24 Şubat 2017 Cuma

MUZAFFER DUMAN (1943 - )


1943 yılında Remzi ve Şerife Duman'ın üçüncü evlatları olarak Bünyan’a bağlı  Musaşey köyünde doğdu. İlk eğitimine yaşı büyük yazdırıldığı için 1954 yılında başladı. Köyünde evden çevrilmiş  olan  bir okulda 4. sınıfın sonuna kadar okudu. Beşinci sınıfta iken Namık Kemal ilkokuluna kaydı aldırıldı. Fakat buradan  mezun olmayıp 1960 yılında Atatürk İlkokulu'ndan mezun oldu. Bu okulun ilk mezun olan öğrencileri arasında yer aldı. Ortaokula Bünyan Ortaokulu'nda devam etti. 1963 yılında buradan mezun olduktan sonra, aynı yıl Kayseri Lisesinde,  lise  öğrenimine başladı. Buradan 1965-1966 öğretim döneminde mezun oldu.

Duman liseden sonra girdiği sınavlar sonucunda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünü kazandı. Siyasal olaylar nedeniyle son sınıftayken geometri dersinden kaldı ve mezun olamadı. Üniversite okuduğu yıllarda bir dönem Ülkücü Gençlik Derneği Başkanlığı görevini yürüttü. 1970 yılında  Osman Ayer’in kızı  Gülhan hanımla  hayatını birleştirdi. Üniversite hayatından sonra bir süre boş kalan Duman, askerlik görevini yerine getirmek için 1976 yılında  Ankara Mamak Muhabere Okuluna teslim oldu. 70 gün süren bir acemilik eğitiminden sonra buradan İstanbul Selimiye Kışlasına askerliğinin geri kalan kısmını tamamlamak üzere geçti. 1978 yılında askerlik görevini tamamlayarak terhisini aldı. Duman Askere gittiğinde 3 çocuk sahibiydi.

Askerlik dönüşü ticaret hayatına atıldı. Babasının mesleği olan halıcılığa devam etti. 1978 yılında başladığı halıcılığı 2010 yılına kadar devam ettirdi. Alim Çınar’ın ricasıyla 1980 yılına kadar  MHP’nin Bünyan İlçesi ikinci başkanlığı görevini ve diğer görevleri yürüttü. 1980  ihtilalinden sonra Anavatan Partisi'nin kurulması ile beraber siyaset hayatını Anavatan Partisine geçerek sürdürdü. 1984 yılında Anavatan Partisi Bünyan ilçe başkanlığı görevini Mustafa Ulusoy'dan devir aldı. Yapılan 6 kongre boyunca da  Anavatan Bünyan İlçe Başkanlığı  görevini yürüttü.

Duman altı dönemlik İlçe Başkanlığı görevi süresince, Bünyan için birçok önemli projelere imza attı. Özellikle Bünyanlı gençlerin iş sahip olabilmeleri için çok  uğraşıp didindi. Kendi partisinden olsun olmasın,  Bünyanlı  yüzlerce genci iş sahibi yaparak devlet dairelerine girmeleri için yardımcı oldu. Hatta bu konuda kendi partisini bile aldattı ve yüzlerce Bünyanlıyı iş sahibi yaptı. 500'e yakın polis memuru alımında, 400'e yakın sağlık memuru alımında ve onlarca kişinin vergi dairesi ve çeşitli devlet kurumlarına girmesinde yardımcı oldu. Öyle ki Bünyan’ın gençleri işsiz kalmasın diye, Bünyan Belediyesi'nden anonslar yaptırarak hangi partiden olursa olsun işsiz gençlerin kendisine müracaat etmelerini o dönemde bizzat istedi.

Muzaffer Duman'ın  Bünyan’a olan hizmetler bununla da kalmaz. Başkanlığı döneminde, Sağlık Meslek Lisesi'nin Bünyan’a açılması yönünde büyük katkıları oldu.  Sağlık Meslek Lisesi Bünyan’a açıldıktan sonra,  açılan tüm imtihanlarda  yukarıdan gelen emre rağmen yine önceliği hep Bünyanlılara  vererek Bünyanlı gençlerin okuyup iş sahibi olmalarını sağladı. Bünyan’a yaptığı hizmetlerden birisi de Bünyan’ın girişindeki Toprak Mahsulleri Ofisinin yerinin sağlanması ve ofisin  yapılmasında ki katkısıdır. Yine Bünyan Devlet Hastanesi'nin ek binasının  yaptırılmasın da önemli rol oynamıştır.  Bünyan Belediye Başkanı Hayri Eser’e verdiği söz doğrultusunda Bünyan’ın yeni belediye binasına kavuşmasını sağlamıştır. O dönemde devlet bütçesinin onaylanmasına rağmen büyük bir uğraşı vererek belediye binasının yapılması işini ek bütçeye aldırtmayı başarmıştır. Yine o dönemde Anavatan Partisi’nde sözü geçen bir isim olması nedeniyle, Bünyan’ın birçok köyüne yol, su elektrik gibi hizmetlerin gitmesine öncülük etmiştir. Bünyan vergi dairesi binasının  ve postanenin yapımı da Duman’ın başkanlığı döneminde olmuştur.

Bünyan’a bağlı Akkışla Kasabasının ilçe yapılmasında o dönemde çok uğraş vermiş ve bunu başarmıştır. Türkiye genelinde birçok kasabanın ilçeye çevrilmesi yönünde verilen önergeye Akkışla’yı eklettirmiş, Bünyanlı Milletvekilimiz Sedat Turan'ın o gün mecliste işi gereği bulunmamasına rağmen, onun yerine “aslı dururken vekile gerek yok” diye imza atarak Alkışla’nın ilçe olmasını sağlamıştır.

Şu an inşaatı bitecek olan Cezaevi'nin Bünyan’a yaptırılmasını İlk gündeme getiren kişi Muzaffer Duman’dır. Bünyanlıların iş sahibi olmaları ve çarşı esnafının işlerinin çoğalması düşüncesiyle, İlçe Başkanlığı döneminde, arkadaşı olan Adalet Bakanı Oltan Sungurlu’ya Bünyan’a en az beş bin kişilik bir Cezaevi yaptırılması fikrini götürmüştür. Fakat bakan, projenin çok maliyetli olacağını ve sayının çok fazla olduğunu öne sürerek kabul etmemiştir. Buna rağmen Duman bu arzusundan vazgeçmemiş, arkadaşı olan Ayfer Sungurlu (bakanın eşi) ile bakana baskı yaparak bu arzusunu kabul ettirmiştir. Bakanın projeyi onaylamasıyla birlikte cezaevinin yaptırılacağı yer ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlanır. Yer arayışları kısa sürede Bünyan’da duyulur ve Bünyanlılar tarafından Duman’a büyük baskılar gelmeye başlar. Öyle ki Bünyan’ın birçok terörist yakını tarafından doldurulacağı ve Bünyan’ın yaşanmaz bir yer halini alacağı baskıları giderek artar. Bu baskılar üzerine  sokağa çıkamaz hale gelen Duman Oltan Sungurlu ile görüşerek projeyi iptal etmesini ister.  Sungurlu projenin onaylandığını ve bütçesinin çıkarıldığını belirterek projeyi iptal etmek istemez buna rağmen Duman'ın baskıları üzerine projeyi bir süreliğine askıya alır.

Duman, Bünyan İlçe Başkanlığı görevi süresince siyaset hayatında önemli görevler üstlenmiş birçok işi başarıyla yürütmüştür. Bünyan’a olan sevdasıyla, siyasetin hemşerileriyle arasına girmesine müsaade etmemiştir. Hangi partiden olursa olsun kendi partisinin iktidarı süresince  hemşerilerine hizmetli görev bilmiştir. Öyle ki  o dönemde diğer partilerden  istifa edip kendi partisine geçerek işlerini yürütmek isteyen hemşerilerini dahi partilerinden istifa ettirmeyip onların her türlü İşlerine yardımcı olmuştur.

Bir dönem Milletvekili ve Bünyan Belediye Başkanı olmak için adaylık müracaatında bulunduysa da gelişen siyasi olaylar nedeniyle bu amacı gerçekleşmedi. Milletvekilliği adaylığı döneminde Kayseri’den 4. sıradan aday olmasına rağmen partisinin 2. bölgede il barajı aşamaması nedeniyle milletvekili  olamadı.

Siyasetteki bu başarılı çalışmalarından dolayı Türkiye genelinde başarılı 38 ilçe başkanından biri seçilmiştir. Yardımseverliğinden dolayı o dönemin bakanları “hep başkalarının işi için geliyorsun, bir günde kendi işin için gel” diye serzenişte dahi bulunmuşlardır. Siyasete çok emeği geçmiştir ama siyasetten fazla bir kazancı olmamıştır.

Duman Zafer Duman, Banu, Aydın, Alper Duman ve Remzi Alpay Duman adında 4 çocuk babasıdır.

Hasan Yüksel

17 Şubat 2017 Cuma

MUSTAFA YILDIRIM ARAR


DR. MUSTAFA YILDIRIM ARAR  (1939-2013)

İbrahimbey Mahallesin Konaklı sülalesinden Emin ve Hatice Arar çiftinin 4. çocuğu olarak 1939 yılında dünyaya geldi.  1946 yılında Çağlayan İlkokulu’nda ilk eğitimine başladı.  Ortaokul eğitimini Bünyan'da tamamladı. Lise eğitimini ise Sivas'ta tamamladı. 1960-1967 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi alarak doktorluk eğitimini tamamladı. İhtisas eğitimini de tamamlayarak 1973 yılında dâhiliye uzmanı oldu.

1967 yılında Ayla Hanımla evlendi ve bu evlilikten Okan adında bir oğlu oldu. Oğlu Doç. Dr. Okan Arar şuan da üroloji uzmanı olarak İstanbul'da görev yapmaktadır. Mustafa Yıldırım Arar uzun yıllar İstanbul'da Küçükmustafapaşa ve Fatih semtinde özel muayenehanesinde hizmet vermiştir.

Mustafa Yıldırım Arar ailesine, akrabalarına ve tüm Bünyanlılara sevgi dolu, fedakâr bir yaşam sürmüştür. Bayramlarda ve tatillerinde mutlaka Bünyan'ı ziyaret ederdi. Bu ziyaretlerinin birinde babasının bir sözü ile Bünyan’a her gelişinde tatil yapmaya değil,  hizmet etmeye gelirdi. Eş, dost ve hemşehrilerini karşılık beklemeden muayene eder gelirken yanında getirdiği ilaçları da karşılıksız ihtiyacı olanlara verirdi.  Bundan büyük mutluluk duyardı. Fedakârlığı herkesçe bilinirdi. Ailesi ve Bünyan sevgisinden sonra en büyük tutkusu Fenerbahçeydi.
Mustafa Yıldırım Arar emekli olduktan sonra Bodrum'a yerleşmişti. Ömrünün son yıllarını TEMA Vakfıyla iş birliği yaparak kendini ağaç dikmeye adadı. Bugün Bünyan-Pınarbaşı mevkiinde kendi emekleriyle oluşturduğu fidanlığa adı verilmiştir.

Arar, 13 Mayıs 2013 tarihinde Bodrum'da hayatını kaybetmiştir. Çok sevdiği Bünyan'da aile kabristanına defnedilmiştir.  Mekânı cennet olsun.  

Hasan Yüksel

15 Şubat 2017 Çarşamba

NAİM YAVUZ (1957 - )


25.07.1957 tarihinde Feruze ve Mustafa (Zıklı Hacıoğlu) ağanın 6. evlatları olarak Bünyan’da dünyaya geldi. 1964 yılında ilk eğitimine Atatürk İlkokulu’nda başladı.1970 yılında buradan mezun oldu. İlkokuldan sonra Bünyan Ortaokulu’na bir süre devam ettiyse de, o dönemde ailesinin maddi sorunları nedeniyle okulu birinci sınıftan sonra bıraktı.

Yavuz okulu bıraktıktan sonra abisinin verdiği sermaye ile Sağlık mahallesinde bakkal dükkânı açarak ticaret hayatına atıldı. İki yıl bu dükkânı işlettikten sonra kapatarak İstanbul’da inşaat işleri ile uğraşmaya başladı. Askerlik dönemi gelene kadar İstanbul’da çalıştı. 1977 yılında vatani görevini yerine getirmek için Burdur Topçu Tugayı’nda temel askerlik eğitimine başladı. Buradan İstanbul daha sonra da Gebze ve Samandıra’ya geçerek 20 ay süren askerlik görevini tamamladı.

Askerlik dönüşü tekrar inşaat işlerine başlayan Yavuz bir dönem de müteahhitlik  işi ile uğraştı. 12 Eylül 1980 yılında hayatını Kösehacılı Ahmet Oğuz’un kızı Nejla Hanım ile birleştirdi. Bu dönemde Bünyan Devlet Hastanesinin tadilat ve montaj işlerini yaptı. Devlet hastanesinin işlerini tamamladıktan sonra, altı ay Libya’da, daha sonra da on dört ay Suudi Arabistan (Mekke) gibi ülkelerde inşaat işleri ile uğraştı. 1986 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı. Döndükten sonra Bünyan’da sebze meyve işleri ile uğraşmaya başladı. İlk seyyar olarak bu işe başladıktan sonra yeğeni Ergün Tunçtan ile Köprüde manav dükkânı açtı, ardından hazır giyim işine girdi.

Naim Yavuz Bünyan’a döndükten sonra ki ticaret hayatının on beşinci yılında Bünyan Ticaret Odasının Başkanlığına aday olarak girdi ve seçimleri kazandı. 2001 yılında Bünyan Ticaret odası başkanı seçildikten sonra kendisini bekleyen zorlu bir sınava girmiş oldu. O yıllarda sıkıntılı bir dönemde olan Ticaret Odasının tüm borçlarını yapılandırıp ödeyerek Bünyan Ticaret odasını sıkıntıdan kurtardı. Aynı zamanda özverili çalışmaları ile satın almak suretiyle, Bünyan’a Ticaret Odası binasını kazandırdı, Bünyan esnafının tüm sorunlarıyla ilgilendi.

Halen Bünyan Ticaret Odası Başkanı olan Yavuz, başkanlığı sırasında Bünyan’ın Sanayi sitesine kavuşması için bir proje başlattı ve bu projenin bir an önce hizmete girmesi için büyük çabalar harcadı. Bürokratik sıkıntılar nedeniyle proje ertelenmiş olmasına rağmen 2017 yılı içerisinde projenin temellerinin atılması için her türlü engeli aşmayı başardı. Bu proje mahiyetinde Bünyan’ın girişinde 12.000 metre karelik bir alanı Ticaret Odasına kazandırdı ve projesini hazırlattı.

Ticaret Odası başkanı olarak Bünyan için ikinci bir proje hazırlığı daha başlatan Yavuz, önümüzdeki günlerde bu projenin nihayetlendirilmesi beklemektedir. Odalar Ve Borsalar Birliği ile yürüttükleri bu projede Bünyan’a bir öğrenci yurdu ve bir okul yaptırılması planlanmıştır. Ticaret Odası başkanlığı yanında halen kendi işlerini de idare eden Yavuz oğulları ile birlikte Yavuzhan sigortacılık, Yavuz manav ve nakliye işini birlikte yürütmektedir.

Naim Yavuz; Nilüfer, Oğuzhan, Feruze ve Yaşar adında iki oğlan ve iki kız babasıdır.  

Hasan Yüksel      

13 Şubat 2017 Pazartesi

ORHAN TURAN (1943 - )


7 Ekim 1943 Yılında Ahmet ve Hasibe Turan’ın 4 çocuğundan 2. si olarak Bünyan’da dünyaya geldi.  İlk eğitimine 1950 yılında Çağlayan ilkokulunda başladı. 1953 yılında ortaokul eğitimine başladı. Babasının görevi gereği ortaokulun 1. ve 2. sınıflarını Erzurum da rahmetli amcası Dr. Sami Turan’ın yanında okudu. Tekrar Bünyan’a döndükten sonra son sınıfı Bünyan Ortaokulu’nda tamamlayarak 1956 yılında mezun oldu. Lise eğitimine 1956-1957 öğretim döneminde Kayseri Lisesi’nde başladıktan sonra 3. sınıfı amcasının oğlu rahmetli Dr. Sedat Turan’ın yanında Artvin lisesinde okuyarak buradan mezun oldu.

Turan 1962 yılında Dil Tarih Coğrafya lisesine kaydolup Kayseri Ana Ve Çocuk Sağlığı Merkezinde laborant olarak çalışmaya başladı. 2 yıl sonra dil tarih ten ayrılıp Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt oldu.  Ancak yaş sınırlaması nedeniyle askerliğe çağrılmış olmasından dolayı eğitimine ara vermek zorun da kaldı ve askere gitmeden önce Tomarza Böke Köyü İlkokulu’nda bir yıl öğretmenlik yaptı. Mayıs 1966 yılında Tokat Erbaa’dan Güler Arıcı ile hayatını birleştirdi.

Haziran 1966 yılında Manisa Er Eğitim Tugayında 3.5 ay sürecek olan temel askerlik görevine başladı. Burada temel eğitim aldıktan sonra askerliğini öğretmen olarak tamamlamak üzere, bir yıl Sivas İmranlı Taşdelen köyünde, bir yıl da Bünyan Ağcalı ilkokulunda olmak üzere iki yıl süren askerliğini öğretmen olarak tamamladı.

Turan Vatani görevini tamamladıktan sonra 1968 yılında Bünyan Çağlayan İlkokulu’na tayin oldu.  5 yıl okuduğu Bünyan Çağlayan İlkokulunda öğretmen olarak atanmış olmanın verdiği gururla 7 yıl boyunca sınıf öğretmenliği yaptı.  Yarım gün öğretmenlik yaptığı için günün kalan diğer yarısında, büyük çapta yumurta ve kuluçka tavukçuluğu olmak üzere,  Rahmetli Mustafa Ulusoy ile halıcılık, diğer öğretmen arkadaşları İbrahim Soylu ve İbrahim Demirezen ile birlikte kitabevi işletmeciliği de yapmıştır.

1975 yılında yatay geçiş ile Kapıkule Gümrükler Başmüdürlüğüne memur olarak atandı. 1977 de müdür yardımcısı olan Turan ın tayini, 1978 de Bandırma'ya 1981 yılında da Habur a sınır kapısına çıkı. Habur’da ki ve Edirne’de ki kaçakçılıkla mücadelede ki başarılarından dolayı bakanlıkça Gümrükler Başmüdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüğü görevlerini vekâleten yürütmek üzere görevlendirildi

1983-1985 yılları arasında İskenderun Transit Gümrük Müdürlüğü yapan Turan, bir dönem de İskenderun Gümrükleri Başmüdürlüğü görevini vekâleten yapmıştır. 1986 yılında İzmir e tayin oldu.  5 yıl İzmir de görev yapan Turan 1991 yılında Gaziantep e tayin olmuş 1997 yılında ise buradan emekli olmuştur. Askerlik sebebi ile ara verdiği eğitimini 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirerek tamamlamıştır.

Halen Kahramanmaraş ta ikamet etmekte olan Turan’ın Hakan ve Gürhan adında oğlu ve Ruhan adında kızı ile 6 torunu vardır.

Hasan Yüksel

11 Şubat 2017 Cumartesi

MUSTAFA AYER (1955 - )


Kasap  Cemal Ayer ve  Nimet Ayer’in dördüncü evlatları olarak 1955 yılında Bünyan’ da dünyaya geldi.1962 yılında Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda ilk eğitimine başladı 1967 yılında burayı tamamladı. Yine aynı yıl  Bünyan Ortaokuluna başladı.1969 yılında buradan mezun olan Ayer, aynı yıl Bünyan Lisesi'ne devam etti. 1973 yılında da Bünyan Lisesinden mezun oldu

Bünyan Lisesi'nden mezun olduktan sonra eğitimine bir yıl ara veren Ayer, 1974 yılında Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü'nü kazandı. Kendisi gibi Bünyanlı olan ve Erzurum’da  okuyan hemşerileri ile aldığı zorlu bir eğitimden sonra 1977 yılında buradan mezun oldu. Erzurum'dan döndükten sonra devlet tarafından atama yapılmadan Abdullah Karabulut’un ricasıyla  Bünyan  Lisesi'nde ücretli eğitime başladı. Aynı yıl içerisinde Naci Özsoy’un kızı Nuran hanımla hayatını birleştirdi.  Bünyan Lisesinde eğitim verdiği dönemde çıkan bir kararname ile aslen öğretmen olarak atandı. 1981 yılında kısa dönem olarak askerlik hizmetini Tuzla Piyade Okulu’nda yaptı. Askerlik öncesi ve sonrası olmak üzere  8 yıl Bünyan Lisesi’nde matematik derslerine girdi. 1986 yılında  Bünyan ilçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü'ne atandı. 2000 yılına kadar özverili bir çalışma ile Bünyan Milli Eğitimine  hizmet ettikten sonra müdürlükten istifa etti.

Mustafa Ayer Şube Müdürlüğü'nden hemen sonra Namık Kemal İlköğretim Okulu'na müdür olarak tayin edildi. 2008 yılına kadar Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda hizmet  verdikten sonra buradan emekli oldu. Mustafa Ayer çalışma hayatı boyunca, bir yandan eğitimle uğraşırken bir yandan da  meslektaşlarının sorunlarıyla uğraştı. Bu amaçla 1978 yılında  Ülkü Bir Öğretmenler Sendikası'nın ikinci başkanlığını da yaptı. Yine Milli Eğitim Şube Müdürü  iken  Bünyan’a Endüstri Meslek Lisesi'nin açılması için çok uğraştı. Naci Baydemir İmam Hatip Lisesi'nin  arsasının bağışlanmasında  aktif görev aldı.

Mustafa Ayer, Oğuzhan (İstanbul Metrosunda Mekanik Tekniker) ve Alper (Öğretmen) adında iki evlat sahibidir.

Hasan Yüksel

9 Şubat 2017 Perşembe

SEYİT DUMAN (1922 - 2003)




Giyimiyle, yaşam tarzıyla, insanlara ve özellikle çocuklara olan sevgisi ile bir Bünyan beyefendisi, 1922 yılında Bünyan’a bağlı Musaşeyh köyünde doğdu. 1929 yılında ilk eğitimi için Çağlayan ilkokuluna kayıt oldu. İlkokulu burada tamamlayan Duman, buradan direkt olarak Talas Amerikan Kolejine kayıt oldu. Burada bir süre okudu fakat bir takım nedenlerden dolayı okulu tamamlayamadı. Çocukluğu ve gençliğinin büyük bir çoğunluğu Bünyan’da geçti.

Emek verip çalışma dönemi geldiği zamanda Ankara’ya yerleşti. Ankara’da bir süre Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda teknisyen olarak çalıştı. Ankara iken Tiyatro faaliyetleri ile de uğraştı. Ankara Türk Ocağı Sahnesi’nde William Shakespeare’ın Hamlet Oyununda Prens Hamlet’i oynadı. Ankara MKE iken vatani görevini de burada tamamladı. Askerlik sonrası Karabük Demir Çelik Fabrikalarında çalışmaya başladı. 1946 yılında Nail Bozkurt’un (Nail Ağa’nın ) torunu Lütfiye Onur (Nesli hanımın kızı) ile hayatını birleştirdi.

Evlendikten sonra Bünyan’a yerleşti ve Bünyan Sümerbank Yünlü Mensucat Fabrikasında inşaat sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Sümerbank’ta çalışırken bir yandan da siyasetle uğraştı. Demokrat Parti Bünyan İlçe teşkilatının kuruluşundan sonra Bu partinin yönetiminde yer aldı. Bir dönem Bünyan’da ilk olarak 10. 10. 1954 tarihinde haftalık siyasi ve mizahi “Demokrat Bünyan Gazetesi” ni çıkarttı. kendisi de çıkarttığı gazetenin yazarları arasında yer aldı. Demokrat partiden sonra Adalet Partisi (AP) ve Doğru Yol Partisi (DYP)’ninde teşkilatlarının yönetiminde yer almıştır.

Çok iyi bir hatip ve çok okuyan biri olması nedeniyle çalıştığı Sümerbank ta da öne çıkan bir isim oldu. Sümerbank’ta çalıştığı yıllarda fabrikanın sendika teşkilatını kurdurmak için çok uğraştı ve sendikayı kurdurmakta başarılı oldu. Sümerbank’tan emekli olduktan sonra yün ve halı ticaretiyle uğraştı. Bu işi içinde Bünyan Belediyesi’nin bulunduğu binanın altında bir iş yeri açtı. 2003 yılında Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Seyit Duman beş evlat sahibidir. Çocukları sırayla Osman, Mahmure, Bilge, Mustafa  ve Belgin’dir

Hasan Yüksel


7 Şubat 2017 Salı

NİLGÜN AKIN KOÇAK(1951 - )


1951 yılında Bünyan İbrahim Bey mahallesinde dünyaya geldi. Elbaşı ve Sarıoğlan' da nahiye müdürlüğü yapmış olan merhum Ali Rıza Akın ve Nezahat hanımın üç çocuğundan en büyüğü ve yegâne kızlarıdır. 1957 yılında İlkokul birinci sınıfa önce Sarıoğlan ilkokulunda başlamış yarıyıldan sonra Bünyan Çağlayan ilkokulunda devam etmiştir. Babası Ali Rıza Bey’in çocuklarının eğitim şansını artırmak ve daha iyi şartlarda okumalarını sağlamak için kamudaki müdürlük görevinden istifa edip, ailesiyle birlikte 1958 yılında Ankara'ya yerleşince Nilgün Akın Koçak Çağlayan ilkokulunda ikinci sınıftan ayrılarak tahsiline Ankara’da devam etmek zorunda kalmıştır. Memurluktan ayrılan babası ise serbest çalışmaya başlamıştır. 1962 yılında Ankara Aydınlıkevler ilkokulundan mezun olan Koçak 1962-1963 öğretim yılına Aydınlık evler ortaokulunda başlayıp 1965 yılında bu okuldan mezun olmuştur. Liseye ’de yine 1965-1966 döneminde Ankara Kız Lisesinde başlayan Koçak buradan 1968 yılında buradan mezun olmuştur. Koçak Ankara’da okumasına rağmen, babası Ali Rıza bey tarafından diğer çocuklarıyla beraber her sene tatil aylarında Bünyan'a göndermiş, çocuklarının hem doğal güzellikleri yaşamalarını hem de  akraba ve köken ilişkilerini sıcak tutmalarını sağlamıştır

1969 yılında büyük bir başarı elde ederek, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümüne girmiş, Matematik bölümünden de ek dersler alarak 1974 yılında fizikçi-matematikçi olarak mezun olmuştur. (Merhum Ali Rıza bey ve Nezahat hanımın kızlarının mezuniyetinin hemen arkasından, oğulları Alp Akın İnşaat mühendisi ve Tarık Akın’da Makina Mühendisi olarak mezuniyetleri ile ailelerine gurur kaynağı olmuşlardır.)

Nilgün Akın Koçak mezuniyetten hemen sonra Mühendislik hedeflediği için metal fiziği ve demir nikel karbon alaşımının (paslanmaz çelik) elektron mikroskobunda incelenmesi konusunda tez hazırlamaya başlamış ve aynı anda daha önce staj yaptığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünde Fizikçi olarak kamu görevine başlamıştır.1976 yılında tez çalışmasını tamamlayıp Fizik Yüksek Mühendisi unvanını almıştır.

Çalıştığı Maden Tetkik ve Arama Kurumu’nda ilk yıllar araziden gelen numunelerin radyometrik yöntemlerle uranyum analizinin yapılması görevini üstlenmiştir. Daha sonra o yıllar henüz üniversiteler bilgisayar mühendisi mezun etmediği için bilişim konusunda görevlendirilmiş ve gerekli eğitimleri alması sağlanmıştır. Çalışma hayatı boyunca veri tabanı yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, haritalama, sistem analistliği, sistem yöneticiliği, programcılık, doküman yönetimi ve kurum içi eğitmenlik gibi konularda çalışmış ve 1998 yılında emekli olmuştur.

1999 yılında bir özel bilgisayar şirketinin elemanı olarak proje bazında kuruma geri dönüş yapmış ve bilgisayar ortamında Türkiye'nin ilk metalojeni haritasını hazırlamıştır. Daha sonraları kendisinin de ortak olduğu bilgisayar şirketi aracılığı ile Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün döküman arşiv işinde çalışmıştır. 1950 li yıllardan beri kurumlardan emekli sandığına gelen 10 milyon hizmet dökümanının elektronik ortama aktarılması çalışmasında sistem analistliği, iş akışı takibi ve indeksleme çalışmaları yapmıştır.

Nilgün Akın Koçak halen Ankara'da ikamet etmekte olup, iki çocuk annesidir.  Oğlu Özgür Koçak İstanbul Teknik Üniversitesi makina mühendisliği bölümünü bitirmiş daha sonra aynı okulda bilişim mastırı yapmıştır. Azerbaycan’da yaşamaktadır. Şu an Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Belarus'ta şirketleri vardır. GSM operatörlerine sistemler kurup programlar üretmektedir. Kızı Özge Koçak İstanbul’da yaşamaktadır. Doğuş grubunda mimar olarak çalışmaktadır.

Hasan Yüksel

5 Şubat 2017 Pazar

BEKİR ÜNAL (1945 - )



1945 yılında Mullabekirler’den postacı Ahmet ve Cubabalar’dan Saniye Ünalan’ ın evlatları olarak Bünyan’da doğdu. 1952 yılında Bünyan Namık Kemal İlköğretim Okulunda ilk eğitimine başlayan Ünal, evlerinin yanına Atatürk İlköğretim Okulu yapılınca kaydını buraya aldırdı ve 1958 yılında ilköğrenimini tamamladı. İlkokuldan sonra çok istemesine rağmen  ailesinin çok kalabalık olması nedeniyle babası tarafından ortaokula gönderilemedi.

İlkokuldan sonra boş kalan Ünal askere gidinceye kadar bir marangoz atölyesinde çalıştı. 1965 yılında her Türk genci gibi vatani görevini yapmak üzere Denizli 4. Er Eğitim Tugayı 3. Bölüğe teslim olur. Temel askerlik eğitimini aldıktan sonra, İstanbul Haliçoğlu Levazım Okuluna gönderilir. 1967 yılında 24 ay süren askerlik görevini tamamladıktan sonra Bünyan’a döner. Bir iki ay boş gezdikten sonra Köprü’deki evlerinin altında boş duran dükkanı değerlendirdi ve buraya bakkaliye açtı.

Dükkanın bulunduğu yer bütün yolların birleştiği bir kavşaktadır ve o dönemde köprüde iki dükkan vardır. Bu yer yavaş yavaş Bünyan’a gelen bütün köylülerin uğrak yeri olmaya ve bütün köylüler buradan alışveriş yapmaya başlar.  Bekir Ünal’ın dükkanı Köyden hareket edip direkt Bünyan’a gelenlerin veya Bünyan’a uğrayıp Kayseri’ye gidenlerin ve Kayseri’den köyüne giden bütün köy otobüslerinin ve köylülerin uğrak yeri adeta bir terminali olur. Bünyan’dan alış veriş yapanlar yanlarında yük taşımamak için yüklerini, emanetlerini Bekir Ünal’ın dükkanına bırakır gönül rahatlığı ile diğer işlerini yürütürlerdi. Yine farklı köylerden gelenlerin buluşma yeri de buradır. Yine Bekir Ünal Bünyan’ın bütün köylerinin postanesidir. Bekir Ünal’ın babası postacı olduğu için ilk zamanlar köylere gelen mektupları Bekir Ünal’ a bırakır oda mektupları sahiplerine verirdi. Bu şekilde başlayan mektup dağıtımı daha sonra özel bir adres halini alır. Türkiye’nin her tarafından Bünyan’ın köylerine gelen mektupların adresi “Bekir Ünal Eliyle Falan Kişiye” diye başlar, bu şekilde hem mektuplar hem de her türlü para ve koli gibi emanetlerde Bekir Ünal’a bırakılmaya başlar. Bekir Ünal’ın dükkanı ayrıca köylülerin bekleme yeridir. Bünyan’a gelenler özellikle kadınlar köylerine dönecek olan otobüsleri burada beklemeye başlamışlardır.

Yıllardır Bünyan’a bağlı köylerin yükünü çeken ve adeta bir terminal olan Bekir Ünal’ın dükkanı artık köylülerin çok fazla uğradı yer olmaktan yavaş yavaş çıkmaktadır. Bu günlerde ise Bekir Ünal’ın değimi ile “Huzur Evi” vazifesini görmektedir. Çok sevilen bir kişilik olduğu için özellikle yaşıtlarının ve sevenlerinin uğrayıp sohbet ettiği bir yerdir.

Kişiliği karakteri ve yardımseverliliği ile tüm Bünyanlıların sevdiği biri olan Bekir Ünal, 1972 yılında Rıfat Kayar’ın kızı Melahat hanım ile hayatını birleştirdi.  1992 yılında kutsal topraklara giderek Hacı oldu. Kutsal yerleri gezmeyi adet haline getiren Bekir Ünal her yıl mutlaka bir haftalığına Bünyan’dan ayrılır Türkiye’nin kutsal mekanlarını ziyaret eder.  

Bekir Ünal, Pınar Başpınar (Ankara’da) ve Gonca Çakmak (Amerika’da) adında iki kız babasıdır.

Hasan Yüksel.        

4 Şubat 2017 Cumartesi

HACI MUSTAFA KONAKLIOĞLU VE HULUSİ TİRYAKİ

Bünyanlı iki müteahhit 1935 yılında Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası’ndan bir inşaat ihalesi alırlar. Bilmezler ki kader onları bura da hayatın en güzel sürprizi ile karşılaştıracaktır. Nazilli’de aldıkları iplik fabrikasının inşaatı 1937 yılında tamamlanır ve içi 768 adet dokuma tezgâhı ile donatıldıktan sonra sıra açılışa gelmiştir.  Bünyanlı iki hemşerimizden solda bulunan Hacı Mustafa Konaklıoğlu ve Sağda yer alan Hulusi Tiryaki, genç Cumhuriyetin o gün ki şartlarına uygun bir şekilde fötr şapka, papyon,  kravat ve takım elbise giyerek açılışta hazır bulunurlar.  Açılışa ömrünün son fabrika açılışını yapan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk yanında Başvekil Celal Bayar ile beraber katılmışlardır.  Açılış sonrası Ulu önder Atatürk Basma fabrikasını gezerken hemşerilerimiz onu karşılarında görürler ve o andan çok etkilenirler.  Unutamadıkları bu anı, o tarihte çektirdikleri bu fotoğrafın arkasına şu şekilde not olarak düşerler. “Onun, o büyük insanın gözlerine, doğrudan bir kaç dakikadan fazla bakamazsınız ve çok etkilenirsiniz”  Bu iki hemşerimiz Atatürk’ü görme onuruna sahip olan ender Bünyanlılardandır, ruhları şad olsun.

3 Şubat 2017 Cuma

UĞUR ALTAY (1955 - )


01. 05.1955 yılında Mustafa ve Tevhide Altay’ ın ilk çocukları olarak Bünyan İbrahim Bey Mahallesi’nde dünyaya geldi. 1962 yılında Çağlayan İlkokulu’na başladı. Daha sonra, Bünyan Ortaokuluna ve Bünyan lisesine devam eden Altay 1975-1976 öğretim yılında ortaöğretim eğitimini tamamladı. Çocukluğu ve gençliği her Bünyanlı gibi havuz başında ve Bünyan’ın bahçelerinde geçmiştir. O günleri Altay şu sözleriyle ifade etmektedir. “Oyuncaklarımızın çoğunu kendimiz veya büyüklerimiz yapardı. Parayla satın alınan oyuncak çok azdı. Gençlik döneminde oynadığımız oyunların çoğu zekâya dayanan ve bedensel gelişmeyi sağlayan oyunlardı.”

1977-1979 yılları arasında Kayseri Eğitim Enstitüsü 'nü bitirdi. Daha sonra 1979 yılı Ekim ayında Sakarya ili Akyazı ilçesi Boztepe köyüne sınıf öğretmeni olarak tayin edildi. Burada görev yaparken 1980 yılında hayatını Reyhan hanımla birleştirdi. 1 Kasım 1981 yılında her Türk genci gibi askerlik görevini yapmak üzere Burdur 58. Topçu Tugayı’na teslim oldu. Kısa dönem askerlikten sonra 1982 yılında askerlik görevini tamamladı. Askerlik dönüşü tekrar Akyazı İlçesi Boztepe Köyü’ndeki görevine döndü. 1983 yılına kadar 4 yıl burada görev yaptıktan sonra, rotasyonla Siirt ili Beşiri ilçesi Danalı köyünde göreve başladı. 1983-1989 yılları arasında 6 yıl burada görev yaptı. İki kızı da bu köyde doğdu. Altay altı yıl görev yaptığı bu köydeki anılarını şu şekilde ifade etmektedir.

“60 Hanelik köyde 90 -100 arası değişen öğrencimizle dolu dolu geçen 6 yıl. Öğrencilerim hiç Türkçe bilmeden geldikleri için Türkçe öğretimi zor olsa da zeki çocuklar oldukları için fazla zorlanmadan İstanbul şivesi ile Türkçe yi öğrettik öğrencilerimize. Bununla ilgili bir anım: Kız kardeşim Şerife Diyarbakır da görev yaparken kardeşim Yusuf la beni ziyarete geldi. Yusuf dersime girdi. Ben ders yaparken beni izledi. Ders bitiminde kardeşim şu ifadeyi kullandı. "Abi ne kadar dil kırıyon."dedi. Kardeşime sınıfta öğrencilerimin karşısında Türkçe yi çok iyi konuşmam gerektiğini söyledim. Üzücü olayların yeni yeni başladığı zaman, Kendimce düşünüyorum, bölgeye giden eğitimci arkadaşlarım yaşamadılar. Eşim köylü kadınlarla çok iyi bir diyalog kuruyor, onlara yemek yapıyor, kültür alışverişi yapıyor. Sağlıkçı arkadaşlarım bölgeden nasıl ayrılırım bunun çabasına düşmüşler. Bizim gibi 6 yıl kalan çok nadir. Bölgeye gidip o insanlarla kültür alış verişi yapsalardı, 30 yıldır yaşadığımız bu üzücü olayları belki de yaşamazdık veya bu kadar yaşamazdık. Bu 6 yıl içinde çok iyi dostluklar kurduk. Halen görüştüğümüz iletişim halinde olduğumuz dostlarımız var. 1987 yılında bölgede olağanüstü hal ilan edilir. O dönemde teşvik amacıyla bölgede çalışan memurlara her ay bir ek maaş verilmeye başlandı. Bu 3 yıl sürecek maaşın yarısı bankaya diğer yarısını maaşımızla birlikte alacağız. Bu bankada birikeni 3 yılını tamamlayan alacak. 1987 den 1990 a kadar çalışanlar, fakat annem 1988 de rahmetli olunca ben 3 yılı tamamlayamadan 1989 yılında Danalı köyünden ayrılmak zorunda kaldım.”

Altay’ın annesinin vefatı üzerine Kayseri’ye dönmesiyle birlikte tayini Kayseri ili Bünyan ilçesi Şıvgın köyüne çıktı. Burada bir yıl görev yaptıktan sonra, 1990 -1991 öğretim yılında Bünyan Namık Kemal İlköğretim okulunda göreve başladı. 1990 -1991 öğretim yılında 5. sınıf okutup daha sonra birinci sınıf alarak 3. sınıfa kadar okuttu. Müdür yardımcısı olduktan sonra bu sınıfı bırakmak zorunda kaldı. 1998 yılında okul müdürü Celal Duman’ın emekli olmasıyla müdürlük görevi Altay’a verildi. 2002 yılına kadar müdürlük görevini devam ettirdi. 2002 yılında Mustafa Ayer okul müdürü olunca tekrar müdür yardımcılığı görevine döndü. 2007 yılında öğretmenlik hayatının 28.yılını çalışırken emekli oldu. Bu dönem için de takdirname, teşekkür ve maaşla ödüllendirme belgeleri aldı. 
2007 yılında emekli olduktan sonra dershanelerde ve özel olarak dersler vermeye başladı. Kayseri Besime Özderici İlköğretim okulunda öğrencilerle birlikte hazırlamış olduğu “VELİYE MESAJ” şeklinde ki oyunları Kay Tv’de yayınlanarak veliler tarafından büyük ilgi gördü.  Eğitimciliği elden bırakmayan Altay, Kayseri de oturduğu Sümer sitesinin toplantı salonun da 9-13 yaşında ki öğrencilere eğitim ve rehberlik konusu da hafta da bir gün ders verdi ve çevre de büyük ilgi ile karşılandı.

Altay Tevhide Seçil ve Çiğdem adında iki kız babası olup, üç torun sahibidir.

Hasan Yüksel


1 Şubat 2017 Çarşamba

ABDÜLKADİR YALÇIN (1970 - )



Süleyman Yalçın (Hacıbeyler Sülalesi) ve Nurten Yalçın'ın (Şenyüzler’den) ilk evladı olarak 1970 yılında Bünyan’da dünyaya geldi. İlkokula 1976 yılında Namık Kemal İlkokulu'nda başladı. 1981yılında buradan mezun oldu. 1981-1982 öğretim yılında Bünyan İmam Hatip Ortaokulu’na, daha sonrada İmam Hatip Lisesi’ne devam etti ve 1989 yılında buradan mezun oldu.

Lisede okuduğu yıllarda Bünyan Kültür ve Turizm Derneği Gençlik Kolları 2. başkanlığını yaptı. 1979 – 1980 yılları arasında bir kaç arkadaşıyla  birlikte Türkiye'de bir ilk olacak olan, Bünyan Ülkücü Çocuklar Derneğini  kurdular. 1990 yılında vatani görevini yapmak için, Balıkesir  Topçu Okulu Acemi Birliği'ne teslim oldu. Buradan da Ankara Polatlı  Topçu Okuluna geçerek askerlik görevini tamamladı.

1992 yılında askerlik dönüşü babasının iş yerinde çalışmaya başladı. Bu dönemde aralarında rahmetli Sadık Özkul,  Burhanettin Ulusoy, Mehmet Çağlayan, Mehmet Kahraman, Resul Altay’ında bulunduğu bir gurupla birlikte Bünyan’da ilk defa Bizim Ocak adındaki derneği kurdular. 1993 yılında Mustafa Uçar’ın kızı Hatice hanımla hayatını birleştirdi. 1993- 1995 yılları arasında kurucusu olduğu Bizim Ocağın başkanlığını yaptı. Bir dönemde Bünyan Ülkü Ocakları Başkanlığı görevini yürüttü.1995 yılında amcalarıyla beraber “Yalçın İnşaat ve Turizm Ltd.Şti” kurdu. Şirket kurulduktan kısa bir süre sonra 1997 yılında babasını kaybetti.

Kurduğu şirketin işlerini yürütürken aynı zamanda siyaseti de bir arada yürüttü. Haziran 2006 yılına kadar ocakla, parti arasında köprü vazifesi gördü. 2006 yılında MHP Bünyan İlçe Başkanı seçildi. 2006 – 2010 yılları arasında Bünyan Ticaret odası yönetiminde yer aldı. 6 Mayıs 2007 yılında, Naim Yavuz ile Ticaret Odasının desteğiyle mahalli sanatçılar Recep Alemdar ve Şevket Oruç’un katılımıyla, Bünyan Pınarbaşı piknik alanında Bünyan Birlik ve Beraberlik, (Hıdırellez) şölenini düzenlediler. 2014 yılında amcalarıyla beraber kurduğu şirketten ayrılarak, briket İmalatı, nalburiye,  beyaz eşya (Profilo) bayiliği ve kereste imalatı işlerinin bir arada toplandığı  Kadir Yalçın Yapı Marketi’ni kurdu.

Yalçın MHP İlçe Başkanı seçildikten sonra arkadaşları ile büyük bir özveri ile çalışmış, MHP Bünyan İlçe Teşkilatını kendi partisi içerisinde Kayseri’de en çok oy toplayan teşkilat haline getirmiştir. Bu çalışmaları sayesinde MHP’nin Kayseri’de aldığı belde ve belediyeler içerisinde Bünyan, Güllüce, Karakaya ve Akmescit’i partisine kazandırmayı başarmıştır.

Bünyan Belediye Sporun beş yıl yönetiminde de bulunan yalçın, herkesin yardımına koşması, asker kınalarına, düğünlere derneklere, cenaze törenlerine iştirak etmesiyle İlçede sevilen bir kişilik haline gelmiş ve bu başarısı sayesinde 10 yıl başkanlık görevini yürütmüştür. 2016 yılının Ağustos ayına kadar İlçe Başkanlığı görevini devam ettiren Yalçın, söz konusu tarihte partinin Tüzük Kurultayına gitmesi yönünde imza verdiği için parti teşkilatınca görevden alınmıştır.  Halen kendi şirketinin işlerini idare etmesinin yanında, Hakan Yusuf Altay’la beraber Bünyan’da kendi iş yerinde oluşturduğu Birsen Bayburt Hayır Çarşısı’nda ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.

Abdülkadir Yalçın, Nurten Yalçın Işık, Süleyman Yalçın, Alperen Yalçın adında üç çocuk babasıdır.

Hasan Yüksel