7 Temmuz 2013 Pazar

ÂLİM EFENDİ (MEHMET ÂLİM ÇINAR)



ÂLİM EFENDİ (MEHMET ÂLİM ÇINAR) (1861 – 1923)

1861’ de Bünyan’da doğdu. Babası Bünyan’ın ileri gelenlerinden Abülkadir Efendizade Efendi’dir.  Anne Adı Fatma’dır. İlk ve orta öğretimini Bünyan’da yaptı.  Daha sonra  Kayseri Medresesi ve Adana Medresesinde öğrenim görerek Müderrislik icazeti aldı.

İyi derecede Arapça ve Farsça bilen Âlim Efendi  ilk olarak Kıbrısta Müderrislik görevine başladı. Daha sonra sırasıyla Rodos, İzmir, İstanbul  ve Sivas Medreselerinde Müderrislik yaptı. Aynı zamanda vaizlik görevlerinde de bulundu.

İlk günlerinden itibaren Milli Mücadele'ye katıldı. Sivas'ta Milli Mücadele lehinde verdiği bir vaazdan dolayı Damat Damat Ferit Hükümeti emriyle tutuklanarak İstanbul'a gönderildi. Orada bir süre Bekirağa Bölüğünde tutuklu kaldı. Divan-ı Harb'te yargılandı. Beraati üzerine serbest bırakıldı.

Serbest kalınca memleketi olan Kayseri'ye geldi. Buradaki ulusal çalışmalara katıldı. Kuvayı Milliye lehindeki vaazlarını sürdürdü. Bünyan İlçe Meclisi İdare Azası olan  Âlim efendi, TBMM 1. Dönemi için yapılan seçimlerde seçilerek Kayseri Milletvekili oldu. 23 Nisan 1920'de Meclisin açılışında hazır bulundu. Mecliste Şeriye, Evkaf ve İrşad komisyonlarında çalıştı. İstiklal Savaşı'nın en kritik dönemlerinde Meclisteki konuşmaları ve Ankara camilerinde verdiği vaazlarla halkın moralinin yükselmesine ve zafere inancının pekiştirilmesine çalıştı. Bu arada Ankara Fetvası'nı "Kayseri Mebusu Ulemadan Mehmet Âlim" unvan ve ismiyle imzaladı.

Evli ve 13 çocuk babası olan Âlim 30.12.1923 tarihinde vefat etmiştir. Ailesi ölümünden sonra Soyadı Kanunu ile “Çınar” soyadını almıştır. 

Hiç yorum yok: