10 Temmuz 2013 Çarşamba




PROF. DR. ÖMER ÖZSOY
17.04.1963 tarihinde Bünyan’da doğdu.  1969 – 1974 yılları arasında Etiler İlkokulunda ilköğretimini yaptı. Kadıburhanettin ortaokulunu ise 1974 - 1977 yılları arasında okudu. 1977 yılında başladığı Kayseri Lisesinden 1980 yılında mezun oldu.  1980 yılında girdiği Ankara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi'nden “Sistematik Teoloji ve İslam felsefesi" konulu teziyle ve  İsmail Cerahoğlu’nun  gözetimindeki  Kur’an yorumlaması ile çok iyi derecede mezun oldu. Yine Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun gözetiminde  1985 – 1991 yılları arasında Ankara Üniversitesinde Doktorasını yaptı. Ankara Üniversitesindeyken bu üniversitenin İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği görevinde de bulundu. 
Almanya’nın Heidelberg Ruprechts Karl Üniversitesitesi Dilleri ve Kültürleri bölümünde Prof Dr. Raif Georges Khoury gözetiminde  1991 -1993 yılları arasında doktora sonrası İslam ve Kur’an-ı Kerim üzerine araştırmalar yaptı.  Aynı dönemde Ankara Üniversitesi  İlahiyat fakültesinde 1991-1996 yılları arasında Kümülatif Habilitasyon (en yüksek Seviyeli akademik Sınav) çerçevesinde "Metin doğuşu üzerine bir araştırma odaklı tefsir ve Kur'an’ın tarihsel boyutları " Kur’an üzerine ihtisas yaptı. 

2004 – 2005 yılları arasında Almanya’nın Georg-August Göttingen Üniversitesi Arapça bölümünde Alman kütüphanelerinde bulunan Kur’an-ı Kerim el yazmaları üzerine araştırmalarda bulundu. Tüm bunların yanı sıra mesleki kariyerini artırmak için 1985 yılından 2012 yılına kadar gerek Türkiye’de olsun Gerek Almanya’da olsun bir çok mesleki ve bilimsel faaliyetlerde bulundu. Bir çok araştırmanın yanında İslamiyat Dergisi editörlüğü, Kitabiyat Yayınevinin editörlüğünü yapmış, Bir çok üniversitede dersler vermiş. Araştırmaları üzerine kitaplar yayınlamıştır.  Frankfurt Goethe Üniversitesi İslam Dini ve Kültürü Araştırmalar Enstitüsü Başkanlığı yapmıştır. Şu anda bir Alman üniversitesinde kadrolu ilk Müslüman ilahiyatçıdır. Ömer Özsoy’un , 90'lı yılların ortasında Ankara Üniversitesi'nde ortaya çıkan, önemli reformcu İslam akımlarından "Ankara Ekolü"ne dahil olmuş bir akademisyen olmasının yanında, Frankfurt Üniversitesi Protestan Teoloji Kürsüsü’nde, finansmanı dışarıdan sağlanan bir kadroda bulunması, ilk kez rastlanan bir durumdur.
Türkiye’de reformcu İslam ekolünden gelen Prof. Özsoy’un, 2006 yılında Frankfurt Üniversitesi'nde profesör kadrosuna alınmasıyla, Özsoy'un araştırma ve ders metotlarına ilgi olağanüstü artmış, çoğunlukla İslam'ın ve dinin manevi mirasιnιn harfiyen, kalıplaşmιş ve geleneksel yorumundan daha çok, modern yorumuna açık olan görüşlerini savunmuştur. 


Kitapları:
Sünnetullah. Bir Kur’an İfadesinin Kavramlaşması 
Ankara 1994 
Konularına Göre Kur’an. Sistematik Kur’an Fihristi 
Ankara 1996 
Kur’an’ın Metinleşme Tarihi. Bir Giriş Denemesi 
Ankara 2003,
Kur’an ve Tarihsellik Yazıları Ankara 2004, 

Araştırma Alanları: 
Genesis, tefsir ve Kur'an ve Kur'an yorumlama hermenötik 
Kur’an Vahiy ve Tarih
İslam ve modernite odaklanarak Çağdaş Müslüman düşünce
Alman bağlamında İslam ve Bilim İslam teolojik araştırması
Türkiye'de dini düşünce ve İslam Araştırmaları

Ödülleri:
1995: Türkiye Diyanet İşleri Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü

Danışma Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyelikleri:
İslam Araştırmaları Teşvik Derneği Bilimsel Danışma Kurulu (Gefis)
Mütevelli Eugen Biser Vakfı
Sessizlik House Mütevelli Heyeti

Üyelikleri:
Humboldtcu Alman Derneği (HUMBOLDT CLUB)
Türk-Alman Kulübü  Akademisyenler Derneği (CDTA)
İslam Araştırmaları Teşvik Derneği (Gefis)
Alman Üniversiteler Birliği (DHV)

Çevrimiçi Yayınlar:
Türkiye'de tartışma konusu olarak Kuran hermenötik
Yeryüzünde insanların Adventures - Kuran görünümünden özgürlük ve sipariş geçmişi arasında bir gerilim
Dünya üzerinde insanın Macera - Kuran View Özgürlük ve Sipariş arasındaki gerginlik A History of
Avrupa Bağlamında Kur'an Hermeneutik - Savunma ve Uygunluk arasında
Kuran tefsiri, geçmiş ve şimdiki
Şeriat hukuku ve insan hakları beş yönleri - yeni yollarla Kur'an'ın yorumlanması
Frankfurt Model: disiplinler arasındaki diyalog İslami teoloji. Zor yolda dini öğretmen ve imam (Matthias Lutz-Bachmann, Ömer Özsoy Ulrike Jaspers verdiği röportajda) eğitmek için

                                                                                                                   Hasan YÜKSEL

Hiç yorum yok: