluklara rağmen bu güne kadar bu dergiyi ayakta tutarak birçok nesle ilim irfan aktaran ve aktarmaya devam edeceğine inandığım sevgili ağabeylerimi de canı gönülden kutluyorum.
                                                                                                            Araştırmacı Yazar – Şair
                                                                                                                  Hasan YÜKSEL   

Hiç yorum yok: