3 Temmuz 2013 Çarşamba

AYDEMİR DOĞAN


AYDEMİR  DOĞAN
11.03.1935 yılında Bünyan İlçemizde doğmuştur. Küçük yaşta iken ailesi ile Kayseri’ye yerleşmiştir.  İlk ve ortaöğretimini Kayseri’de tamamladı. Lise öğrenimini Türkiye’de bir çok önemli insan yetiştiren Kayseri  Lisesi’nde tamamlamıştır.  Bir dönem Karayollarında memurluk yapan Doğan, Kayseri’de bir çok ilkleri gerçekleştirmiştir.  Amatör sporun Kayseri’deki babasıdır.  Uzun süre Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü (Gençlik ve Spor il Müdürlüğü) yapan Doğan, aynı zamanda Kayserispor’un kurucu üyelerindendir. 

Kayseri’nin önemli spor adamı, spor hayatına kalecilik ile başlamıştır.   Karayollarında memur iken 1954 yılında kurulan Yolspor ile spor hayatını sürdürmüş  aynı zamanda Yolspor’un idareciliğini yapmıştır. 1966 yılında Kayserispor’un kurucu üyeleri arasında yer alan Aydemir Doğan, Kayserispor’da genel kaptanlık ve genel sekreterlikte yapmıştır.   Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevine geldikten sonra Kayseri’de bir çok amatör takımın kurulmasına yardımcı olmuş Kayseri’de,  Argıncık Spor, Sinan Spor, Gazi Osman Paşa,  Zincidere, Hacılarspor, Erciyes Spor, Sümer Spor  gibi bir çok amatör spor kulübünün çoğalmasını  sağlamıştır. Futbolda 1. Kümenin yanında 2. Ve 3. Kümelerin kurulmasının yanında ilk defa minikler ve yıldızlar Futbol Turnuvalarının düzenlenmesine ön ayak olmuştur.  Sümer spor ve Kayseri Karması onun yardımları sayesinde Türkiye Şampiyonu olmuştur. Spordaki yatırımları Futbolla kalmamış diğer bir çok spor dalında da kayserinin adının duyulmasına yardımcı olmuştur. Güreş, boks, tekvando ve basketbolda güçlü takımların oluşmasına yardımcı olmuş Meysu gibi önemli bir basket kulübünün kazanılmasına yardımcı olmuştur. Yine onun döneminde bir çok spor dalında okullar arası müsabakaların ortaya çıkması Kayseri için önemli bir kazanç olmuştur.   

Amatör sporların babası olan Doğan’ın müdürlüğü döneminde Kayseri sporla ilgili bir çok yatırıma sahip olmuştur.  Erciyes’te bulunan Kayak tesislerinin yanı sıra Talas’ta bulunan tesisler onun döneminde Kayseri’ye kazandırılmış, Gençlerin daha iyi spor yapabilmeleri için Atatürk Dış Saha yaptırımlı, Sümer tesisleri çimlendirilmiştir. Ayrıca bir çok ilçede spor tesislerinin yapılmasında ön ayak olmuştur.  

Aydemir doğan spor adamlığının yanı sıra iyi bir şair ve aynı zamanda yazardır.  Yazmış olduğu bir çok şiir bestelenmiştir. Bu gün bile onun yazmış olduğu  kırkın üzerindeki şiirlerinin bestesi radyolarda ve televizyonlarda yayınlanmaktadır. Bu bestelerden bir çoğu TRT repertuarında yer almıştır. Ayrıca onlarca makalesi bir çok dergi ve gazete köşelerinde yer almıştır.  Şiirleri, Necip Altın, Hasan Özçivi, Ali Şenozan, İsmail Ötenkaya, ve Mustafa Uyan, İsmail Ediz,  gibi besteciler tarafından bestelenmiştir. Onun üzerinde şiir kitabı bulunan Doğan’ın belli başlı kitapları şunlardır.
Şiir Kitapları:
Eski Hikaye (1975)
Bir Demet Akşam (1978)
Söyleyip Geçtim Seni (1984)
Şiremenli Caddesi (1992)
Şarkı Devam Et (1995),
Setenönü (1999)
Durdurun Saatleri (2006)

Diğer Kitapları
Erciyes Defteri (1990)
Kayseri Spor Hayatından Anılar (2002)

Kayseri spor için yazmış olduğu marş İsmail Ediz tarafından bestelenmiştir .
KAYSERİSPOR MARŞI

 ERCİYESTEN ESECEKTİR YELİMİZ
SAHALARDAN TAŞAÇAKTIN SELİMİZ
GEÇECEKTİR FİLELERDEN GOLÜMÜZ
YAŞASIN KAYSERİ, KAYSERİSPOR'UMUZ.

ARKADAŞLAR HEP BERABER OLALIM.
SAHALARDAN GALİBİYET ALALIM.
ŞAMPİYONLUK GAYEMİZDİR BİLELİM.
YAŞASIN KAYSERİ, KAYSERİSPOR'UMUZ.

BAYRAĞIMIZDAN AL'I SEÇTİM ALLANIR.
SARI BULDUM O'NA AHENK ŞANLANIR.
FORMANIN RENGİNİ RAKİPLER TANIR.
YAŞASIN KAYSERİ, KAYSERİSPOR

Aydemir Doğan, 31 Aralık 2011 tarihinde 77 yaşındayken vefat etmiştir. Kayseri ve spor için bir çok hizmetleri bulunan Aydemir Doğan’ın adı ölmeden bir dönem  Atatürk Spor Tesisleri içerisinde bulunan yüzme havuzunda yaşatılmıştır. Ölümünden sonra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkamı Mehmet Özhaseki  adının yaşatılması için bir caddeye adının verileceği sözünü vermiştir.





1 yorum:

Halil Severcan dedi ki...

Kayseri Spor Adamları Derneği Başkanı Halil SEvercan'ın girişimleri sonucu Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Aydemir Doğan'ın ismi Kadir Has Spor Kompleksi ve Gençlik Hizmetleri ve spor İl Müdürlüğünün yanında açılan yeni bir caddeye verilmiştir.