29 Mart 2013 Cuma

HACILAR İLÇESİ


İlçe Kaymakamı: Hauk SEZEN                   Tel. sant: 0 352 442 15 01
Belediye Başkanı: Bilal ÖZDOĞAN             Tel. sant: 0 352 442 12 25 
İlçe Nüfusu: 20.896
Yüzölçümü km2:  208
İl Merkezine Uzaklığı: 11 km.


İlçenin Tarihi 
Ağcalı cemaatine bağlı Hacılar Oymağı, Türkistan’dan Anadolu istikametine doğru yapılan göçler sonucunda ilk olarak Çukurova ve havalisini vatan tutmuştur. İlk zamanlar Toros Dağlarını yaylak olarak kullanan Hacılar oymağı XV. Yüzyılın ortalarına değin yapılan göçler sonucunda Anadolu’da nüfus yoğunluğunun artması sebebiyle hem Anadolu’daki ticaret yolunun kuzey-güney istikametinde uzanmasından dolayı hem de doğal yolların bu istikamette olmasından ötürü Erciyes Dağı ve civarını yaylak hayatı için mekân tutmuşlardır. XVI. yüzyıla gelindiğinde Adana ve havalisinde meskûn olan Hacılar Oymağına mensup iki büyük aile arasında kız meselesinden dolayı kavga çıkmış; konar-göçer hayat süren bu iki aile arasındaki tartışmaların önü alınamamış ve nihayetinde vaka bir kan davası haline dönüşmüştür. Bunun sonucunda kan davasının bitmesini isteyen aileler Erciyes Dağı ve civarına göç etmişler ve günümüzde Sakar Eşmecik Bağları dâhilinde bulunan dört kuyular mevkiine yerleşmişlerdir. Sesli Dağı, Dört Kuyular ve Köşe Beğendik civarına yerleşen Hacılar halkı, burada bir köy kurmuşlardır. Daha sonra hem doğu yönünden gelen Avşar atlılarının baskısından hem de su sıkıntısının hat safhaya ulaşmasından dolayı bugünkü Hacılar’ın bulunduğu yere yani eski yerleşim yeri olan dört kuyuların yaklaşık olarak 8-10 km daha doğusuna taşınmışlardır. Osmanlı Tahrir Defterlerine göre Hacılar köyü Cebel-i Erciyes Nahiyesine bağlı köylerden birisini oluşturmaktadır. Tahrir kayıtlarına göre XVI. yüzyılda malikânesi vakfa, divanisi tımara tahsis edilen Hacılar köyünden padişahın hükmü doğrultusunda Avarız vergisi alınmamaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti döneminde gelişmesine devam eden Hacılar köyü, gelişmesi mukabil 1930 yılında Belediye 1931 yılında da Nahiye olmuştur. 16.05.1990 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3647 sayılı kanunla ilçe olmuş ve 09.09.1991 tarihinde fiilen faaliyete başlamıştır. 01.01.2005 tarihi itibarıyla da Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil olarak Kayseri’nin beş merkez ilçesinden biri olmuştur.


Coğrafi Yapı:

Kayseri ili merkezine uzaklığı 11 km. olan ilçenin merkez rakımı 1350 m. olup İlçe, Kayseri ilinin güneyinde, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur. Erciyes Dağının önemli bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. İlçenin kuzeyinde ve doğusunda Melikgazi ilçesi, güneyinde Develi ilçesi, batısında İncesu ilçesi bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde Erciyes Dağı dâhil olmak üzere irili ufaklı 15 civarında dağ bulunmaktadır.

İlçe arazisi küçük ekim alanları ve bahçeler dışında genellikle volkanik kaya ve tepelerden oluşmaktadır. Arazi, yapı itibariyle güneyden kuzeye, batıdan doğuya doğru eğimlidir. Ancak doğa güzelliği, mesire yerleri, bağ ve bahçeleri ile gezilip görülmeye değer bir ilçedir. İlçenin 208 km2 yüzölçümü bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde kayda değer akarsu ve göl bulunmamaktadır. İlçemiz tipik bir karasal iklime sahiptir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Ayrıca ilçemizin bitki örtüsü bozkırdır.

Hacılar Çevresinde yer alan dağlar :

Erciyes Dağı, Lifos Dağı, Çarık Dağı, Selim’in Kartın Dağı, Sesli Dağı, Boz Dağı, Süt Donduran Dağı, Oğlakkıran Dağı, Kefeli Dağı, Peri Kartını Dağı, Yanık Dağı, Kızıl Tepe Dağı, Hasan Dağı, Üç Tepeler Dağı, Guskunkıran Dağı.

Hacılarda halk tarafından ziyaret edilen ve kutsal sayılan yerler 1. Erenler Türbesi : Erenler Mevkisindedir. 2. Hasan Dede Türbesi : Hasın Dağı Mevkisindedir. 3. Sakar Dede Türbesi : Beğendik Mahallesinde ve Dört Kuyular Mevkisindedir. 4. Sesli Dede Türbesi : Sesli Dağı üzerindedir. 5. Şıh Arslan Dede Türbesi : Şıh arslan Dağı üzerindedir. 6. Gelincik Kayası : Kelyazı Mevkisindedir.

İdari Yapı:

İdari bakımdan önceleri Kayseri Merkez İlçeye, daha sonra ise Melikgazi İlçesine bağlı olan Hacılar, 18.05.1990 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3647 sayılı kanunla ilçe olmuş ve 09.09.1991’de resmen faaliyete geçmiştir. İlçe, Kayseri  İlinin güneyinde, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur. Erciyes Dağının önemli bir bölümü ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlçenin kuzey ve doğusunda Melikgazi İlçesi, güneyinde Develi İlçesi, batısında İncesu İlçesi bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde Erciyes Dağı dahil olmak üzere irili ufaklı 15 civarında dağ bulunmaktadır. Hacılar İlçesi Merkez Belediye, 10 Mahalle ve 2 Köy Muhtarlığından oluşmaktadır.

Belediye: Merkez Belediyesi haricinde belediye yoktur. 2007 yılı bütçesi 5.000.000,00 YTL, gerçekleşen gelir 3.209.634,02 YTL, gerçekleşen gider 3.205.520,89 YTL’dir. 2008 yılı bütçesi 4.250.000,00 YTL, gerçekleşen gelir 3.540.338,87 YTL, gerçekleşen gider 3.819.113,20 YTL’dir. 2009 yılı bütçesi 4.000.000,00 TL, gerçekleşen gelir 3.185.045,49 TL, gerçekleşen gider 3.348.210,38 TL’dir. 2010 Yılı Bütçesi 4.000.000,00 TL’dir. 12 memur, 3 sözleşmeli, 35 kadrolu işçi olmak üzere, toplam 50 personel bulunmaktadır. 2009 yılında 63 adet inşaat ruhsatı ve 38 adet Yapı Kullanma İzin Belgesi verilmiştir. Ayrıca kaçak ve çirkin yapılaşmayı önlemek için imar çalışmalarına gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Belediye makine parkında 3 adet binek otomobil, 1 adet dolmuş, 1 adet temizlik aracı, 1 vidanjör aracı, 5 adet kamyon, 6 adet iş makinesi, 1 adet yolcu otobüsü, 2 adet kamyonet aracı, 1 adet su taşıma tankeri, birisi yıkama birisi taşıma olmak üzere 2 adet cenaze aracı bulunmaktadır. İlçe merkezindeki 10 adet mahallenin isimleri şöyledir: 1. Akdam Mahallesi 2. Akyazı Mahallesi 3. Aşağı Mahalle 4. Beğendik Mahallesi 5. Orta Mahalle 6. Yediağaç Mahallesi 7. Yeni Mahalle 8. Yukarı Mahalle 9. Erciyes Mahallesi 10. Hürmetçi Mahallesi (5216 sayılı yasa ile köyden mahalleye dönüştü) b) Köyler: İlçe Merkezine bağlı 2 köy ve 4 mezra bulunmakta olup, isimleri şöyledir 1-Sakar çiftliği Köyü 2-Karpuz sekisi Köyü a) Gerbula Mezrası b) Kuyucak Mezrası c) Kızlarpınarı Mezrası d) Kayaönü Mezrası Hürmetçi Mmahallesi ve Karpuzsekisi köyleri birbirine çok yakın olup ortak sınırları paylaşmaktadırlar. İlçe merkezi ve köyleri arasında ulaşım için yol bağlantıları mevcuttur. Bunların tamamı asfalt seviyesinde bitirilmiştir. Bütün köylerde elektrik, telefon ve su şebekesi vardır. Köylerimizdeki halkın geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Belde Ve Köyler
Karpuzsekisi
Sakarçiftliği Köyü

Ulaşım:


Hacılar İlçesine her 15 dakikada bir Büyükşehir Belediyesine bağlı otbüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Otobüsler Kiçikapı mevkiinden hareket etmektedir.


Ekonomik Yapı:

Halk önceleri bağcılık, tarla ziraat, hayvancılık ve el sanatları ile meşgul iken, günümüzde sanayi ve ticaret ön plana çıkmıştır. İlçe arazisinin genelde engebeli olması nedeniyle, İlçe merkezinde bağcılık ve meyvecilik ağırlık kazanmaktadır. İlçeye bağlı köylerde ise hayvancılık ve hububat tarımı yapılmaktadır. Halkın büyük bir çoğunluğu geçimini sanayi işkollarından sağlamaktadır. 1999 yılında Hacılar Özel Organize Sanayi’nin kurulmasıyla Türk sanayisinde Hacılar kendine özel bir yer bulmuştur. Hacılar, sanayi yatırımları bakımından Türkiye’nin en gelişmiş ilçeleri arasındadır. Kayseri Organize Sanayi Bölgesinin önemli bir bölümü ilçe sınırları içerisinde olup, değişik alanlarda üretim yapan onlarca fabrika bulunmaktadır. Halen organize sanayide, ev tekstili ve oturma gruplarında öncülük yapan kuruluşlarımız, Türk ekonomisine büyük katkılar sağlayarak, Hacılar sanayini yurt içinde ve yurt dışında başarılı bir şekilde temsil etmektedir. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan İlk 500 Büyük Firmadan 7 tanesi ilçemizde yer almaktadır. Bunlar; HES Kablo A.Ş., Boytaş Bellona Mobilya A.Ş., Merkez Çelik A.Ş., İstikbal Mobilya A.Ş., HAS Çelik A.Ş., Boyçelik Metal A.Ş. ve Boyteks Tekstil A.Ş.’dir. İlçe merkezinde 4 büyük sanayi kuruluşu vardır. (HES Kablo A.Ş., Has Çelik A.Ş., HES Fibel A. Ş., HES Kimya A.Ş.) İlçemizde tarım, küçük sanayi işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. İlçede çiftçilikle uğraşan yaklaşık 350 aile bulunmaktadır. İlçenin tarımsal yapısı, bağcılık, meyvecilik, hububat ekimi, hayvancılık, az miktarda yem bitkileri ve aile sebzeciliğinden oluşmaktadır. İlçemizde tarımda kullanılan arazinin toprağının kumlu olması ve yıllık metrekareye düşen yağış miktarının az olması nedeniyle, üretimi yapılan bitkisel ürünler oldukça sınırlıdır. Su kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle sulanabilen tarım arazisi sınırlı seviyededir. Karpuzsekisi köyü ve Hürmetçi mahallesinde geniş meralar bulunup büyükbaş hayvan yetiştiriciliği bakımından önemli potansiyele sahiptir. İlçemizde 3.427 büyükbaş hayvan, 3.500 küçükbaş hayvan,1.200 adet kanatlı hayvan, 1.020 adet de kovan mevcudu vardır. İlçenin Kayseri’ye çok yakın olması ve ulaşım kolaylığı nedeniyle ticaret ve sanayi alanında çalışmaların büyük bir bölümü kendi iş yerinde ve il merkezinde yapılmaktadır. İlçe halkı genellikle yaz aylarında Beğendik, Yediağaç ve Akdam mahallelerinde bulunan bağ evlerine göç ederek, daha yüksek rakımlı yerlere çıkmaktadır. Alternatif Kayak Pisti yapılıp hizmete girdiği zaman verilecek günübirlik hizmetlerle ve Turizm Merkezi ile ilçenin sosyal yapısının çok hızlı bir şekilde değişeceği tahmin edilmektedir. Turizm merkezi, kayak pisti, sosyal tesisleri, halısı, bağı bahçesi ve doğa güzelliği ile Hacılar’ın ülke genelinde ve uluslararası alanda sayılı bir ilçe olması çok arzu edilen bir durumdur.



Sosyal Yapı:

İlçede Yukarı Mahalle, Orta Mahalle ve Aşağı Mahalle konut bakımından eski ve taş binalardan oluşmaktadır. Yeni Mahalle, Erciyes ve Akyazı Mahallelerinde betonarme konutlar inşa edilmektedir. Beğendik, Yediağaç ve Akdam Mahalleleri yerleşim itibariyle bağ ve bahçeleri ile dikkat çekerek güzel bir görünüm sergilemektedir. Ayrıca İlçemizin konut problemine çözüm üretmek, planlı kalkınmaya katkıda bulunup, orta gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olmaları için ilçemizde yakın zamanda birçok yapı konut kooperatifi kurulmuş, bunların bir kısmı faaliyetlerini tamamlayarak İlçe Halkının hizmetine sunulmuştur.

Eğitim Öğretim:

İlçe merkezinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, l Anadolu Lisesi, l Çok Programlı Lise ve 7 İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Merkeze bağlı köylerde toplam 2 İlköğretim Okulu ve Karpuzsekisi Köyüne bağlı Gerbula Mezrasında da l İlköğretim Okulu vardır.





İlköğretim okullarından 1 tanesi köyde bulunmaktadır. (Karpuzsekisi Mustafa Tatar İ.Ö.O). Birleştirilmiş sınıf eğitimi yapılan okul bulunmamaktadır.

11 okulda toplam 135 derslik bulunmaktadır. İlköğretim Okulları bünyesinde 8 şubede Ana Sınıfı mevcuttur. Okullarımızın tamamı kaloriferlidir.

İlçemizde bulunan 12 eğitim öğretim kurumunun 11 tanesi ilçemiz hayırseverlerince inşa edilmiştir. Sadece Hacılar Ali İhsan Kalmaz Ç.P.L devlet tarafından yaptırılmıştır.

İlçede ayrıca Halk Eğitimi Merkezinde 2008–2009 Eğitim-Öğretim yılında çeşitli branşlarda toplam 66 kurs açılmış, bu kurslara 1362 kursiyer katılmıştır. Bu kursiyerlerden 339 kadın 109 erkek toplam 448 kursiyer belge almıştır.



(Kayseri Valiliği ve Hacılar Kaymakamlığı Sitelerinden Alınmıştır)





Hiç yorum yok: