28 Ocak 2017 Cumartesi

TÜNDOĞAN ARAR (1936 - )




16.10.1936 tarihinde, Konaklı sülalesinden Ömer Neşet ve Şaheste hanımın çocuğu olarak Bünyan’da doğdu. İki büyük ağabeyi (H. İbrahim Ve Nafiz Arar) ve iki ablasından (Hanım ve Alem ) sonra ailenin en küçük çocuğudur. 

İlk eğitimine 1943 yılında Bünyan Çağlayan İlkokulunda başladı. 1948-1949 Eğitim öğretim yılında ortaokula Bünyan Ortaokulunda devam etti. Ortaokuldan sonra, 1951 – 1952 öğretim yılında Kayseri lisesine kayıt yaptırarak öğrenim hayatına burada devam etti. O yıllarda içinde hep asker olma arzusu vardı. Lise öğrenimi görürken askeri okula gitmek için müracaat etti. Subay okulu için yaşının 8 ay büyük olması nedeniyle astsubay okuluna kabul edildi.  1952 yılında askeri okul için Eskişehir Askeri Lisesinde bir yıl kurs eğitimi aldı.  1953 yılında yeni kurulan İzmir Hava Meydan Tesis Bakım Teknik Okul Komutanlığına öğrenci olarak girdi. Sonradan kayın biraderi olacak olan Erdoğan (Gürkan) ile aynı sınıfta ve aynı dalda üç yıl süren eğitimini tamamladıktan sonra 1958 yılında ilk görev yeri olan, Kütahya Hava Er Eğitim Tugayına Astsubay Çavuş olarak tayin oldu. 

1959 yılında senelik iznini kullanarak Bünyan'a gittiğinde bir vesile Naci ağanın kızı Cihan hanımla evlendi. Çocukluk arkadaşı ve aynı zamanda astsubay okulunda devresi olan rahmetli Erdoğan (Gürkan) kayın biraderi olmuştu. Bu yüzden birazda utanarak Erdoğan'ın
yüzüne uzun bir zaman bakamamıştı.

1966 yılında Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezine, üç yıl sonra ise Konya 3 ncü Ana Jet Üs Komutanlığına uçak bakım teknisyeni olarak tayin edildi. 1974 Kıbrıs barış harekâtında üstün hizmet takdir belgesi aldı. Sonraki yıllarda Amerika’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargo nedeniyle Türk uçakları için büyük bir önem arz eden ve uçakların uçuşunu engelleyen bir malzemenin çözümünü gerçekleştirerek TSK olan katkısı nedeniyle mucitlik brövesi aldı.

1978 yılında severek yaptığı askerlik görevinden emekli oldu. Kayseri’ye dönmeyi çok istese de, o yıllarda yaşanan anarşik olaylarından dolayı Konya’da; Üniversite eğitimini sürdüren kızını yalnız bırakmamak amacıyla Kayseri’ye dönemedi. Sonrasında sırasıyla diğer çocuklarının da Konya’da üniversite eğitimi almaları neticesinde Konya’ ya iyice yerleşmek zorunda kaldı. Kısa bir dönem ticarete atıldı ve inşaat dekorasyon işleri ile uğraştı. Aynı zamanda Konya Çocuk Esirgeme Kurumunda Vakıf Başkanlığı yaptı. Buradaki hizmetleri ve başarılı iyileştirme çalışmalarından dolayı o dönemde kurumu ziyaret eden Kenan Evren tarafından kendisine daha sonra takdir belgesi gönderildi.

Tündoğan Arar’ın, Nurgül, Ayşenur ve Ömer Neşet isminde 3 çocuğu ve 4 torunu vardır. Şu an Konya’da emekliliğin tadını çıkarmakla beraber Kayseriyi ve Bünyan'ı fırsat buldukça ziyaret edip mümkün olduğu kadar hasret gidermeye çalışmaktadır. 

Hasan Yüksel

23 Ocak 2017 Pazartesi

TURAN ALTAY

TURAN ALTAY  (1936  -     ) 

1936 yılında Yusuf ve Şerife Altay’ın altıncı ve en son çocukları olarak Bünyan İbrahim Bey Mahallesi’nde dünyaya geldi. Üç yaşında iken babasını kaybederek yetim kaldı. İlk eğitimine Çağlayan İlkokulunda başladı ve buradan 1946 yılında mezun oldu. İlkokulda öğretmeni Tefik Mutlu’dur (Dr. Erdal Mutlu’nun Babası.) 

Turan Altay ilkokul’dan sonra okumak istediyse de okuyamadı. Bir süre sonra Sümerbank Yünlü Mensucat Fabrikasında çalışmaya başladı. 7-8 ay burada çalıştıktan sonra sanat öğrenmek için İstanbul’da bulunan ağabeyi rahmetli Baki Altay’ın yanına gitti. Beşiktaş’ta o dönem meşhur olan kunduracı Kamil Usta’nın yanında bir süre çalıştı. Ailenin en küçüğü olduğu için anne hasretine dayanamayarak bir süre sonra tekrar Bünyan’a döndü fakat Bünyan’da iş bulma imkânı çok kısıtlı olduğu için bir iki yıl sonra tekrar İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. İstanbul’da çalışan akrabalarından yardım alarak, daha sonra kayınpederi olacak olan rahmetli Amir Tuncel ile Çerkez Mehmet Aksoy’un yanında çalışmaya başladı ve iyi bir boyacı ustası oldu. Bu dönemde İstanbul’da esnaflık yapan ve çalışan birçok Bünyanlının kaldığı Madam hanına yerleşti. İstanbul’da o dönemin müteahhitlerinden Nihat Ünalan ve Hulusi Tiryaki’den boya ve tadilat işleri almaya başladı. Akrabalarının da desteği ile iyi bir ekip kurarak 1953 yılında Dolmabahçe Sarayı, Heybeliada Sanatoryumu, Yalova Atatürk Köşkü’nün işlerini ve Yassıada’daki bazı işleri alarak iki yıl gibi bir sürede teslim etmiştir.
  
Askerlik görevini 1955 yılı sonunda Erzurum’da yerine getirmiştir. 1957 sonunda askerliğini tamamlayan Altay, dönüşünde gurbete gitmeyip Bünyan da Yukarı mahallede, Halit Ağa’nın kahvehanesinin yanında mahalle bakkalını açmıştır. 1958 yılında Amir Tuncel’in kızı Zübeyde hanımla evlenmiş daha sonra işlerini büyüterek çarşı meydanında o dönemde çok yaygın olan manifatura işine girmiştir. Altay işlerinin büyümesi üzerine1966 yılında İstanbul’un Fatih İlçesi’nde eniştesi ile birlikte bugünkü Elibüyükler Mağazasını kurmuştur.

İş hayatını 1986 yılına kadar devam ettirip kendisini emekli ederek ticari hayattan çekinmiştir. İş yerlerini de oğullarına bırakmıştır. Turan Altay Bünyan aşığı olup,  hayırsever  bir iş adamıdır. Her yıl memleketine gelip dostları ile özlem giderir ve hayrat yapmayı çok sever. Dönemin belediye başkanı rahmetli Ahmet Toktaş zamanında İbrahimbey mahallesindeki Konağın komple parke işlerinin yapılmasını sağlamış, dedesinin hayratı olan Devrişağa Camii’nin 1985 den bu yana her türlü bakım ve ihtiyaçlarını karşılamış ve halen karşılamaktadır. Yine o dönemde camiye çıkan yolun bütün tadilatını yaptırmıştır. Bu hizmeti karşılında dönemin belediye başkanı ve belediye meclisi tarafından sokağın adı “Turan Altay Sokağı” olarak değiştirilmiştir. Bünyan da değişik yerlerde üç adet çeşme yaptırmış, Sümer Mahallesi’ndeki Yumrukaya Camii’nin yapımında katkısı olmuştur. Hayırseverliği ile tanınan Altay, Bünyan’dan hiçbir zaman yardım elini çekmemiş, Namık Kemal ve Çağlayan ilkokullarında da kermesler düzenleyerek okulların bakım ve ihtiyaçlarını tamamen üstlenmiştir. 

Halen İstanbul’da ikamet eden hayırsever hemşerimiz, Hakan, Amir, Gülay, Nuray adında dört çocuk babasıdır.

Hasan Yüksel.

19 Ocak 2017 Perşembe

SALİH ALTINTOP (1943 -     )
13.05.1943 yılında Mehmet ve Tenzile çiftinin 4. çocuğu olarak Kayseri'nin güzide ilçesi Bünyan'da doğmuştur. İlk eğitimine Çağlayan İlkokulunda başladı. 1956-1957 öğretim yılında buradan mezun oldu. Aynı yıl içerisinde 14 yaşındayken babasını kaybederek yetim kaldı. İlkokuldan sonra Bünyan Ortaokuluna kaydını yaptırdı. Buradan 1961-1962 öğretim yılında mezun oldu.

Mezun olduktan sonra ideali tekniker olmaktı. Bu amaçla  Kayseri Sanat Okulu motor ve Plaza bölümüne kaydını yaptırdı.O dönemde Bünyan’dan sabah saat06:00’da otobüs kalkar,  akşam saat 15:00-16:00 sıralarında Bünyan’a dönerdi. Bu saatten sonra bir daha Bünyan’a  araba bulmak imkânsızdı. Gidiş geliş zor olacağı için  öğrenci pansiyonunda kalmayı düşündü.  Yıllık 750 lira pansiyon  ücretini  temin edemeyince kayıt yaptırdığı okulundan  kaydını sildirmek zorunda kalmıştır. O dönemde bir ihtiyar annesi var olduğu için onun da emekliliği veya mal varlığı yoktu. O günden bugüne Salih Altıntop bu okulu okuyamadığı için hep üzülmüştür. İstediği okula gidemeyen Altıntop bunun üzerine askerlik çağı gelinceye kadar, ağabeyinin yanında çalıştı.

1964'te 58'inci Topçu Tugayı Temel Taburu 3. Grupta  temel eğitimini gördü. Burada Onbaşı oldu, arkasından Burdur 58  Topçu Tugayı Özel Eğitim Tugayı’nda ileri gözetleyici eğitimi gördü ve burada çavuş olarak askerlik görevini yerine getirdi. 1966 yılında 24 ay askerlik vazifesini  yaptıktan sonra terhis oldu.

Askerlik dönüşü bir müddet  ağabeyi ile  serbest çalıştıktan sonra  1969 yılında Bünyan Belediyesi'ne tahakkuk ve tahsil memuru olarak atandı.1971 yılında  İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün  açmış olduğu 18. muhasebe kursuna Bünyan Belediyesi tarafından gönderilerek katılımı sağlanmıştır. Altıntop açılmış olan bu kursta başarı göstererek  sertifikasını almıştır. Burada aldığı sertifika ile  1974 Ekim ayı sonuna kadar Bünyan Belediyesi'nde muhasebe memurluğu ile birlikte  nikâh memurluğunu da başarı ile yürütmüştür.  Bu başarılarından dolayı,  zamanın Belediye Başkanı Mehmet Özdoğan ile Belediye encümeni tarafından takdirname ile ödüllendirilmiştir.

1974 yılı  Kasım ayında Bünyan Halk kütüphanesinde Boş bulunan Kütüphane Müdürlüğü'ne naklen tayin edilmiştir. Altıntop  burada da büyük bir başarı göstererek  kütüphanenin  7000 olan kitap adedini  Bünyanlı hemşerilerinin desteğini de alarak 12 bine yükseltmiştir. Kütüphanedeki bu üzgün çalışmalarından ve başarılarından dolayı Bünyan  Kaymakamlığı tarafından takdirname ile taltif edilmiştir. Altıntop 1992  Mayıs ayına kadar kütüphanenin sorumlu yöneticisi olarak çalışmış be buradan emekli olmuştur.

Altıntop Kütüphaneden emekli olduktan sonra,  Buram buram memleket kokan 1540'ın üzerinde şiirler yazmıştır.  Halen şiir yazmaya devam etmektedir.  Bu yazmış olduğu şiirlerin  300'den fazlası Bünyan’a aittir. Şair Salih Altıntop  aşağıdaki dörtlükten de anlaşılacağı üzere Bünyan aşığıdır.

Şeşe Bağları
Kepez'in Eteğinde üzüm bağları
Çağlayıp akar Horhorun suları
Rengini yükünü almış da asmaları
Kınalı eller üzüm kesiyor Bünyan'da

Salih Altıntop’un Babası Mehmet Altıntop Bünyan’ın İstiklal Gazilerindendir. Baba Mehmet Altıntop çok uzun süre askerlik yapmış olup, ilk olarak Çanakkale savaşına Topçu Çavuşu olarak katılmıştır. Ardından Kurtuluş Savaşında Sakarya, Dumlupınar, Eskişehir, Afyonkarahisar ve İnönü cephelerinde ülkenin kurtuluşu için topçu çavuşu olarak savaşlara katılmıştır. Ayağının birine şarapnel parçası  isabet etmiş olup topal olarak İstiklal Gazisi olmuştur 14 sene Savaş kapılarında başarılı askerlik vazifesini deruhte etmiş, askerlikten terhis olduktan sonra 1957 yılında Allah'ın rahmetine kavuşmuştur.

Salih Altıntop  iki kız iki erkek  evlat sahibi  olup,  büyük kızı İngilizce öğretmeni,  büyük oğlu Kayseri Sağlık Müdürlüğünde Çevre Sağlığı Teknisyeni,  Küçük Kızı ev hanımı olup, en küçük oğlu ise  Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık memuru dur.

Salih Altuntop 01.08.2023 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Hasan Yüksel

16 Ocak 2017 Pazartesi

SABRİ KONAK (1961 -     )

1961 yılında Kayseri -Bünyan’dan Mersin’e göç etmiş, Konaklılar sülalesinden Âdem Sefa ile yine Konaklılardan Hikmet Konak’ın Mersinde dünyaya gelen üçüncü ve son evladıdır.

1967 ve 1971 yılları arasında Mersin Cumhuriyet ve İleri İlkokullarında okudu. Ortaokul ve liseyi yine Mersin’de Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde 1971 – 1979 yılları arasında tamamladı. İlk, orta ve lise eğitimlerini Mersinde almasına rağmen 1973 yılına kadar bütün yaz tatillerini Bünyan’da geçirmiştir. 1973’ten sonra çok istese de uzunca bir süre Bünyan’a gelme imkânı bulamamış olmanın da burukluğunu yaşamaktadır.  

1979 yılında girdiği ÖSYM sınavlarında büyük bir başarı elde ederek, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde mimarlık eğitimi almaya başladı. 1985 yılı ocak ayında Mimarlık eğitimini tamamlayarak Mimar (İTÜ) unvanı almaya hak kazandı.

1986 yılında vatani görevini yerine getirmek için Ağrı Eleşkirt’te askerlik görevini yapmaya başladı. 1987 yılı Temmuz ayında askerliğini tamamlayarak terhis oldu.

1987 yılından itibaren önce büro şefi olarak bir mimarlık bürosunda ve sonrasında kendi işyerinde mimarlık hizmeti vermeye başladı. Giderek özellikle sanayi yapıları ve ticari yapılar üzerinde evrilen ve uzmanlaşan bürosunda hala mimarlık hizmeti vermeye devam etmektedir.

Konak, 1991 – 1992 yılları arasında Mimarlar Odası Mersin Şubesi Sayman üyeliği görevini yaptı. 1995 yılında hayatını Asiye hanımla birleştirdi. Konak, daha önce ara verdiği Mimarlar Odası Mersin Şubesi Saymanlığı görevini 1998 – 1999 yılları arasında yeniden üstlendi. 1999 yılından itibaren ise Mimarlar Odası Mersin Şubesi Başkanlığı görev yapmaya başladı. . Bu görevi 2012 yılına kadar aralıksız olarak sürdürdü. 2012 – 2014 yılları arasında Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeliği ve 2014 – 2016 yılları arasında Mimarlar Odası Genel Saymanlığı görevini yerine getirdi.

Sabri Konak tüm bu yoğunluğun içerisinde 2005 yılından itibaren de Mersin Üniversitesi Mimarlık
Fakültesi bünyesinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Mimari Proje derslerine girdi.

Sabri Konak, Güneş Işık adında 15 yaşında bir kız babasıdır.
Hasan Yüksel

14 Ocak 2017 Cumartesi

TAHSİN EROL

TAHSİN EROL (1943 -     )

1943 yılında Dayı Halit (Dayıbey) ve Kadriye Erol’un yedi çocuğundan ikincisi olarak İbrahim Bey Mahallesi, Havuz sokakta dünyaya geldi. Baba tarafından Dedesi Tahsin Ağa’nın adı verilmiştir. Anne tarafından Dedesi Alirıza Efendi, Anneannesi Fikriye hanım, Baba tarafından dedesi Tahsin Ağa, babaannesi Sıdıka hanımdır. Babası Dayı Halit Erol Bünyan Tekstil Fabrikası Genel Müdürü olup Konaklı ailesindendir. Çocukluğu ve gençlik yılları Bünyan’ın yeşillikleri ve güzel bahçeleri içerisinde geçmiştir.

Erol 1949 yılında ilk eğitimine Çağlayan İlkokulunda başladı. İlk öğretmeni tüm Bünyanlıların tanıdığı ve Çağlayanlar Beldesi Bünyan kitabının yazarı Hamdi Üçok’tur. Üç yıl Hamdi Üçokun öğrencisi olan Erol, ilkokuldaki son iki yılını da, öğretmeni İbrahim Eren’in eğitimi ile tamamlamıştır. İlkokula başladığı yıllarda evlerinin karşısında bulunan, kışları mahalle halkının buluştuğu, köy odası vazifesi de gören, içerisi oymalı tahta işlemelerle süslü, Abidin Ağa’nın iki göz odalı, merdivenlerle çıkılan evinde, namazlık dersleri de aldı. Bir dönemde sabahları okula gitmeden önce Bünyan’ın tanınmış kişilerinden olan Baltacı Mehmet Ağa’dan da Kur’an dersleri aldı.

Ortaokula 1954 yılında Bünyan Ortaokulu’nda devam etti. O dönemde 40–45 kişilik sınıflarda, birçoğu Bünyan dışından gelmiş öğretmenlerinin verdiği iyi bir eğitimle okulu iyi bir derece ile 1957–1958 eğitim öğretim döneminde tamamladı. Ramiz Bey (son yıl Okul Müdürü), Abdurrahman Bey (Cebir Öğretmeni), aşırı disiplini ile fizik öğretmeni (Okul Müdürü) Hüseyin Avni Bey, Tahsin Erol’un ortaokuldan unutamadığı öğretmenleri arasında yer almıştır. Ortaokulu Bünyan’da tamamlayan Erol Liseye, 1958–59 öğretim yılında Sivas’taki 9 Eylül Lisesi’nde başladı. Burada bir yıl yatılı okuduktan sonra, Sivas’ı çok sevmesine rağmen pahalı ve mahrumiyet bölgesi olması nedeniyle kaydını Kayseri Lisesi’ne aldırdı.1959–1961 yılları arasında Kayseri Lisesi’ni yatılı olarak okudu ve birincilikle 61 Haziranında mezun oldu. O yıl çeşitli devlet kurumlarının Ağustos ayı içerisinde yurt dışında üniversite okumak için açtığı sınavlara katıldı, hepsinden de başarılı oldu. Bu başarılarının sonucunda çeşitli ülkelere gönderilecek olan öğrencilerden ilk yüz kişi arasında yer aldı. Verdiği karar sonucu İngiltere’de Metalurji Mühendisliği okumak üzere 1962 yılında Türkiye’den ayrıldı.

İngiltere’de Tahsin Erol için artık yeni bir hayat başlamıştır. Noel’in henüz bittiği ve Oxford Street ve Regent  Street Caddelerinin o allanmış pullanmış ve rengarenk süslenmiş haline adım attığı zaman Londra ona hayaller şehri gibi gelmiştir. Londra’nın bahçeli iki katlı evlerini görmek onun Londra’da kalıp yaşayabileceği ve bu evlerden edinebileceği düşüncesini oluşturmuştu. Erol, Londra’da meşhur Hyde Park’ın karşısında Avrupa zenginlerinin, İngilizce kurslarına çocuklarını gönderdikleri bir okula ataşeliğimiz vasıtasıyla kaydını yaptırdı. Bu okuldaki öğretmeni, diğer öğretmenler gibi, meşhur Cambridge Üniversitesi mezunu John Stensfield isimli 32 yaşında çok kültürlü biriydi. Onun sayesinde sınıflarında bulunan 12 Türk ve diğer ülkelerden gelen 2 arkadaşıyla beraber kısa sürede İngilizce konuşmayı öğrendiler.

Erol, İngiltere’de bir yıllık bir lisans eğitiminden sonra, iki yıl üniversite hazırlıkları da dâhil olmak üzere 1970 yılında, Londra Üniversitesinden Metallurji Ve Malzeme Mühendisi olarak mezun oldu. Kendi tahminine göre Türkiye’nin ilk Malzeme Mühendisi’dir. Mezun olduktan sonra üniversite hocalarının kendisine bir kariyer seçip öğretim üyesi olması yönündeki isteklerine sıcak bakmayarak geri çevirdi. Londra Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda ve kendisinden bir dönem öncesinde birlikte eğitim yaptığı Türk arkadaşlarının arasında, Yıldırım Aktürk, Korkut Özal, Borusan firması sahiplerinden iki kardeş, Hüseyin ve Zeki Kocabıyıklar, Sümerbank Genel Müdürü olan Cavit Şentürk’te vardır.

Tahsin Erol, mezun olmadan önce 1968 Ağustosu’nda hayatını; kıvrak zekâsı, insanlarla iletişimi güçlü, kendisine güvenen ve her zaman kendi arkasında duracak, hayat mücadelesini birlikte yürütecekleri cesur, yürekli, savaşçı dediği, İngilizce ve Tarih Öğretmeni olan Bayan Dorothee ile birleştirdi.

Tahsin Erol mezuniyetimden sonra ilk iki yıl Londra merkezli Britanya Gas Endustri Arge genel merkezinde yüksek alaşımlı çelikler üzerinde araştırmalarla yüksek lisansını yaptı. 1973 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı fakat ailevi nedenlerden dolayı Tekrar İngiltere’ye dönüş yapmak zorunda kaldı.  Aynı yıl İngiltere’de çok uluslu cevher hazırlama sahasında uzmanlaşmış ve dünyaca ün yapmış olan Amerikan şirketi Denver Equıpment (Colarado) Inc firmasında mühendis olarak görev aldı. Çok kısa zamanda Piyasa İşleri ve Proje Geliştirme Müdür Yardımcılığı’na  (Businnes and Project Development Assistant Manager) terfi etti. Firmanın İngiltere bürosu, Afrika ve Ortadoğu Ülkelerinden sorumlu idi ve Erol’un görev aldığı günlerde Şah’ın İran’ı büyük yatırım yapan ülkelerin başında yer almaktaydı. Erol’un görev aldığı dönemde yine Stratejik bir malzeme sayılan Wolfram madeninin konsantre edilerek kazanılması ile ilgili Etibank’ın Uludağ Tesisleri projesi ihalesi alınarak Proje Mühendisliği görevi de Erol’a verildi.

Türkiye’de ki başarılarından dolayı çalıştığı firma Tahsin Erol’u Amerika’ya nakletmesi şartıyla yöneticiler kadrosuna terfi ettirmek teklifinde bulundu ise de o Türkiye Temsilciliği’nin kendisine verilmesi kaydıyla, Türkiye’de şansını denemesi için yardımcı olmalarını isteyerek Türkiye’de kaldı. Bu arada İngiltere’de bursunu temin etmiş olan Karabük Demir Çelik Fabrikalarına olan mükellefiyetinin karşılığındaki borcunun geri ödenmesine de yardımcı oldular.

1976 yılının baharında İzmir Bornova Ağır Topçu Birliğinde kısa dönem askerliğini yaptı. Askerlikten hemen sonra işlerini yürütmek için Ankara’ya yerleşti. Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı neticesi uygulanan askeri ve ekonomik ambargo neticesinde ekonomik sıkıntılar ve sonrasında gelen anarşik olaylar nedeniyle işleri sıkıntıya girdi. Kazandığı birçok ihalenin akreditifleri açılmayınca işleri yolunda gitmedi. Tüm bu zorlu dönemden sonra İstanbul’da inşaat çelikleri üreten İÇDAŞ firmasının kontinü döküm yapan çelikhanesinde mühendis olarak göreve başladı. 8 aylık bir sürenin sonucunda solcu bir sendikanın kışkırtmalarıyla işçiler greve gidince Tahsin Erol’da gelişen olaylar neticesinde işini kaybetti. Patronuyla vedalaştıktan sonra, kendisine verdiği bir zarfı açtığında büyük bir sürprizle karşılaşır ve zarfta 6 aylık ücretine denk gelen 50.000 TL. olduğunu görür (1978 yılında asgari ücret 400 TL). Bu büyük sürprizden Erol çok etkilenmiştir. Patronunun çelikhaneye fazla uğramamasına rağmen birilerinden devamlı rapor aldığını sonradan öğrenen Tahsin Erol, bu olayın Türk insanının olumsuz şartlar içerisinde dahi ne derece büyük yürekli ve fedakâr olduğunu görerek etkilenmesine yol açmıştır.

1980 yılında ailesiyle birlikte geri döner. Burada yapmış olduğu tasarruflar ile ilk iş olarak Güney Londra’da bir ev satın alır. Mesleğinde iş bulmakta zorlandığı için ticaretle uğraşmaya başlar. Buradaki diğer işlerinin yanında Kayseri’den önemli miktarda ipek halının pazarlanmasını Londra’da gerçekleştirir. 1990’larda İngiltere’de süregelen derin bir kriz Erol’un yeni bir iş sahası bulma düşüncelerini tetikler ve 1994 yılında mesleğine geri dönerek Türkiye ile ilgili yeni bir proje gerçekleştirir.

1995 yılında İstanbul’da akrabası ve arkadaşı olan Ömer Acar ile Korokap A.Ş.’yi kurdular. Çalışma sahası olarak ağır endüstride ihtiyaç olan korozyonu önlemek maksadıyla en son teknolojik metal kaplama sistemlerini ele aldılar. Bunun içinde Gebze Organize Sanayi Bölgesinde 400 metre karelik kapalı alanda bir tesis kurdular. Tesisin kurulmasıyla büyük endüstriyel holdingler müşterileri arasında yer aldı.  Erol, Türkiye’de ki işleri devam ederken 1999 ve2002 yıllarında Türkiye’de ki işlerinin paralelinde aynı işleri yapan bir İngiliz firmasının Güney İngiltere Bölgesi proje geliştirme ve pazarlama işleri görevini üstlendi. 2001 yılında, Türkiye’de ki şirketinin çoğunluk hisselerini ortağı Ömer Acar’dan devraldı. 2003 yılında BTC boru hatlarında, Botaş Dörtyol Beton ve Çelik iskelelerinde rehabilitasyon ve benzeri projelerde uzman firma olarak çok başarılı uygulamalar yaptı. Bu başarılı uygulamaları Erol’u ve firmasını Türkiye’nin büyük müteahhit firmaları yanında Türkiye dışındaki mega projelerde de yer almasına yol açtı ve 2015 yılına kadar bu alanda faaliyetleri devam etti.

Erol bir kız ve bir erkek evlat babasıdır. Oğlu Cengiz, İngiliz Ordusu eğitim merkezinde Mühendislik mesleği üzerine eğitim yaptı ve Nato bünyesinde ki Özel Kutup Savaşçısı Komando Birlikleri Norveç ve İskandinav ’ya birimlerinde görev yaptıktan sonra istifa ederek Avustralya’da bir firmada genel müürlük yaptı. Daha sonra tekrar İngiltere’ye dönerek uzmanlık dalı olan inşaat sektöründeki işlerine döndü.  Kızı Rebekka bir üniversitede biyoloji tahsili yaptıktan sonra Kraliyet Opera Salonu’nun Basın Yayın Müdürlüğüne getirildi. Rebekka bu kurumun tarihindeki en genç müdiresi oldu. Tahsin Erol kızının bu müessesedeki başarısıyla ilgili olarak Bünyanlı hemşehrilerine şu kısa notu iletmektedir. “Kızım bu seçkin müesseseden ayrılırken, kızımın başarısını, bir çok çalışanlarının da iyi şans diledikleri ve imzalarını taşıyan “Sultana’ya elveda” başlığı altında, ilk sayfasında Atatürk’ün tüm sayfa bir resmini taşıyan hazırladıkları bir kitapçık ile onure etmişlerdir. Bilvesile bu konudaki gurur ve iftihar duygularımı tüm BÜNYALI dostlarımla paylaşmaktan mutluluk duyarım”. Tahsin Erol’un kızı daha sonra 4 yıl İstanbul’da serbest çalışmış, İstanbul ve Türkiye ile ilgili yazıları ve fotoğrafları İngilizce bir çok seyahat mecmua ve kitaplarında yayınlamıştır.

Hasan Yüksel

10 Ocak 2017 Salı

VOLKAN KAYAR


VOLKAN KAYAR (1969 -     )


07.10.1969 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi Tekin Kayar ile Öğretmen Sıdıka Jale Kayar’ın evlatları olarak Kayseri’de dünyaya geldi. Bünyan’ın meşhur simalarından Abdullah Kayar ve Halit Erol (Dayıbey)’ un torunudur.

Kayseri’de ikamet ettikleri için İlkokula 1975 yılında Ahmet Baldöktü İlkokulu’nda başlamıştır. Buradan 1980’de mezun olan Kayar, ortaokula 1980 yılında Fevzi Çakmak ortaokulunda başladıktan sonra liseye de aynı okulun lise kısmında devam etti. 1983 yılında Fevzi Çakmak Lisesinden mezun oldu. Girdiği sınavlar sonucunda iyi bir başarı elde eden Kayar 1986 yılında Hacettepe Tıp Fakültesini kazanarak burada eğitime başladı. 1995 yılında doktor adayı olarak buradan mezun oldu. 2001 yılında hayatını Özlem Hasbahçeci ile birleştirdi. Yine aynı yıl İstanbul Maltepe Zırhlı Tugayında Askerlik görevini bedelli olarak yerine getirdi. 2002 yılında, ihtisas yaptığı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ortopedi Ve Travmatoloji dalından uzmanlık aldı. 2002–2004 yılları arasında Muğla’da Yücelen Hastanesi’nde görev yaptıktan sonra Kayseri’ye döndü. Kayseri’de Sevgi ve Dünyam hastanelerinde görev yaptı. Şu anda halen Özel Magnet Hastanesi’nde görev yapmaktadır.

Volkan Kayar, Bünyan’da yerleşik olmamasına ve Bünyan’da okumamış olmamasına rağmen, Bünyan’a olan sevgisinden, çocukluğunda ve gençliğinde yaz aylarının büyük bir bölümünü Bünyan’da geçirmiştir. Burada edindiği birçok arkadaşı ile birlikte her Bünyanlı gibi yüzmeyi Başgöl, Danayutan ve Yukarı Havuzda öğrendi. Rahmetli amcası Cengiz Kayar’ın oğlu Ömer’den eşeğe binmeyi ve düşmeyi öğrendi. O zaman çok hoşlanmasa da, bugün özlem duyduğu kaysı çırpmayı, toplamayı ve Meysu’ya satmayı öğrendi. Bugün bile Bünyan’a olan özlemi devam eden Kayar hiç değilse yaz aylarını memleketinde geçirmenin hem fiziksel hem kişisel gelişiminde önemli rol alacağını düşünmektedir.  

Kayar Bünyan’ın meşhur simalarından dayısı Av.Şerif Sümer Erol’un etkisiyle müziğe büyük bir ilgi duymuş, bu ilgiyle ud ve klarnet çalmayı öğrenmiştir. Halen CHP üyesi olan Kayar Umut Çınarı isimli Kadın ve Çocuklara Yardım Derneği’nin kurucularındandır. Sağlık çalışanları arasında “Baba” lakabıyla anılmaktadır.    

Volkan Kayar, 2002 doğumlu Gönenç ve 2007 doğumlu Cantekin adında iki oğul babasıdır.

Hasan Yüksel.

3 Ocak 2017 Salı

MUAMMER ŞAHİN (1952 - )



1952 yılında, Necmettin ve Fatma Şahin çiftinin yedi kardeşten ikincisi olarak Akmescit’te (Zerezek)  dünyaya geldi. 1959 yılında ilkokula Akmesçit kasabasında başlayan Şahin, ilkokulu bitirdikten sonra 1964 yılında Pazarören Mimarsinan Öğretmen Okulunun sınavlarını kazanarak yatılı olarak burada okumaya hak kazandı.

Muammer şahin için burada yeni bir dönem başlamıştır. İlkokul öğretmeni olmak için başladığı bu okulda bir insanın hayatı boyunca öğrenebileceği birçok şeyi de öğrenmiştir.  Okulda aldığı eğitim % 50 örgün eğitim, % 50 uygulamalı eğitim olmak üzere tayin edileceği köy okullarında hem öğrenci okutmak, hem de köylülere temel tarım tekniklerini öğretecek şekildeydi. Okulda bir yandan örgün eğitim görürken bir yandan uygulamalı eğitimlerde okulun tarım arazilerinde çiftçilik, bağcılık, arıcılık, besi hayvancılığı ve inşaat üzerine dahi dersler aldı. Buradan 1969 -1970 öğretim döneminde mezun olan Şahin, mezuniyetle birlikte öğretmenliğe hak kazandı. Öğretmen olduktan hemen sonra 1970’te hayatını Bünyan’ın Karadayı Köyü’nden Nadiye hanımla birleştirdi.

1 Temmuz 1970 yılında Develi’nin Havadan köyünde ilk görevine başladı.  İki ay burada görev yaptıktan sonra buradan Tomarza’nın Kızılören köyüne tayin oldu. Şahin, 1973 yılında askerlik görevine de o dönem çıkan bir yasa ile tayin olduğu bu okulda başladı. O dönemde devlet okullarda çok fazla sayıda olan öğretmen açığını kapatmak için çıkarttığı yasa ile öğretmenlerin askerlik görevlerini öğretmen olarak yürütmesi kararını almıştı. Muammer  Şahin Kızılörende başladığı er öğretmenlik görevini 1973 yılının Eylül ayında doğup büyüdüğü Zerezek’te, okuduğu okula devam ettirdi. 1974’te askerlik görevini tamamladıktan sonra yine bu okulda öğretmenlik görevini devam ettirdi. Kendi okuduğu bu okulda büyük bir özveriyle çalışan Şahin birçok öğrenci okuttu ve mezun etti. Okuttuğu öğrencileri arasında önemli yerlere gelmiş, mimar, doktor, öğretmen, imam gibi bir çok öğrencileri vardır.  (Mezun ettiği öğrencileri arasından Prof. Dr. Adem Akçakaya’nın (köyün ilk Profesörü) daha önce biyografisini yayınlamıştık).

1977 yılında aynı okulda Müstakil Okul Müdürlüğü görevine getirildi. Müdür olduktan sonra, yönetimindeki okulda, 12 öğretmenle birlikte Bünyan ve Kayseri genelinde başarıdan başarıya koştu. Gelen müfettişler, ilçe kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdür ve Müdür yardımcıları tarafından Teşekkür ve takdir belgeleriyle onurlandırıldı.  Hatta zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam tarafından da başarı belgesiyle onurlandırıldı.  Yine bakanlığın İlköğretim Genel Müdürü olan Ekrem Yangın tarafında da Aylıkla Ödüllendirme ile ödüllendirildi.

Şahin, Akmescit (Zerezek)’ teki bu başarılarından dolayı 1983 yılının Nisan ayında yapılan puanlama ile en yüksek puanı alarak, Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü’ne İlköğretim Müdürü olarak tayin edildi.  Kayseri merkez ile Hacılar ve Talas’taki bütün ilkokulların sorumlu olan Şahin bu görevi 1985 yılına kadar yürüttü. 1985 yılında Anavatan Partisi iktidarında Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler tarafından İlköğretim Müdürlükleri kaldırıldı. Yüksekokul mezunu olan İlköğretim müdürleri İl Milli Eğitimlerine direkt Şube Müdürü olarak verildi. Şahin ise aynı tarihlerde ön lisans öğrencisi olduğu için şube müdürü olma imkânından faydalanamadı. Kayseri merkezde bulunan Şükrü Malaz İlkokulu’na müdür olarak tayin edildi. 1986 yılının Şubat ayında bu okulda göreve başladı. Çok iyi bir öğretmen kadrosu ile başarılı hizmetlerde bulundu.  O dönemde Anadolu Liselerine beşinci sınıftan sonra sınavla giriliyordu. Müdürlük yaptığı okuldan da önemli isimler Anadolu liselerine girebilmeyi başarmıştır. Bu öğrencilerden biri o zamanki sınavlarda Türkiye üçüncüsü olan ve şu anda büyük bir iş adamı olup Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği ile Kayserispor Asbaşkan Vekilliği yapan Oğuz Ortaköylüoğlu’dur.

Muammer Şahin 1992 yılında DYP-SHP iktidar ortaklığı döneminde kendisinin hiçbir isteği ve talebi olmadan DYP’nin mevcut İl Yönetim Kurulu’nun talebiyle Kocasinan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bakanlık onayı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak tayin edildi. Burada çok iyi bir idareci kadrosu ile Kayseri Milli Eğitimine önemli hizmetleri oldu. Şahin 1996 yılına kadar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüttükten sonra 1996 yılının 16 Eylül’ünde emekli oldu.  Emekli olduktan sonra çocuklarının kurmuş olduğu Şahin Yayın Dağıtım Ltd. Şti. olarak faaliyet gösterdikleri iş kolunun hissedarlarından oldu.  

1999 yılında DYP’de İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 2003 yılında yine DYP’de Teşkilat Başkanı olarak görevlerde bulundu.  Doğup büyüdüğü köyünün aşığı olan Muammer Şahin, çevresinde ve Kayseri’de sevilip sayılan Dr. Mustafa Akçakaya gibi kendisi de yazlığını köyüne yaptırmış olup önemli zamanlarını burada geçirmektedir.   Muammer Şahin emekli olup öğretmenliği bırakmış olmasına rağmen, halen çalışan bir öğretmen gibi öğrencileri ile irtibatını kesmediği, onlarla sürekli görüştüğü gibi kendisini yetiştiren ve halen hayatta olan öğretmenini unutmamıştır.  Pınarbaşı Sıradan Köyü’nde (Oğuzlar) olan öğretmeni Ömer Karakaya’yı ara sıra ziyaret etmekte ve görüşmektedir ve bu konuda öğrencilerine örnek teşkil etmektedir.

Muammer Şahin’in üç çocuk sahibidir. Evlatlarının her biri bir yerlere gelmişlerdir.  Büyük oğlu Yücel Şahin, Kayserispor Asbaşkanlığı yapmış olup Şahika Turizm olarak hizmet veren Turizm Şirketi’nin ortaklarından olup burada Genel Müdürdür.  İkinci oğlu Yüksel Şahin, Şahin Yayın Dağıtım şirketi’nin işlerini yürütmektedir. Üçüncü oğlu Ersin Şahin Tıp doktoru olup Develi İlçesinde Aile Doktorluğu yapmaktadır.


Hasan Yüksel.