22 Temmuz 2013 Pazartesi

ZİYA DOĞAN


ZİYA DOĞAN (1932 -       )
Güreşçi, 1932 yılında Bünyan Tuzhisar’da doğdu. Küçük yaşta güreşe başladı. Ziya Doğan, geleneğe uygun olarak küçükken önce kasaba ve civarındaki sayılı güreşçilerle müsabakalara çıkarak güreşe sevdalanmıştır. Bunda o günlerde Türkiye’de güreşin popülaritesinin yüksek oluşu, o dönemde dünya çapında güreşçiler olan Gazanfer Bilge, Celal Atik, Yaşar Doğu, Nasuh Akar, Servet Meriç gibi isimlerin yetişmiş olması etkili olmuştur. O dönemin gençlerinin kalbinde yatan şey, bu büyük güreşçiler gibi isim yapmaktı. Genç yaşta memleketinden ayrıldı ve İstanbul’a gitti.

1949 yılında Fatiğh Güreş Kulübüne katıldı  ve orada Koç Ahmet isimli hocadan güreş kuallarını öğrendi. Serbest stilde güreşmek arzusu taşıdı ama bu arzusu gerçekleşmedi, grekomende de güreşmek zorunda kaldı. 1960 yılına kadar Türk Güreş Milli Takımını çalıştıran Yaşar Doğu, Koç Ahmet’ten sonraki hocasıdır.  1951 ve 1952 yıllarında İstanbul’da iki defa İstanbul ikincisi olduktan sonra 1953 yılında İstanbul birinciliğini elde etti. 1954 yılında da Türkiye Birincisi oldu. 1955’te Türkiye birinciliğini tekrar kazandıktan sonra 1956’da Budapeşte’de Dünya Üçüncülüğünü elde etti. Aynı yıl Yugoslavya’da yapılan Adriyatik Şampiyonası’nda ise 79 kilo’da birinciliği elde eder. 1958’ de İtalya’nın Napoli şehrinde yapılan turnuvada bir birincilik daha elde etti.  1959’da Beyrut’ta yapılan Akdeniz Oyunları’nda 79 kiloda hem serbestte hem de grekoromende mücadele ederek her alanda altın madalya kazandı. 1960’ta ise bu kez Avrupa Şampiyonası’nda Atina’da Bulgar Dobrov’la finale kaldı. Finalde iki güreşçi yenişemeyince tekrar tartıya çıkarıldı ve Ziya Doğan rakibinden 150 gr. Fazla gelince Avrupa ikincisi ilan edildi. Bu duruma son derece üzülen milli güreşçi, 1960’dan sonraki birçok özel turnuvaya hem üzüntüsünden hem de kaburgasındaki rahatsızlıktan katılamamıştır. 1961 yılında ise yeniden Dünya Şampiyonasındadır. Japonya’nın Yokohama şehrinde  yapılan şampiyonada haksız uygulamalar sonucunda Dünya Üçüncüsü oldu. Burada yapılan güreşlerde 6 kilo verdirilerek 73 kiloda ve grekoromende katılmıştır. Güreşçinin arzusu ise kendi kilosu olan 79 kiloda ve serbestte mücadele etmek şeklinde olmuştur. Grekoromende de üstün bir gayret gösteren Ziya Doğan, Romen Bularko ile 1.lik – 3. lük maçına çıkmıştır. Gerek kilo kaybetmesinden ve grekoromende güreşmesinden, gerekse doğu bloku ülkelerinin birbirini kollamalarından dolayı maç başa baş bitmiş olmasına rağmen Doğan, sayı ile mağlup kabul edilmiş ve güreşçimiz dünya üçüncüsü olmuştur.

Ziya Doğan Atina’dan sonra bu ikinci büyük üzüntüyü yaşadıktan sonra aktif sporculuk  hayatına son verme kararı aldı. Fakat Almanya’dan aldığı bir teklifle güreş antrenörlüğü ve teknik adamlığı göreviyle Almanya’ya gitti ve 24 yıl süreyle pek çok başarılı güreşçi yetiştirdi.   Bunlar arasında dünya şampiyonluğu kazanmış güreşçiler de vardır. Ziya Doğan bugün 72 yaşında ve Hisarcık’ta mütevazı bir hayat sürmekte ve anılarını da güreş meraklılarıyla paylaşmaktadır.  
Seyit Burhanettin Akbaş

Hiç yorum yok: